Dow Jones Endüstriyel Ortalaması 626,15 puan ya da yüzde 1,51 düşerek 40.936,93 düzeyine inerken, S&P 500 yüzde 2,12 düşerek 5.528,93 düzeyinde kapandı. Nasdaq Composite yüzde 3,26 düşerek 17.136,30 düzeyine geriledi. Her üç endeks de 5 Ağustos'taki küresel satış dalgasından bu yana en kötü günlerini yaşadı.

Çip hisseleri, Nvidia'nın yüzde 9'dan fazla düşmesiyle piyasaya ağırlık verdi. Micron, KLA ve Advanced Micro Devices da seans içinde düşüşler yaşadı. VanEck Semiconductor ETF (SMH) bir bütün olarak yüzde 7'den fazla değer kaybetti. S&P 500'ün bilgi teknolojisi sektörü, geniş endeksin düşmesine öncülük etti ve Eylül 2022'den bu yana en kötü gününü geçirdi.

Piyasa ilk olarak Salı sabahı iki imalat üretim verisinin zayıflık işaretleri göstermesinin ardından düşüşe geçti. S&P Global Temmuz'dan Ağustos'a bir düşüş gösterirken, Tedarik Yönetimi Enstitüsü Dow Jones tarafından ankete katılan ekonomistlerin beklediği seviyenin altında kaldı. Bu veriler, ABD ekonomisindeki büyümenin yavaşladığına dair endişeleri yeniden alevlendirdi ve bu da geçen ayın başlarında yakından izlenen bir satış dalgasına neden oldu.

Ancak hisse senetlerinin Eylül ayına doğru ivme kazanması her zaman beklenen bir durum değildi. ABD ekonomisinin resesyona gireceği endişesi ve Japon yenini içeren popüler bir hedge fon işleminin çözülmesi Ağustos ayı başında hisse senetlerinin düşmesine neden oldu. Bir noktada, S&P 500 toparlanmadan önceki ay için yüzde 7,0'den fazla düşüş gösterdi.

Bu hareket, ABD hükümetinin Ağustos ayı istihdam raporunu açıklayacağı Cuma günkü ayın ilk büyük ekonomik açıklaması öncesinde geldi. Eylül ayı son on yılda S&P 500 için ortalama olarak en kötü ay olduğu için Wall Street mevsimsel rüzgarlarla da mücadele etmek zorunda kalacak.
 

Hibya Haber Ajansı