Bu yıl Türkiye'nin dönem başkanlığında gerçekleştirilen GDAÜ, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun ev sahipliğinde Belek Turizm Bölgesi'ndeki NEST Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen Dışişleri Bakanları Toplantısı ile başladı.
Güneydoğu Avrupa İşbirliği Süreci Zirvesi bugün Antalya'da yapılacak. Tabii diyelim ki Türkiye'nin üçüncü dönem cumhurbaşkanı. 1 Temmuz 2020'de cumhurbaşkanlığı dönemi Kosova'dan Türkiye'ye geçti. 1 Temmuz'da cumhurbaşkanlığı dönemi Yunanistan'a geçecek.
Zirve’nin temel bildiri olan İyi Komşuluk İlişkileri Şartı'nı da yine ilk kez Antalya Zirvesi'nde ele aldıklarını aktaran Çavuşoğlu, "O dönemden bu yana ortak hedeflerimizi hayata geçirmek için önemli mesafe kat ettik. Bugün artık sorunlara diyalog yoluyla çözüm arayan bir Güneydoğu Avrupa var. Bölgenin en kapsayıcı forumu olan Güney Doğu Avrupa İşbirliği Süreci, en zor zamanlarda dahi bölge ülkelerini bir araya getirebilen bir platform oldu. Sorunlarımızı başkalarına ihtiyaç duymadan, yüz yüze konuşmamıza imkan sağladı." dedi.