Görüşmeye katılanlardan birinin el yazısıyla yazdığı notlara göre, Başkan Donald Trump, üst düzey ABD Adalet Bakanlığı (DOJ) yetkililerini Aralık ayında yaptığı telefon görüşmesinde 2020 seçim sonuçlarını "yolsuz" ilan etmeye çağırdı.

Meclis Gözetim Komitesi tarafından Cuma günü yayınlanan 27 Aralık çağrısının notları, Trump'ın seçim sonuçlarını bozmak ve bu çabada kolluk kuvvetleri ve diğer hükümet liderlerinin desteğini almak için ne kadar çaba sarf ettiğinin altını çiziyor.
Geçen ay yayınlanan e-postalar, Trump ve müttefiklerinin başkanlığının son haftalarında Adalet Bakanlığı'na yaygın 2020 seçim sahtekarlığı iddialarını soruşturması için baskı yaptığını ve bakanlığın genel müfettişinin departman yetkililerinin sonuçları bozmaya çalışıp çalışmadığını araştırdığını gösteriyor.

Richard Donoghue tarafından alınan notlara (PDF) göre, dönemin Başsavcı Vekili Jeffrey Rosen'ın eski cumhurbaşkanına söylediği gibi, “DoJ'un parmaklarını şıklatamayacağını + seçimin sonucunu değiştiremeyeceğini anlayın, 27 Aralık'ta arama yapan kıdemli bir Adalet Bakanlığı yetkilisi.

Trump, “Bunu yapmanızı beklemeyin” dedi. "Sadece seçimin yozlaşmış olduğunu söyleyin ve gerisini bana ve R. Kongre üyelerine bırakın."

Trump ayrıca bakanlık yetkililerini “seçim sahtekarlığı” konusundaki “meşru şikayetleri” araştırmaya çağırdı.

Video oynatmak
Birkaç hafta önce, Trump'ın kendi Başsavcısı William Barr, departmanın sonuçları tersine çevirebilecek yaygın bir dolandırıcılık kanıtı bulamadığını açıklamıştı. Rosen, görüşmeleri sırasında bu sonucu Trump'a tekrarladı.

“Efendim onlarca araştırma yaptık, yüzlerce görüşme yaptık, büyük iddialar delillerle desteklenmiyor. geliştirdi," dedi Rosen, Donoghue'nun notlarına göre.

Bir noktada Trump, seçmen sahtekarlığı iddialarını ortaya atarken Rosen'i "interneti benim yaptığım gibi takip etmemekle" suçladı.

Rosen, Trump'a "Biz işimizi yapıyoruz" dedi. "Aldığın bilgilerin çoğu yanlış."


27 Aralık çağrısı, Barr'ın istifa etmesinden sadece birkaç gün sonra gerçekleşti ve Rosen'i, Trump yanlılarının binaya baskın düzenlediği ABD Capitol'deki 6 Ocak isyanını da içeren çalkantılı son haftalarda departmandan sorumlu bıraktı. Kongre seçim sonuçlarını onaylıyordu.

New York Demokratı Komite Başkanı Temsilci Carolyn Maloney yaptığı açıklamada, "Bu el yazısı notlar, Başkan Trump'ın ulusumuzun en üst düzey kolluk kuvvetlerine, başkanlığının son günlerinde özgür ve adil bir seçimi bozmak için adımlar atması için doğrudan talimat verdiğini gösteriyor" dedi. .

Komitenin tanıklarla görüşmeleri planlamaya başladığını söyledi. Adalet Bakanlığı, bu haftanın başlarında, son haftalardaki “olağanüstü olaylara” olan kamu yararına atıfta bulunarak altı tanığın panel huzuruna çıkarılmasına izin verdi.

Trump vergi beyannameleri
Bu arada, Adalet Bakanlığı Cuma günü İç Gelir Servisi'ne Trump'ın vergi beyannamelerini Temsilciler Meclisi komitesine devretmesini emretti ve panelin materyali talep etmek için "yeterli nedenler" sunduğunu söyledi.


Departmanın Hukuk Müşavirliği, rotayı tersine çevirdi ve departmanın 2019'da Demokrat liderliğindeki Ev Yolları ve Araçlar Komitesi tarafından vergi talebinin "sadakatsiz" bir hedefe dayandığını tespit ettiğinde Trump hala görevdeyken hata yaptığını açıkladı. onları halka ifşa ederken.


Hukuk Müşavirliği Ofisinden Başsavcı Yardımcısı Dawn Johnsen, "Hükümetin eşit bir koluna duyulan saygı, Komite'nin aldığı vergi bilgilerini vergi mükelleflerinin mahremiyetine karşı hassasiyetle ele alacağını varsaymamızı gerektiriyor" diye yazdı.

Diğer son başkanların aksine, Trump vergi beyannamelerini kamuya açıklamadı.

Şubat ayında ABD Yüksek Mahkemesi, New York İlçe Bölge Savcısı Cyrus Vance'in bir ceza soruşturmasının parçası olarak Trump'ın vergi beyannamelerini ve diğer mali kayıtlarını almasına izin verdi.