Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Hırvatistan'da düzenlenen "Birlikte ayrı dünyalarda" 14. Dubrovnik Forumu'nun açılışında konuşma yaptı.

''Salgın sonra değişecek ve tamamen dijitalleşecek''

Kovid-19'un yeni varyantları ve dalgalarının gelmeye devam edeceğine işaret eden Borrell, "Bir buçuk yıl sonra tünelden çıktığımızı söyleyebilirim. Brezilya'da durum AB'dekinden 15 kat daha kötü. Salgın sonrası dünya tamamen değişecek ve her şey daha da dijitalleşecek’’dedi.
Borrell, salgınla mücadelenin tek yolunun aşılama olduğunu vurgulayarak, "AB, Batı Balkanlar'a 3,2 milyon doz aşı sağladı. Çin ve Rusya da bu bölgeye aşı sağladı. Aşı, giderek siyasi gücü etkileyen önemli bir jeopolitik araç haline dönüşüyor." açıklamasında bulundu.
Batı Balkanlar'ın AB üyelik sürecini desteklediğini belirten Borrell, Priştine-Belgrad Diyalog Sürecini de yakından takip ettiğini sözlerine ekledi.
Ev sahibi Hırvatistan Başbakanı Andrej Plenkoviç, ülkesinin salgınla mücadeleye devam ettiğini belirterek, "Hırvatistan, AB'nin genişleme politikasını destekliyor. Kuzey Makedonya ve Arnavutluk, müzakere sürecinin başlamasını uzun süredir bekliyordu." dedi.
Yarın sona erecek olan forum, salgın ve pandemi sonrası jeopolitik durum, Batı Balkanlar'daki siyasi gelişmeler ve bölgedeki ekonomik kalkınma konulu panellere ev sahipliği yapacak.
Foruma bölge ülkelerinin dışişleri bakanları da katılıyor.