Amerika Birleşik Devletleri Adalet Bakanlığı, eski Başkan Donald Trump yönetiminin muhabirlerin telefon ve e-posta kayıtlarını gizlice ele geçirdiğinin ortaya çıkmasından sonra, sızıntı soruşturmalarında artık gazetecilerin kayıtlarını gizlice elde edemeyeceğini açıkladı.
Adalet Bakanlığı sözcüsü Anthony Coley Cumartesi günü yaptığı açıklamada, "uzun süredir devam eden uygulamasında yapılan bir değişiklikte", departmanın "işlerini yapan haber medyası üyelerinden kaynak bilgileri elde etmek için sızıntı soruşturmalarında zorunlu yasal süreç aramayacağını" söyledi.
Coley, "Bölüm özgür bir basına güçlü bir şekilde değer veriyor, Birinci Değişiklik değerlerini koruyor ve gazetecilerin bağımsızlığını sağlamak için tüm uygun adımları atmaya kararlıdır." dedi.
Hareket, ABD'li haber kuruluşları CNN ve The Washington Post'un Trump yönetiminin 2017'de yaptıkları iş nedeniyle bazı muhabirlerinin telefon kayıtlarını gizlice ele geçirmeye çalıştığını söylemesinin ardından geldi.
New York Times gazetesi Cuma günü, hem Trump hem de mevcut ABD Başkanı Joe Biden yönetimindeki Adalet Bakanlığı'nın, yöneticiler hakkında bir şaka emri de dahil olmak üzere "dört New York Times muhabirinin e-posta kayıtlarını almak için gizli bir hukuk savaşı" verdiğini de yazdı.
Gazete, gazetecilerden dördünün e-posta kayıtlarına erişim sağlamak için başlatılan hukuk savaşının Trump'ın başkanlığının son haftalarında başladığını ve muhabirlerin kaynaklarını açıklamaya çalıştığını belirtti.
Times'ın avukatı David McCraw'a dayandırılan haberde, "Trump yönetimi the Times'ı çabalar hakkında hiçbir zaman bilgilendirmesede, Biden yönetimi bu yıl da mücadeleyi sürdürmeye devam etti, bir avuç üst düzey Times yöneticisine bundan bahsetti, ancak bunu kamuoyunun gözünden korumak için bir gaf emri dayattı." ifadesi yer aldı.
Beyaz Saray Basın Sözcüsü Jen Psaki Cumartesi günü yaptığı ayrı bir açıklamada, Beyaz Saray'daki hiç kimsenin cuma gecesine kadar şaka emrinden haberdar olmadığını söyledi.
Psaki, "Sızıntı soruşturmalarında muhabirlerin kayıtları için celplerin yayınlanması, Cumhurbaşkanı'nın Daire'ye yönelik politika yönüyle tutarlı değildir ve Adalet Bakanlığı bunun ilerlemek için kullanılmayacağını yeniden teyit etti." dedi.
Biden geçen ay gazetecilerin kayıtlarına el koymanın "basit, tek kelimeyle yanlış" olduğunu ve Adalet Bakanlığı'nın uygulamayı durduracağını söylemişti.
Gazetecilerin kayıtlarını elde etmek için mahkeme celpleri ve mahkeme kararları kullanma taktiği, gizli bilgi kaynaklarını belirlemek isteyen Demokrat ve Cumhuriyetçi yönetimler tarafından kullanılmıştır.