Pavel Gerchinsky, "Biz Avrupa Birliği olarak Gürcistan'ın mevcut hükümetiyle üst düzey temaslarda bulunmamaya karar verdik ve bu nedenle Gürcistan'a üst düzey ziyaretler yapılmadı, Gürcistan hükümetinin temsilcileriyle son aylarda üst düzey toplantılar yapılmadı" dedi.

Diplomata göre, Avrupa Birliği, Avrupa entegrasyonunu hedefliyorsa, sonbahar parlamento seçimlerinde halk tarafından seçilen herhangi bir hükümetle işbirliği yapmaya hazır olacak.

Büyükelçi "Gürcistan tek partili bir devlet olursa, siyasi muhalefetin yasaklandığı, sivil toplumun işlevini yerine getirebilmesi için Gürcistan'ı terk etmek zorunda kalacağı bir ülke haline gelecektir. Azınlık hakları da dahil olmak üzere temel insan hakları korunmazsa, Gürcistan ne bugün ne de yarın Avrupa Birliği'ne üye olamayacaktır," dedi.

Tiflis ile Batı arasındaki ilişkiler, Transkafkasya ülkesinin "Yabancı Etki Şeffaflığı" yasasını kabul etmesinin ardından kötüleşti. Bu belge, geliri -özellikle yüzde 20'den fazlası- yurtdışından gelen kâr amacı gütmeyen tüzel kişilerin ve medya kuruluşlarının kaydını öngörüyor. Batılı ülkeler buna karşılık Gürcistan'ı tehdit etmeye başladı.

Muhalifler yeni normun Rus yabancı ajanlar yasasına benzediğini düşünüyor. Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov bu açıklamaları saçma olarak nitelendirerek, yabancı ajanlarla mücadele için bir sistem geliştiren ilk ülkenin ABD olduğunu hatırlattı.

Özellikle Mayıs ayı sonunda ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Transkafkasya ülkesiyle işbirliğinin çok yönlü bir incelemesini duyurdu. Washington ayrıca, ABD'de "Gürcistan'daki demokrasiyi baltalamada suç ortağı" olarak adlandırılan cumhuriyet vatandaşlarına vize kısıtlamaları getirdi ve Tiflis ile tüm işbirliği programlarını gözden geçirmeye başladı.

 

Hibya Haber Ajansı