ABD Başkanı Joe Biden'ın Kuzey Kore özel elçisi Sung Kim, Kuzey Kore'nin nükleer programı konusunda Güney Koreli ve Japon yetkililerle bir araya geldi ve müzakereleri durdurdu.
Üçlü görüşmeler, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un kıtlıkla karşı karşıya kalan ve salgından zarar gören ülke ekonomisini güçlendirme çağrısının ardından geldi.
Güney Koreli üst düzey diplomat Noh Kyu Duk ile görüşen Sung Kim, müttefiklerin Kuzey Kore liderinin yorumlarını dikkate aldıklarını ve Kuzey Kore'nin müzakerelere "yakında olumlu yanıt vereceğini" umduğunu söyledi.
Sung Kim gazetecilere verdiği demeçte, "Güney Kore ve ABD, Kore Yarımadası'nda istikrarı sağlamak ve Kuzey Kore ile diyaloğu mümkün olan en kısa sürede yeniden başlatmanın bir yolunu bulmak için yakın işbirliğine devam edecek." dedi.
ABD İLE KUZEY KORE ARASINDAKİ NÜKLEER MÜZAKERELER
Eski ABD Başkanı Donald Trump ve Kuzey Kore lideri Kim, Kore Yarımadası'nın nükleer silahlardan arındırılması ve kalıcı barışın tesisi konusunda anlaşmak üzere ilk kez 12 Haziran 2018'de Singapur'da bir araya geldi.
İki lider 26-27 Şubat 2019'da Vietnam'da bir kez daha bir araya geldi, ancak zirve beklenenden hızlı ve anlaşma yapılmadan sona erdi. Son olarak, 30 Haziran 2019'da iki lider, Kuzey ve Güney Kore arasındaki askerden arındırılmış bölgede bir araya geldi ve nükleer müzakere sürecine devam etme konusunda anlaştılar.
Kuzey Korelilere göre, Ekim 2019'da İsveç'te iki ülke arasındaki çalışma düzeyindeki toplantılar, Amerikalıların "eski tutum ve tutumlarını" sürdürmeleri nedeniyle kesintiye uğradı.