Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupalı ​​güçler, İran'ın yüzde 20 saflıkta zenginleştirilmiş uranyum metali üretme kararını kınadı, ancak ABD, her ikisinin de 2015 nükleer anlaşmasına uyumu sürdürmesine izin verecek diplomasi penceresinin açık kaldığını söyledi.

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Salı günü yaptığı açıklamada, İran'ın uranyumu yüzde 20'ye kadar zenginleştirmeyi amaçladığını, son imzada Viyana görüşmelerinin ortak kapsamlı eylem planını canlandırmaya yönelik duraklama olabileceğini bildirdi.
Hareket, İran'ı nükleer silah yapmak için kullanılabilecek malzemeler geliştirmeye bir adım daha yaklaştırıyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ned Price bir brifingde gazetecilere verdiği demeçte, "İran'ın [nükleer anlaşma] taahhütlerini yerine getirmeme durumunu, özellikle nükleer silah araştırmaları için değeri olan deneylerle yükseltmeyi seçmesi endişe verici" dedi.

İran için talihsiz bir geri adım, özellikle de bizim tarafımıza [anlaşmaya] dönmek için samimi niyetimizi ve istekliliğimizi gösterdiğimizde.”

İran'ın IAEA elçisi Kazem Gharibabadi haberi doğruladı ve ilk silisit yakıt plakasının yakında tıbbi amaçlar için yüzde 20 zenginleştirilmiş uranyum kullanılarak üretileceğini söyledi.


Radyofarmasötiklerin nitelik ve niceliğini önemli ölçüde artıracak bu hamle, İslam Cumhuriyeti'ni nükleer teknolojide ileri ülkelerden biri haline getirecektir" dedi.

Eski Başkan Donald Trump 2018'de Ortak Kapsamlı Eylem Planı anlaşmasından (JCPOA) ayrıldığından beri, İran, geri kalan taraflara - üç Avrupa ülkesi, Rusya ve Çin - üzerinde baskı kurmak için kısıtlamalarını kademeli olarak ihlal ediyor. Amerikan yaptırımlarını dengelemek için ekonomik teşvikler.

Bu arada Almanya, Fransa ve Birleşik Krallık da ortak bir açıklamada İran'ın "Viyana görüşmelerini başarılı bir şekilde sonuçlandırmakla tehdit ettiğini" söyleyerek "ciddi endişelerini" dile getirdiler.

İngiltere, Fransa ve Almanya ortak bir açıklamada, "İran'ın nükleer silah geliştirmede önemli bir adım olan uranyum metali Ar-Ge ve üretimine inandırıcı bir sivil ihtiyacı yok" dedi.

Açıklamada, "İran'ı, JCPOA'yı ihlal eden tüm faaliyetlerini gecikmeksizin durdurmaya ve Viyana'daki müzakerelere hızlı bir sonuca varmak amacıyla geri dönmeye şiddetle çağırıyoruz" denildi.


Viyana'daki görüşmeler, yeni Başkan Joe Biden yönetimindeki ABD'yi JCPOA'ya geri getirmeyi amaçlıyor. Biden, İran'ın şartları yerine getirmesi halinde hazır olduğunu ifade etti.


2015 anlaşması, İran'ın nükleer silah geliştirmesini önlemeyi amaçlıyor. Tahran böyle bir cephanelik aradığını reddediyor.

Ancak Nisan ayında başlayan görüşmeler son haftalarda ilerlemedi.

Yeni muhafazakar cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin 3 Ağustos'ta İran'da göreve başlaması ve daha ılımlı Hasan Ruhani'nin yerine geçmesi nedeniyle, bunu yaptıklarında ne olacağı da belli değil.

 

(Dış Basın)