ABD Hazine Bakanı Janet Yellen'in faiz artışı konusunda yaptığı şahin açıklama sonrasında enflasyon problemi görmediğini söyleyerek sözlerine açıklık getirmesi ABD vadelilerinin bu sabah toparlanmasını sağlıyor. ABD vadelileri hafif de olsa primliler. Faizlere daha hassas Nasdaq teknoloji endeksi dün %1,9 oranında düşüş kaydetmişti. Dün satıcılı bir görüntü ile kapatan Avrupa borsalarının da alıcılı bir görüntüyle açılması bekleniyor. Asya'da ise Çin, Güney Kore ve Japonya piyasalarının kapalı olduğu ortamda işlem hacimleri düşük. Temkinli mod devam etse de risk iştahındaki kısmi toparlanma ile BIST100 endeksi de güne hafif alıcılı bir görüntü ile başlayabilir. Endeks, gün içerisinde ise yurtdışı piyasalara paralel hareket edebilir. Veri tarafında bugün ABD ve Avrupa'da Bölge genelinde nisan ayı hizmet PMI rakamları takip edilecek. Ayrıca, ABD'de açıklanacak nisan ayına ilişkin ADP özel sektör istihdam verisi de yakından izlenecek.

 


       

MAKROEKONOMİ

    

Güvercin olarak görülen ve Fed'in bir önceki başkanı ve şimdi ise ABD Hazine Bakanı olan Janet Yellen, ABD ekonomisinin güçlü hükümet harcamaları nedeniyle aşırı ısınmadan korumak için faiz oranlarının ılımlı bir şekilde artması gerekebileceğini söyledi. Bu açıklaması ardından piyasalardaki bozulma sonrası Yellen sözlerine açıklık getirdi ve yeni açıklamalara başvurdu ve faiz artırımının tahmin ettiği veya önerdiği bir durum olmadığını ifade etti. Ayrıca Yellen tedarik zincirindeki zorluklar ve petrol fiyatlarının salgın öncesi döneme yaklaşmasının getirdiği fiyat artışlarının geçici olacağını ifade etti. Teknoloji hisselerinin baskı altında kalmasıyla Nasdaq endeksi dün %1,9 düşerken, Dow Jones %0,1 artıda kapandı. Bugün Çin, Güney Kore ve Japonya piyasaları tatil nedeniyle kapalı, bu ortamda Asya'da düşük hacim sürüyor.

Dün ABD'de fabrika siparişleri şubatta aylık bazda -%0,5 oranında gerilemesinin ardından martta %1,1 oranında artış kaydetti. İngiltere'de imalat PMI, aşılamaların hız kazanması ve Johnson hükümetinin, normalleşme planını uygulamaya devam etmesiyle kısıtlamaların kademeli olarak kaldırılmasının etkisiyle nisanda nihai veriye göre, 60,9 seviyesine yükselerek beklentileri aştı ve böylece Şubat 2011'den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.
TCMB nisan ayı aylık fiyat gelişmeleri raporunu yayınladı. B ve C göstergelerinin eğilimlerinde bir miktar iyileşme olduğu belirtilmekle birlikte yüksek seviyelerini korumakta olduğu vurgulanmakta.

Hizmet enflasyonunda yıllık enflasyonun yükseldiği, mart ayındaki açılmayla yükselen aylık enflasyonun nisanda yavaşladığı belirtilmekte.
Temel mallarda yıllık enflasyonun arttığı, dayanıklı mallar grubunda döviz kuru gelişmelerinin ve endüstriyel metal fiyatlarındaki artışın etkisi olduğu belirtilmekte, giyim ve ayakkabı grubunda fiyatların mevsim geçişi ile aylık %3,63 arttığı vurgulanmakta.
Enerji grubunda yatay bir seyir olduğu fakat baz etkisiyle yıllık bazda arttığı, TL'deki değer kaybına rağmen eşel mobil sisteminin enflasyonist etkiyi sınırladığı vurgulanmakta.
Gıda ve alkolsüz içecekler grubunda aylık enflasyon artarken yıllık enflasyon düşmekte. İşlenmemiş gıda grubunda sebze grubunun belirgin arttığı, diğer işlenmemiş gıda grubunda ise kırmızı ve beyaz et fiyatlarındaki artış eğiliminin sürdüğünün altı çizilmekte.
Arz kısıtları, döviz kuru gelişmeleri ve uluslararası emtia fiyatlarındaki artışın ÜFE'deki artışta faktör olmaya devam ettiği vurgulanmakta. Tedarik sorunlarının ara malı fiyatlarını artırdığı belirtilirken, tarımsal emtia ve endüstriyel metal fiyatlarının da belirgin arttığı belirtilmekte ve ÜFE'nin TÜFE üzerindeki baskısının artarak devam ettiği tespiti yer almakta.
Yurt dışı tarafta bugün veri takvimine bakıldığında,
 
ABD tarafında, TSİ 16.45'te nisan ayına ilişkin hizmet sektörü nihai PMI verisi açıklanacak. ABD'de nisan ayına ilişkin hizmet sektörü öncü PMI, 60,4'ten 63,1 seviyesine yükselerek veri setinin en yüksek seviyesine ulaşmış ve hizmet sektöründe büyümenin hızlandığına işaret etmişti. TSİ 17'de nisan ayına ilişkin ISM imalat dışı PMI endeksinin de 63,7'den 64,3 seviyesine yükselerek 50 eşik seviyesinin üzerinde büyüme bölgesindeki güçlü seyrini sürdürmesi bekleniyor. ISM imalat verisinin beklentiler altında kalması ardından daha dikkat çekici olabilir.
 
Bunun yanında, ABD'de TSİ 15.15'te nisan ayına ilişkin ADP özel sektör istihdam verisi açıklanacak. Özel sektör istihdam artışı martta Biden'ın 1,9 triyon dolarlık teşvik paketinin yürürlüğe girmesiyle işletmelere yönelik istihdam teşviklerinin sağlanmaya başlanması, birçok eyalette kısıtlayıcı tedbirlerin gevşetilmesi ve aşılamalardaki hızlanmanın etkisiyle 517 bin kişi seviyesinde kaydedilmişti. Nisanda ise özel sektör istihdamın hızlanarak 810 bin kişi seviyesinde artış sergilemesi bekleniyor.
 
Ayrıca TSİ 16.30'da Chicago Fed Başkanı Charles Evans'ın, TSİ 18'de Boston Fed Başkanı Eric Rosengren'in ve TSİ 19'da Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester'in konuşmaları takip edilecek.
 
Avrupa tarafında ise, bölge genelinde nisan ayına ilişkin hizmet PMI nihai verileri açıklanacak. Avrupa tarafında, öncü verilere göre hizmet PMI'lar, nisan ayında artan vakalar ve sıkılaştırılan tedbirlere karşın ekonomik toparlanmaya yönelik artan olumlu beklentilerle Almanya'da büyüme bölgesindeki güçlü seyrini sürdürürken, Euro Bölgesi ve Fransa'da ise daralma bölgesinden büyüme bölgesine geçiş yaptıkları gözlenmişti.

Diğer yandan, TSİ 12'de Euro Bölgesi'nde mart ayına ilişkin ÜFE'nin imalat sanayi sektörünün güçlü görünümü, enerji ve endüstriyel ham maddelerin fiyatlarının artmasının yanında baz etkisinin de etkisiyle yıllık bazda %1,5'ten %4,2 seviyesine yükselmesi bekleniyor. 
 
Yurt içi tarafta ise, TSİ 10'da TCMB'nin mayıs ayına ilişkin Beklenti Anketi yayınlanacak. Nisan ayı TCMB Beklenti Anketi'nde anket katılımcılarının gerek yerel gerekse ABD 10 yıllık tahvil faizindeki yükseliş gibi küresel gelişmelere de bağlı olarak son dönemdeki döviz kuru gelişmelerinin ve küresel emtia fiyatlarındaki artışın dikkate alınmasıyla enflasyon ve kur tahminlerinde artış görmüştük. İhracattaki güçlü performansa karşılık ithalattaki artışın sürmesiyle cari açık beklentilerinde kısmi artış görmüştük. Büyüme beklentilerinde ise görece yatay diyebileceğimiz bir görüntü mevcuttu. Gelecek dönemlere ilişkin faiz indirim beklentilerinin de önceki aya göre sınırlandığı gözlenmişti.
 

ŞİRKET HABERLERİ 


Akçansa (AKCNS, Nötr): Akçansa'nın 1Ç2021'deki ana ortaklık net dönem karı 24,9mn TL olarak gerçekleşmiştir. Şirket, 1Ç2020'de 24,7mn TL ana ortaklık net dönem zararı kaydetmişti. Piyasanın ortalama kar beklentisi ise 25mn TL idi. Şirket'in satış gelirleri 1Ç2021'de 527,3mn TL (Beklenti: 526mn TL) gerçekleşerek yıllık %37,0 oranında artarken, yurtiçi satışlar %65,6, yurtdışı satışlar ise %7,1 oranında artmış ve sırasıyla 344,8mn TL ve 181,9mn TL'ye yükselmişlerdir. Maliyetler ise aynı dönemler itibarıyla %23,6 oranında artmış ve 451,3mn TL'ye çıkmıştır. Bunun sonucunda brüt kar 76mn TL ile 1Ç2020'deki 19,8mn TL brüt karın oldukça üzerinde gerçekleşmiştir. Brüt kar marjı da %14,4 olmuştur. Akçansa'nın faaliyet giderleri yıllık %4,7 oranında düşüş kaydetmiş ve 1Ç2021'de 28,0mn TL olmuştur. FAVÖK ise 2021 yılının ilk çeyreğinde 74,4mm TL ile piyasanın ortalama beklentisi olan 77mn TL'ye yakın gerçekleşmiştir. FAVÖK marjı ise %14,1 olmuştur. Diğer yandan, Şirket bu çeyrekte 4,4mn TL net finansman gideri yazmıştır.

Çimsa (CIMSA, Pozitif): Çimsa 1Ç2021'de 160,9mn TL ana ortaklık net dönem karı elde etmiştir. Şirket, 1Ç2020'de 8,2mn TL ana ortaklık net dönem zararı kaydetmişti. Piyasanın ortalama kar beklentisi ise 56mn TL idi.  Şirket'in 1Ç2021'deki satış gelirleri yıllık %95,4 oranında büyüme kaydederek 639,3mn TL'ye yükselmiştir. Yurtiçi ve yurtdışı satışlar sırasıyla %69,5 ve %90,9 oranında artarak yine sırasıyla 307,6mn TL ve 412,9mn TL olarak gerçekleşmiştir. Şirket'in brüt karı ise yıllık %122,9 oranında artmış ve 138,5mn TL olmuştur. Brüt kar marjı da 2,7 puan artarak %21,7 olarak gerçekleşmiştir. FAVÖK ise 2021 yılının ilk çeyreğinde 144,5mm TL ile piyasanın ortalama beklentisi olan 111mn TL'nin üzerinde gerçekleşmiştir. Çimsa, 1Ç2021'de 23,9mn TL yatırım faaliyetlerinden gelir (1Ç2020:3,9mn TL) elde ederken, özkaynak yöntemiyle değerlenen yatırımlardan 44,1mn (1Ç2020: 15,6mn TL)  gelir yazmıştır. Şirket'in net finansman gideri ise aynı dönemler itibarıyla 49,1mn TL azalarak 1Ç2021'de 23,4mn TL olarak gerçekleşmiştir.

Coca Cola İçecek (CCOLA, Pozitif): Şirket 1Ç2021'de 403,2mn TL ana ortaklık net dönem karı açıklamıştır. Piyasa beklentisi şirketin 317mn TL ana net dönem karı yazması yönündeydi. Şirket 1Ç2020'de 95,6mn TL ana ortaklık net dönem karı açıklamıştı. Satış gelirleri 1. çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre %42,9 oranında artan Şirket'in brüt karı ise %54,2 oranında artarak 1.267mn TL'ye yükselmiştir. Brüt kar marjı da 2,5 puan artışla %33,8 olarak gerçekleşmiştir. Aynı dönemde operasyonel giderler %19,6 oranında artmış ve 784mn TL'yi göstermiştir. Diğer faaliyetlerden 4,6mn TL gelir kaydedilmiş ve böylece faaliyet karı %241,5 oranında artarak 487,6mn TL olmuştur. Faaliyet karı marjı da 7,6 puan artışla %13'e yükselmiştir. Yatırım faaliyetlerinden 1Ç2020'deki 3,7mn TL'lik gidere karşın 1Ç2021'de 0,3mn TL gelir kaydedilirken, finansman da 111,9mn TL gelir kaydedilmiştir. 1Ç2020'de finansmandan 20,1mn TL gider kaydedilmişti. 176,9mn TL'lik vergi gideri sonrası net dönem karı 422,5mn TL olurken, azınlık payı düşüldükten sonra ana ortaklık net dönem karı 403,2mn TL olarak gerçekleşmiştir. Ana ortaklık net dönem karı üzerinden hesaplanan net kar marjı da 7,1 puan artmış ve %10,8 olmuştur. Şirket ayrıca 2021 yılı beklentilerini korumuştur.

Enerjisa Enerji (ENJSA, Sınırlı Pozitif): Şirket'in net dönem karı 1Ç2021'de bir önceki yılın aynı dönemine göre %56 oranında artarak 532mn TL'ye yükselmiş ve ortalama piyasa beklentisi olan 450mn TL'nin üzerinde gerçekleşmiştir. Satış gelirleri ilk çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre %1,9 oranında artarak 5.888,9mn TL'ye yükselirken, brüt kar ise maliyetlerdeki %1'lik düşüşün etkisiyle %9,7 oranında artarak 1.715,7mn TL'ye ulaşmıştır. Operasyonel giderler aynı dönemde %12,8 oranında artarken, diğer faaliyetlerden 1Ç2021'de 91,2mn TL gider kaydediliştir. Böylece faaliyet karı %12,9 oranında artarak 939,9mn TL'ye yükselmiştir. Finansman tarafında 274,7mn TL finansman gideri kaydedilirken, 133,2mn TL'lik vergi gideri sonrasında 532mn TL net dönem karı oluşmuştur.
 
İndeks Bilgisayar (INDES, Pozitif): Şirket'in 1Ç2021'deki ana ortaklık net dönem karı 54,6mn TL olmuştur. Geçtiğimiz yılın aynı döneminde ise Şirket 25,9mn TL ana ortaklık net dönem karı açıklamıştı. Şirketin satış gelirleri 1Ç2021'de bir önceki yılın aynı dönemine göre %45,1 oranında büyüme göstererek 2.871mn TL'ye yükselirken, brüt kar %43,1 oranında artmış ve 113,8mn TL olmuştur. Operasyonel giderler 1Ç2021'de 34,6mn TL olmuştur. Geçtiğimiz yıl ise 27mn TL idi. Diğer faaliyetlerden 3,3mn TL gelir kaydedilmiştir. Böylece faaliyet karı geçtiğimiz yıla göre %47,4 oranında artmış ve 82,4mn TL'ye yükselmiştir. Finansman tarafında 5mn TL gider kaydedilmiştir. 18,1mn TL vergi gideri sonrası şirketin 1. çeyrek ana ortaklık net dönem karı 54,6mn TL olarak gerçekleşmiştir.

Kordsa Teknik Tekstil (KORDS, Sınırlı Pozitif): Kordsa 1Ç2021'de 132mn TL ana ortaklık net dönem karı açıklamıştır. Şirket bir önceki çeyrekte 59,1mn TL, bir önceki yılın ilk çeyreğinde ise 59mn TL ana ortaklık karı kaydetmişti. Net kar rakamı bizim beklentimiz olan 138mn TL'ye yakın gerçekleşirken, piyasanın ortalama kar beklentisi olan 132 doğrultusunda gerçekleşmiştir. Şirket'in satış gelirleri 1Ç2021'de 1.514mn TL (beklenti 1.530mn TL) gerçekleşerek yıllık %26,3 oranında artarken, Endüstriyel İplik ve Kord Bezi kolundan elde edilen gelir, talep koşulları ve devam eden konteyner kıtlığının Şirket'in yerel faaliyetlerini daha fazla artırmasına imkan vermesiyle yıllık %41,2 oranında büyüyerek 1.350mn TL olmuştur. İleri kompozit bölümünden elde edilen gelir ise pandemi sonrası havacılık sektöründeki görünüm nedeniyle %33,3 oranında azalmış ve 144,5mn TL olarak gerçekleşmiştir. Diğer yandan, Kordsa'nın maliyetleri %18,1 oranında artarak 1.162mn TL'ye yükselirken, brüt kar yıllık %63,5 oranında artmış ve 352mn TL'ye çıkmıştır. Brüt kar marjı da 5,2 puan artarak %23,2 olmuştur. FAVÖK ise %75,0 oranında artmış ve 1Ç2021'de 268mn TL'ye yükselirken (beklenti 255mn TL), FAVÖK marjı %17,7 olmuştur. Diğer yandan, Kordsa bu çeyrekte 53,8mn TL net finansman gideri kaydetmiştir.

Şirket ayrıca 2021 beklentilerini (mücbir sebep etkisi dahil) paylaşmıştır. Buna göre; (2020'ye göre) TL bazında satışlarda %35-45 Büyüme, FAVÖK'te %55-65 Büyüme; USD bazında satışlarda %20-25 Büyüme, FAVÖK'te de %40-45 Büyüme beklenmektedir.

Bim Mağazalar (BIMAS, Nötr): Afrika Bölgesinde özel sermaye fonlarından biri olan Helios Investment Partners LLP'nin fonlarını yönettiği Blue Investment Holding ile BIM Stores SARL (BIM Fas) hisselerinin %35'inin satışına ilişkin hisse alım-satım sözleşmesi imzalandığı ve satış işleminin belirli koşulların yerine getirilmesi sonrası tamamlanacağı açıklanmıştı.  İlgili işlem koşullarının yerine getirilmesi sonrasında söz konusu hisselerin satışı 4 Mayıs 2021 tarihinde 83,2mn USD toplam işlem bedeli ile tamamlanmıştır. İşlem tutarı kapanış sonrası teknik düzeltmelere tabii olabilecektir. Satış ile Şirketin Fas Krallığı'ndaki mevcut büyüme trendinin sürdürülmesi, geliştirilmesi ve bölgede uzmanlaşmış yatırımcılar ile yerelleşmeye katkı sağlanması amaçlanmaktadır.

SEKTÖR HABERLERİ 


Bankacılık: Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Bankaların Kredi İşlemlerine İlişkin Yönetmelikte değişiklik öngören taslağı görüşe açtı. Taslak düzenleme ile riski yüksek kamu kurumları ve KİT'ler, kredi tahsisi öncesinde bağımsız denetimden geçmiş güncel finansal tablo istenecek şirketler arasından çıkarılıyor. Kaynak: Dünya

Gıda: İçişleri Bakanlığı 81 il valiliğine "Pazar Yerleri" konulu yeni bir genelge gönderdi. Pazar Yerleri genelgesine göre 8 Mayıs ve 15 Mayıs'ta pazar yerleri açık olacak. Vatandaşlar kendilerine en yakın pazar yerinden sebze ve meyve alışverişinde bulunacak. Kaynak: Dünya

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ 

Altınyağ Madencilik (ALMAD): Şirketin ve bağlı ortaklığı Gürtaş Tarım Enerji Yatırımları San.ve Tic.A.Ş.'nin sahip olduğu, iştiraki Etiler Gıda ve Ticari Yatırımlar San. ve Tic. A.Ş.'nin 40mn TL tutarındaki ödenmiş sermayesinin %38,96'sını temsil eden toplam 15,6mn TL nominal değerdeki paylarından 10,3mn adet payın 34mn TL bedelle Mehmet Hilmi Soylu'ya ve 5,3mn adet payın ise 17,5mn TL bedelle İzzettin Kaplan'a olmak üzere toplamda 51,5mn TL bedel üzerinden satışı ile ilgili görüşmelere başlanmıştır.

Arena Bilgisayar (ARENA): Şirket Brightstar Telekomünikasyon Dağıtım Ltd. Şti.'nin (Brightstar) hisselerinin 100%'ünün Brightstar Corp. ve iştiraki Şirketlerden satın alınması amacı ile bağlayıcı olmayan resmi görüşmelere başlanmasına karar vermiştir. Vodafone Telekomünikasyon A.Ş. (Vodafone) ile tüm telekomünikasyon cihaz ürünlerinin Vodafone satış kanallarına ve iş ortaklarına dağıtılması konusunda dağıtıcılık anlaşması bulunan Brightstar, hali hazırda Dünya'nın önde gelen markalarının akıllı telefon, tüketici elektroniği ve aksesuar ürünlerinin Vodafone satış noktaları başta olmak üzere satış kanallarında katma değerli dağıtımını gerçekleştirmektedir.  İş bu olası satın alma işleminin, Brightstar'ın sahip olduğu ve Şirketin mevcut ürün portföyünde bulunmayan akıllı telefon, tüketici elektroniği ve yeni nesil aksesuar segmentindeki geniş ürün yelpazesi ile teknoloji ürün ve hizmetleri dağıtımı faaliyetlerine, stratejik ve finansal olarak önemli değer katacağı öngörülmektedir.

Derlüks Yatırım Holding (DERHL): Şirket, %45 iştiraki konumunda bulunan Toprak Yenilebilir Enerji A.Ş. aracılığıyla güneş enerjisi santralleri (GES) sektörüne yatırım yapmayı planladığını açıklamıştı. Yapılan çalışmalar neticesinde Niğde'de kurulu toplam kapasitesi 1,227 MWp olan Mislina 13 Enerji Üretim Sanayi ve Ticaret Limited Şti.'nin 1,3mn Amerikan Doları toplam bedelle satın alınmasına karar verilmiştir. Satın alma ile ilgili sözleşme yapılmış olup, devir işlemlerinin 1 ay içerisinde tamamlanması beklenmektedir. Söz konusu satın alınan santral, 2020 Aralık ayında devreye girmiş, 10 yıl boyunca 13,3 USD cent/kWh birim fiyattan YEKDEM (Yenilebilinir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması) kapsamında elektrik üretimi ve satışı yapmak üzere Meram Elektrik Dağıtım A.Ş. ile sözleşmesi bulunan bir şirkettir. Özellikle, 29.01.2021 tarihli ve 3453 sayılı Cumhurbaşkanı Kararından sonra 01.07.2021 tarihi öncesinde devreye giren bu tür santraller avantajlı konumunu sürdürmüştür. İştirakin yaptığı bu satın alma sonucu, Şirketin toplam cirosu ve FAVÖK'ü ( Faiz Amortisman Vergi Öncesi Kar) olumlu etkilenecektir. Satın alınan şirketlerin 2021 yılı üretim ve satış rakamları ve bölgenin ışıma oranlarına göre yapılan analizlerde, YEKDEM süresince yıllık ortalama 257bin Amerikan Dolarına yakın ciro ve 194.000 Amerikan Dolarına yakın FAVÖK elde etmesi beklenmektedir.
  
FAİZ PİYASALARI

Salı günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %19 seviyesinde yatay seyretti. TCMB dün 46 milyar TL'lik (%19'dan, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı, toplam fonlama tutarı ise tamamı haftalık repo ihaleleri kaynaklı 343 milyar TL  oldu.

ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi dün güne %1,60 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %1,56-%1,62 bandında hareketin ardından %1,59 seviyesinden günü kapattı. 

Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisi genelinde faizlerde yükselişler gözlendi. Bu kapsamda, günlük bazda kısa vadeli tarafta faizlerde 30 baz puana yaklaşan yükselişler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta ise faizlerde 10 baz puana yaklaşan yükselişler görüldü. 

GÜNLÜK ÖZET PİYASA VERİLERİ

 

 

Kaynak Ziraat Yatırım
Hibya Haber Ajansı