ABD, İngiltere Yüksek Mahkemesi'ne WikiLeaks'in kurucusu Julian Assange'ın iade edilmesi durumunda maksimum güvenlikli bir hapishanede tutulmayacağına dair söz verdi.
Biden yönetimi ayrıca, suçlu bulunursa Assange'ın cezasını çekmek üzere anavatanı Avustralya'ya gönderileceğine dair güvence verdi.
Londra Merkez Ceza Mahkemesi, Assange'ın casusluk ve gizli bilgileri sızdırmakla suçlandığı Ocak ayında ABD'ye iade talebini reddetmişti.
Kararda, azami güvenlikli hapishanenin Assange'ın ruh sağlığına zarar verebileceği ve intihar riski oluşturabileceği gerekçesi gösterildi.
7 Temmuz'da Birleşik Krallık Yüksek Mahkemesi, ABD'ye Assange'ın iadesini engelleyen Ocak kararına itiraz etmesi için resmen yetki verdi. Bu, ABD'nin karara itiraz etmesinin yolunu açtı, ancak duruşma tarihi belirlenmedi.
Mahkemenin bu kararının detayları kamuoyuna açıklanmazken, ABD'nin verdiği sözler Kraliyet Savcılığının bir e-postasında yer aldı.
New York Times'a göre ABD, Assange'ın Colorado'daki yüksek güvenlikli ADX Floransa Hapishanesine gönderilmeyeceğine ve mahkûmların dışarıyla temasını kesen hücre hapsi gibi cezalara tabi tutulmayacağına söz verdi.
Biden yönetimi ayrıca Assange'ın herhangi bir hapis cezasını çekmek üzere Avustralya'ya gönderilmesine izin vereceğini söyledi.
ROGER WATER, ARKADAŞI ASSANGE HAKKINDA KONUŞTU
Assange'ın nişanlısı Stella Moris, Biden yönetimini iade talebini ve suçlamaları düşürmeye çağırdı: "Biden yönetimini bu geç aşamada bile doğru olanı yapmaya çağırıyorum. Bu dava bir saniye ertelenmemeli. Kovuşturmayı durdurun, ifade özgürlüğünü koruyun ve Julian'ın evine, ailesinin yanına gitmesine izin verin."
Aktivist tarafıyla dikkat çeken dünyaca ünlü şarkıcı ve söz yazarı Roger Waters, Rus devletine bağlı olan Russia Today'e arkadaşı Assange hakkında da açıklamalarda bulundu.
Waters, Assange'ın hiçbir suç işlemediğini savunarak, "Julian Assange'ı hapse atan tüm bu pislikler için artık dine küsmem yok" dedi.
Waters, Assange'a desteğin son yıllarda arttığını, ancak politikacıların ve ana akım medyanın bunu görmezden geldiğini söyledi: "Ne yazık ki, Dominion Class ve Powers ana akım medyayı sindiriyor."
Öte yandan efsanevi müzisyen, yaşananlardan korkmadıklarını kaydetti:
"Güçlüyüz ve hiçbir yere gitmiyoruz. Julian Assange'ın Parlamento Meydanı'nda (Londra'da) Parlamento Binası'na doğru parmağını sallayan bir heykelini istiyorum çünkü ait olduğu yer orası." Assange, zamanımızın büyük bir kahramanıdır.
Assange tarafından kurulan WikiLeaks, 2010 yılında ABD'nin Irak ve Afganistan'daki suçları da dahil olmak üzere birçok gizli belge yayınladı. ABD'nin casuslukla suçladığı ve iadesini talep ettiği Assange, yaklaşık 7 yıldır sığındığı Ekvador'un Londra Büyükelçiliği'nden 2019 yılında gözaltına alındı.
Assange'ın ABD'ye iade edilmesi halinde 175 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabileceğini belirten destekçileri ve avukatları, Assange'ın eylemlerinin gazetecilik faaliyetleri olduğunu belirterek suçlamaların düşürülmesini talep ediyor.