15 Ocak'ta sona eren haftada ABD'de 286K işsizlik maaşı başvurusu yapıldı. Bu okuma, geçen haftaki 231K (230K'dan revize edilmiş) baskının ardından geldi ve 220K piyasa beklentilerinin oldukça üzerindeydi. 8 Ocak'ta sona eren haftada devam eden talepler de, önceki hafta 1.551K'dan 1.580K'ya daha mütevazı bir artış beklentilerine kıyasla 1.635K ile beklenenden daha yüksek geldi. 4 haftalık hareketli ortalama, önceki haftanın revize edilmiş ortalamasından 20K artışla 231K oldu. Bir önceki haftanın ortalaması 210.750'den 211K’ya revize edildi. İşgücü piyasasındaki harekette, varyant etkisini de işin içine dahil etmemiz gerektiğinden dolayı işsizlik başvurularındaki artış pek olumlu değil. Dolayısıyla, Ocak ayı tarım dışı istihdam verisi öncesinde zayıf okunacak bir veri.

Philadelphia Fed’in yayınladığı rapora göre, ana imalat faaliyet endeksi Aralık'taki 20'den Ocak'ta 23,2'ye yükseldi. Bu, 20 olarak beklenen endeks değerinden daha büyüktü. Alt kalemlere bakacak olursak; yeni siparişler endeksi 13,7'den 17,9'a, ödenen fiyatlar endeksi 66,1'den 72,5'e yükseldi. İstihdam endeksi 33,9'dan 26,1'e düştü. Altı aylık iş koşulları endeksi 19'dan 28,7'ye, altı aylık sermaye harcamaları endeksi 20.0'den 26,2'ye yükseldi. Bölgedeki imalat faaliyeti büyümeye devam etti. İstihdam endeksi pozitif kalmaya devam etti, ancak azaldı. Fiyat endeksleri, daha yüksek enflasyon beklentilerini yansıtır şekilde, yüksek kalmaya devam etti. Yanıt veren firmalar, önümüzdeki altı ay boyunca büyüme konusunda genel olarak iyimser kaldılar. Genel faaliyet, sevkiyatlar ve yeni siparişlere ilişkin göstergeleri, geçen ay keskin bir düşüşün ardından mütevazı artışlar kaydetti. ISM imalat endeksi de bir süredir genel faaliyet anlamında sektörü halen güçlü büyüme görünümünde gösteriyor.

Dolayısıyla, her ne kadar işgücü piyasasındaki eşit olmayan toparlanma ve Omicron etkisi halen çekince unsuru olmakla birlikte, Fed açısından oyunu değiştirecek olgular öne çıkmıyor.

Kaynak: Tera Yatırım
Hibya Haber Ajansı