ABD hükümeti, WikiLeaks'in kurucusu Julian Assange'ın iadesine ilişkin Birleşik Krallık Yüksek Mahkemesi'ne yaptığı itirazı kazandı.

Daha önceki bir kararı bozan bugünkü karar, 50 yaşındaki Assange'ın on yıl içinde Londra'nın maksimum güvenlikli Belmarsh hapishanesinden ABD'ye nakledilmeye daha yakın olabileceği ve WikiLeaks tarafından sınıflandırılmış askeri belgeleri yayınladığı için casusluk suçlamalarıyla karşı karşıya kalacağı anlamına geliyor. . önceki.
Duruşmaları Belmarsh cezaevinden video bağlantısıyla izleyen bir İngiliz yargıç, ABD'nin Assange'ın tutukluluk koşullarına ilişkin verdiği güvence paketinden memnun olduğunu söyledi.

Bunlar, onu sözde "ADX" maksimum güvenlikli bir hapishanede tutmama taahhüdünü ve mahkum olması halinde cezasını çekmek üzere vatandaşlığına sahip olduğu Avustralya'ya transfer edilebileceğini içeriyordu.
İngiltere mahkemesi, ABD güvencelerinin Assange'a insanca muamele edileceğini garanti etmek için yeterli olduğunu söyledi ve bir alt mahkeme yargıcına iade talebini incelenmesi için İçişleri Bakanı Priti Patel'e göndermesi talimatını verdi.
Birleşik Krallık'taki kolluk kuvvetlerini denetleyen Patel, Assange'ın iade edilip edilmeyeceğine ilişkin nihai kararı verecek. Ancak yasal destan bitmedi ve İngiltere'nin nihai temyiz mahkemesi olan Yüksek Mahkeme'ye gitmesi neredeyse kesin.

Assange'ın ortağı Stella Moris, Cuma günkü kararın "ağır bir adalet hatası" olduğunu söyledi ve Assange'ın hukuk ekibinin "bu karara en kısa sürede itiraz edeceğine" söz verdi.


Uluslararası Af Örgütü de kararı "dolandırıcılık" olarak nitelendirdi.

Julian Assange, Amerika Birleşik Devletleri'ne iade edilirse, yalnızca Casusluk Yasası kapsamında suçlanmakla kalmayacak, aynı zamanda işkence veya diğer kötü muameleye varabilecek gözaltı koşulları nedeniyle ciddi insan hakları ihlalleri riskiyle karşı karşıya kalacaktı. Yönetmen Nils Muiznieks yaptığı açıklamada.


Dış Basın