Tüm dünya, ‘1915 olayları’ üzerine ilk açıklamayı yapan eski ABD Başkanı Jimmy Carter’ın döneminden bu yana her 24 Nisan'da süreci yakından takip diyor. 

Dış Politika Analisti ve Gazeteci Ali Çınar, Biden'in 1915 olaylarıyla ilgili ne konuşacağını Sputnik’e değerlendirdi.

Çınar, “Geçmiş dönemde bazı ABD başkanlarının seçim kampanyası dönemlerinde sözde Ermeni soykırımı tanıyacağı diye açıklamaları oldu. Bunlardan biri de Joe Biden’dı. Beyaz Saray’daki hava, Biden'ın soykırım kelimesini kullanma ihtimalinin yüksek olduğu yönünde. Bunun nedenlerini ise; Ermeni lobisinin baskısı, Başkan Yardımcısı Kamala Harris’in güçlü Ermeni diasporasının yaşadığı Kaliforniya’nın geçmişte senatörlüğünü yapmış olması faktörü, Biden’ın Türkiye konusunda kaybedeceği bir şeyi olmaması ve Washington’daki devlet kurumlarında eskisi gibi ‘aman tanımayın’ tarzında bir telkinin bulunmadığı şeklinde sıralayabiliriz” dedi. 

Çınar, “Bob Menendez’in de aralarında bulunduğu 30’un üzerinde Senatör, Biden’a mektup yazarak, tanı baskısı yapıyor. Bu konu Kongre’de bitti diyebiliriz” dedi.

Çınar, “1982 yılında Ronald Reagan bir konuşmasında ‘soykırım’ ifadesini kullanmıştı. Yani Biden, eğer bu ifadeyi kullanırsa ilk olmayacak” hatırlatmasında bulunarak şunları kaydettti, “Eğer bu ifadeyi kullanırsa sembolik bir açıklama olacak ama Ermeni diasporası bunu yerel mahkemelere örnek göstererek, tazminat talebi gibi gerçekçi olmayacak önerilerde bulunabilir. Tabii bu, anti-Türk grupları mutlu edecek, motive edecek bir sonuç olur. Türkiye, ABD ile kötü ilişki içinde olmak istemiyor. ABD’de Türkiye’nin önemini biliyor ancak masada anlaşılamayan konular var. Türkiye, sözlü ve yazılı tepkide bulunur. Hatırlanacağı gibi 2010 yılında Büyükelçi Namık Tan, Ankara’ya istişareler için geri çağrılmıştı. Ancak şu anda görev yapan Büyükelçi Murat Mercan’ın geri çağrılacağını tahmin etmiyorum.”