ULAK İletişim Yönetim Kurulu Başkanı Celal Sami TÜFEKCİ, hedefleri arasında yabancı üreticilere karşı rekabetçi bir ürün üretmenin yer aldığını belirterek; “Türkiye'nin güvenli iletişim altyapılarıyla donatılması hedefiyle çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Yerli ve milli kaynaklarla geliştirilen mevcut 4.5G teknolojilerini sürdürülebilir kılmak için çalışmalarımızı sürdürürken, 5G ve ötesi için de dünya standartlarında yenilikçi çözümler üretmek için çalışıyoruz. Genişbant iletişim teknolojileri konusunda ortaya çıkardığımız patentler (IPR) ile katma değeri yüksek çalışmalar gerçekleştirerek uçtan uca yerli ağ teknolojilerini geliştirmeyi hedefliyoruz. Bu kapsamda ULAK İletişim Ar-Ge ekibi, yaptığı patent başvuruları ile katma değeri yüksek işler yapma motivasyonunu kazanırken, aynı şevkle Ar-Ge çalışmalarına devam etmektedir.” dedim.

TÜFEKCİ, “Bu teknoloji dünyada sadece 7 ülke tarafından üretiliyor ve Türkiye de bu ülkelerden biri. Ülkemizin de bu ülkeler arasında yer almasından haklı olarak gurur duyuyoruz. Bu anlamda geliştirdiğimiz milli teknolojimizle uluslararası pazarda büyük bir paya sahip olacağımıza inanıyoruz. Paylaşım ekosistemi modeli ile iki ana konuda çalışma modelini sürdürmeyi önemsiyoruz. Bunlardan ilki; Kuruluş misyonumuzda da yer alan yerli, milli ve güvenilir bir işbirliği modeli oluşturmak. İkincisi; Kurduğumuz altyapı üzerinde çalışan yerli dikey sektörlere istihdam sağlayacak ve cari açığı azaltacak girişimci bir modelle çalışmak. Kritik Ar-Ge verilerini içinde tutan ve hem yatay hem de dikey olarak güçlü bir ekosistem oluşturan bu iki model, operatörlerin kullanıcı olduğu sektörde sürdürülebilirliği sağlayacak.”

5G teknolojilerinin yanı sıra tamamen yerli ve milli bir iletişim altyapısı olan ULAK uMAYA'nın da kullanımda olduğunu belirten TÜFEKCİ, Türkiye'nin verilerinin milli güvenlik meselesi olduğunun altını çizdi.

Tüfekci, “Yabancı kaynaklı sistemlerle oluşturulan veri merkezleri ile belirlenen hedeflere ulaşmak çok zor. Amaç uçtan uca veri güvenliği ise tek yol yerli ve milli sistemleri kullanmaktır. Tamamen yerli ve milli olarak geliştirilen UMAYA, bu noktada devreye girerek kritik bir rol üstleniyor. Örneğin, bir bankadan buluttaki diğer şubelere bilgi aktarırsınız. Bu güvenlik açısından çok önemlidir çünkü verilerinizi yabancı bir firmaya açmıyorsunuz. Bu nedenle uMAYA'nın yaygın olarak kullanılmasını ekonomik, teknolojik ve siber güvenlik açısından bir zorunluluk olarak görüyorum. Ayrıca uMAYA'da kullandığımız veri merkezi çözümü ile merkezi yönetim kolaylığı sağlıyor ve yetişmiş insan kaynağını en verimli şekilde kullanıyoruz.”

"Ayrıca Kovid-19 salgınının etkileri düşünüldüğünde bir zorunluluk haline gelen uzaktan eğitim, sağlık hizmetleri ve uzaktan çalışma konusunda Türkiye'nin en ücra köşelerinde bile halkımızın hizmetindeydik. Örneğin; ULAK İletişim olarak ürettiğimiz çözümlerle, çocuklarımız için EBA, köylerde doktor ve asker çağrıları, Mehmetçik'in aileleri ile karakollardaki iletişimi gibi birçok konuda operatörlerimizle birlikte sahalarda aktif rol alıyoruz." dedi.

Hibya Haber Ajansı