Aşı üreticisi AB' nin 27 üye ülkesine acil teslimat sözü vermişti.
AB, AstraZeneca'yı Anglo-İsveçli şirketin diğerlerinin yanı sıra İngiltere'ye hizmet edebilmesi için teslimatları ertelemekle suçladı.
AstraZeneca'nın AB'nin yürütme kolu olan Avrupa Komisyonu ile yaptığı sözleşme, 100 milyon daha opsiyonlu ilk 300 milyon dozun dağıtılmasını öngörüyordu, 2021 boyunca teslim edilmesi bekleniyordu. Ancak ilk çeyrekte sadece 30 milyon gönderildi.
AB komisyonuna göre şirket 180 milyon vaat ettiği ikinci çeyrekte 70 milyon doz tedarik etmesi gerekiyordu.
AstraZeneca'nın avukatı yaptığı açıklamada, şirketin bugüne kadar toplam siparişten "az ya da çok 60 milyon doz" teslim edildiğini söyledi.
AB avukatı Rafael Jafferali mahkemeye verdiği demeçte, AstraZeneca'nın toplam sözleşmeli doz sayısını Aralık ayı sonuna kadar teslim etmeyi beklediğini, ancak "altı aylık bir gecikmeyle bunun bir başarısızlık olduğunu" söyledi.
Jafferali mahkemeden uyuşturucu üreticisine ihlal başına 10 milyon avro (12,2 milyon dolar) para cezası ve AstraZeneca'yı AB sözleşmesini ihlal tazminatı olarak her bir günlük gecikme için doz başına 10 avro ödemeye zorlamasını istedi.
AB, şirketle ilgili sıkıntılarının yalnızca teslimatlarla ilgili olduğunda ısrar etti ve defalarca aşının kendisinin güvenliği veya kalitesiyle ilgili bir sorunu olmadığını söyledi. Çekimler, AB'nin ilaç düzenleyici kuruluşu olan Avrupa İlaç Dairesi tarafından onaylandı.
AB'nin ana argümanı, AstraZeneca'nın sözleşmedeki "en iyi makul çaba" maddesinin bir parçası olarak AB tedariki için blok içinde ve İngiltere'de bulunan üretim sahalarını kullanması gerektiğidir. Jafferali, Avrupa Komisyonu'nun çekimler için 870 milyon avro ödemeyi kabul ettiğini ve AB'ye teslim edilmesi gereken 50 milyon dozun bunun yerine sözleşmeyi "ihlal ederek" üçüncü ülkelere gittiğini söyledi.
AB ekibindeki bir diğer avukat Charles-Edouard Lambert, AstraZeneca'nın Oxford'daki sahasında üretimi İngiltere'ye ayırmaya karar verdi.
"Bu son derece ciddi. AstraZeneca elindeki tüm araçları kullanmadı. İngiltere'ye ve üye ülkelere davranış biçiminde çifte standart var." dedi.
AstraZeneca'yı temsil eden bir avukat, Hakim Boularbah, şirketin Mayıs 2020'de İngiltere hükümeti ve aşının ortak geliştiricisi Oxford Üniversitesi ile maliyetine 100 milyon doz aşı tedarik etme anlaşmasının açıkça İngiltere'ye öncelik verdiğini söyledi.
"Dolandırıcılıkla suçlanmak çok şok edici" diyen Boularbah, bunu "asılsız bir suçlama" olarak nitelendirdi.
AB ayrıca AstraZeneca'yı teslimat gecikmeleri hakkında netlik sağlamayan veriler sunarak Avrupa Komisyonu'na yanıltmakla suçladı.
Blok AstraZeneca'nın sözleşmeden doğan yükümlülüklerini ihlal ettiği konusunda ısrar etmekle birlikte, şirket anlaşmaya tam olarak uyduğunu belirterek, aşıların üretilmesinin zor olduğunu, birkaç farklı ülkede üretilen düzinelerce bileşenle ve zamanında teslim etmek için elinden gelen çabayı sarf ettiğini savunuyor.
Boularbah, "Ne yazık ki, bugüne kadar siparişten az çok 60 milyon doz teslim edildi" dedi ve AstraZeneca'nın üretimi artırmak için her şeyi yaptığını ve kabul edilen 300 milyon dozu en kısa sürede teslim edeceğini söyledi.
Başbakan, AB üye ülkelerinde 13 milyon AstraZeneca dozu stoklandığını söyleyerek AB' nin iddia ettiği aciliyeti küçümsedi. Bununla birlikte, AstraZeneca aşısı 12 hafta arayla iki atış yaptığından, üye ülkeler alıcıların ikinci dozlarını zamanında alabildiğinden emin olmak için bazı malzemelerini ayırmayı tercih edebilir.
AB, aşı şirketleriyle yaptığı gelişmiş satın alma anlaşması kapsamında, AstraZeneca'nın aşısının dört fabrikada üretimini finanse etmek için 336 milyon (408 milyon dolar) olmak üzere 2,7 milyar avro (3,8 milyar dolar) yatırım yaptığını açıkladı.