İsrail ile Hamas arasında 21 Mayıs'ta sona eren 11 günlük savaşın ardından ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ilk ziyaretini İsrail'e yaptı.

İkili görüşmenin ardından İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile görüşen Blinken, ortak basın toplantısı düzenledi.
İSRAİL İÇİN BÜYÜK ÇAP GÜVENLİĞİ
ABD Başkanı Joe Biden'ın kendisini İsrail'in güvenliğine olan bağlılığını göstermek için gönderdiğini belirten Blinken'in açıklamasından satırbaşları şöyle: “Başkan Joe Biden beni ABD'nin İsrail'in güvenliğine bağlılığını göstermek, daha fazla güvenlik için çalışmaya başlamak, Batı Şeria ve Kudüs'teki gerilimi azaltmak ve Gazze'nin yeniden inşasını tartışmak için gönderdi.
Biden, İsrail'in Gazze'den atılan roketlere karşı kendisini savunma hakkına ABD'nin tam desteğini açıkça ifade etti. Washington, İran ile nükleer anlaşma konusunda İsrail ile istişare ediyor.

Blinken“Şiddete dönüşü önlemek için, yaratılan alanı bir dizi altta yatan nedene ve zorluğa yanıt vermek için kullanmalıyız. ABD, Gazze'nin yeniden inşasına uluslararası katkılarda bulunmak ve önemli kişisel katkılarda bulunmak için çalışacak. Şiddete dönüşü önlemek için büyük insani zorluklara yanıt vermeliyiz. Hamas'ın yeniden yapılanma yardımından faydalanmamasını sağlamak gerekiyor. Bunun için ortaklarımızla yakın bir şekilde çalışacağız’’ dedi.

Biden, “İsrail ile ABD arasındaki yoğun perde arkası görüşmeler ateşkesin güvence altına alınmasına yardımcı oldu. Netanyahu ile İsrailliler ve Filistinliler için daha iyi bir yön yaratmak için her iki taraftaki liderlerin atması gereken diğer adımları görüştük. Başkan Biden'ın dediği gibi, Filistinlilerin ve İsraillilerin güvenlik ve güvenlik içinde yaşamayı, eşit özgürlük, fırsat ve demokrasiden yararlanmayı ve onurlu bir şekilde muamele görmeyi hak ettiğine inanıyoruz’’ açıklamasında bulundu.

Blinken'in Tel Aviv'de Netanyahu ile yaptığı açıklamanın ardından Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve Başbakan Muhammed ile görüşmek üzere Ramallah'a gitmesi bekleniyor.