Avrupa Konseyi'nin Rusya'ya yönelik yaptırımları 31 Ocak 2022'ye kadar uzatma kararı aldığı bildiriliyor.
Konsey'den yapılan açıklamada, uzatma kararının Minsk anlaşmalarının uygulanmasına ilişkin nihai değerlendirme sonucunda 24-25 Haziran'daki AB Liderler Zirvesi'nde alındığı belirtildi.
Rusya 18 Mart 2014'te Kırım Özerk Cumhuriyeti'ni ve Sivastopol şehrini yasadışı bir şekilde ilhak etti. Kırım'ın Rusya tarafından ilhak edilmesi ve Ukrayna'nın doğusundaki olayların ardından AB, ABD ve bazı ülkeler Rusya'ya ekonomik yaptırımlar uygulamaya başladı. AB, Rusya'ya ekonomik yaptırım uygulama kararını ilk olarak 2014 yılında almıştı.
Genişletilmiş ekonomik yaptırımlar kapsamında, AB üye ülkeleri Rusya'ya silah satmıyor. Yaptırımlar, Rusya'nın petrol ve gaz endüstrilerinde kullanılan belirli hassas teknolojileri AB ülkelerinden satın almasını kısıtlıyor. Ayrıca, Rus kamu bankaları Avrupa'da finans sektörünün dışında tutulmaktadır.
Yaptırımlar 6 ayda bir uzatılır. Mevcut yaptırımlar 31 Temmuz 2021'de sona erdi.
AB'nin ekonomik yaptırımların yanı sıra Rusya'ya karşı diplomatik önlemleri, bireyleri hedef alan seyahat yasakları ve mal varlıklarının dondurulması gibi bireysel yaptırımları da bulunuyor.