Ekonomik aktivitenin ve harcama kapasitesinin yansıması olarak önemli bir veri; perakende satışlar tarafında manşette %1,3, benzin ve otomobilin dışarıda bırakıldığı çekirdek satışlarda %0,8’lik daralma görüyoruz. Veriler, sönümlenme etkisini göstermesi bakımından Fed’in “geçici enflasyon” düşüncesine dayanak olabilir gibi görünüyor, aslında zaten önceki ayların çek dopingli verilerinden sonra da aylık yavaşlama çok normal. Önceki veri revizyonları ilginç... Nisan ayı manşet veri %0’dan %0,9’a, çekirdek veri için %-0,8’den %0,1’e yukarı revizyon var. Yani bir önceki ayın verileri aslında güçlü. Enflasyonun geçici olduğuna emin miyiz?
Alt kalemlere baktığımızda; yapı malzemeleri ve bahçe ekipmanları %5,9, diğer perakende mağazacılık %5, motorlu taşıt ve parçaları %3,9, elektronik ve beyaz eşya %3,4 ve genel mağazacılık %3,3 düşüş göstermiş. Artışta başı çeken gruplar ise %3 ile giyim, %1,8 ile yeme içme hizmetleri ve sağlık/kişisel bakım olmuş. Aslına bakılacak olursa; mal ve hizmet arasında bir rotasyon gerçekleşmiş görünüyor, yani hizmete eğilim daha fazla artmış. Hizmet sektörü için olumlu, özellikle salgın kısıtlamalarının etkilediği restoranlar için. Kısıtlamaların kaldırılması ile de hareketliliğin arttığını yansıtıyor. Online satışların da %0,8’lik gerileme göstermesi, artık insanların açılmalarla beraber mağazalara daha fazla gittiğini gösteriyor. Son olarak; büyümeye etkisi bakımından kontrol grubu verisi; %0,7’lik daralma gösterdi, ancak Nisan verisi de %-1,5’ten %-0,4’e pozitif yönde revize edildi.

 

ÜFE, hafif sönümlenen ancak halen devam eden bir yükselişe işaret ediyor. Manşette aylık %0,8 ve yıllık %6,6 artışa karşılık; çekirdekte aylık %0,7 ve yıllık %4,8’lik artış var. Yıllık ÜFE, Nisan ayında manşette %6,2 ve çekirdekte %4,1 seviyesindeydi. Volatil kalemler haricindeki yükselişin daha hızlı olduğunu gösteriyor.

Kaynak Tera Yatırım
Hibya Haber Ajansı