MERKEZİ GÖZLERKEN

 Geride bıraktığımız günde küresel piyasalar özellikle ABD kaynaklı gelişmelere odaklıydı. Öncelikle 2021 yılına ekonominin nasıl başladığına yönelik sinyal veren Ocak ayı perakende satışlar verisinin piyasa beklentisinin üzerinde açıklandığını gördük. Korona virüs teşvik paketinin güçlü etkisi ile data üç ay üst üste düşüş serisini sonlandırarak %5.3 artış kaydetti. Bu oran son yedi ayın en yüksek rakamına işaret etmekte. Otomobil satışlarının dışarda tutulduğu çekirdek perakende satışlar verisi de %5.9 oranında artış kaydederek %1 olan beklentilerin bir hayli üzerinde gerçekleşti. ABD tarafında dikkat çeken bir diğer önemli veri de Ocak ayına ilişkin ÜFE datasıydı. Açıklanan veri son dönemde güçlenen enflasyon beklentilerine destek verdi ve yıllık bazda %1.7 oranında artış şeklinde açıklandı. Piyasa beklentisi %0.9 artış kaydedileceği yönündeydi. İç talebin güçlendiğini gösteren perakende satışlar datası ve girdi maliyetlerinde artışa işaret eden ÜFE verisi sonrası enflasyon beklentilerinin kuvvetlenmesi ABD tahvil getirilerinde yükselişi beraberinde getirdi. Bu sayede ABD 10 yıllıkların getirisi %1.33 seviyesinin üzerini test ederken 30 yılıkların getirisi %2.11 seviyelerini gördü.

 Açıklanan bu verilerin ardından gözler FED’in 26-27 Ocak tarihli FOMC toplantısı tutanaklarının üzerindeydi. Piyasa FED’in niceliksel gevşemeyi azaltacağı zamana yönelik sinyaller aradı. Fakat tutanakların bu konuda net ifadeler barındırmadığını gördük. FED yetkililerinin ekonomiyi olması gereken noktanın uzağında gördüklerini belirtmeleri varlık alımının bu yıl değişmeyeceği beklentilerini teyit etti. Zaten FED Başkanı Powell daha önce gerçekleştirdiği konuşmalarında bu konuya sıkça değinerek varlık alım miktarında bu yıl için azaltıma gitmeyeceklerini açık ifadelerle beyan etmişti. Dolayısıyla tutanaklarda piyasalarda hareketlilik oluşturacak bir değerlendirmenin olmadığını söyleyebiliriz.

 Bugün yurtiçi piyasalar adına en önemli gündem maddesi şüphesiz TCMB faiz kararı olacak. Piyasanın ve bizim beklentimiz %17 olan politika faizinde değişikliğe gidilmeyeceği yönünde. Bunun yanında toplantı karar metninde enflasyon ile mücadele adına net vurgunun sürdürülmesi ve şahin söylemin devam ettirilmesine kesin gözüyle bakılıyor.

MANŞETTE ÖNE ÇIKANLAR

 Çin hisseleri, küresel büyümedeki hızlanma için yenilenen iyimserliğin ortasında, bir hafta süren Ay Yeni Yılı tatilinin ardından Perşembe günü ilk işlem seansında yükseldi, ancak diğer Asya pazarları kar alımından etkilendi. Çin’in piyasalara geri dönmesi ile demir cevheri fiyatlarındaki hızlı yükseliş görülmekte.

 ABD Merkez Bankasının (Fed) son toplantısına ait tutanaklar, ülkedeki ekonomik koşulların uzun vadeli hedeflerin uzağında olduğunu ve hedeflere ulaşılıncaya kadar destekleyici politika duruşunun devam etmesi gerektiğini ortaya koydu. Genel finansal koşulların destekleyici olmaya devam ettiğine işaret edilen tutanaklarda, "Katılımcılar ekonomik koşulların şu anda Komite'nin uzun vadeli hedeflerinden uzak olduğunu ve bu hedeflere ulaşılıncaya kadar politika duruşunun destekleyici kalması gerektiğini belirtti." ifadesi yer aldı.

 Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin, bu yıl ABD ekonomisinde 3 aşama yaşanmasını beklediğini ve sağlık yetkililerinin COVID-19 salgınını kontrol altına alma yönünde sağladıkları kazanımlar nedeniyle genel olarak "oldukça iyimser" olduğunu söyledi.

 Boston Fed Başkanı Eric Rosengren, ABD'de enflasyonun Fed'in yüzde 2 hedefine en azından 2022 boyunca sürdürülebilir bir temelde ulaşmasının muhtemel olmadığını söyledi.

 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kabine toplantısının ardından kamuoyunun merakla beklediği salgın önlemlerinde normalleşmeye yönelik açıklamalarda bulundu. Erdoğan, "İllerimizi, Bakanlığımızın belirlediği kriterlere göre 4 gruba ayırarak mart başı itibarıyla kademeli normalleşme sürecini başlatıyoruz. Restoran, kafe, kıraathane ve benzeri esnafımızı rahatlatacak adımların yol haritası önümüzdeki günlerde açıklanacaktır." ifadelerini kullandı.

 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Buğday, arpa, çavdar, yulaf gibi hububat ürünlerinde dekara 8 lira olan desteği 16 liraya , Organik ve organomineral gübre kullanan üreticilerimize ise ilave olarak dekara 10 lira olan destekleme ödemesini dekara 20 liraya yükseltildiğini açıkladı.

 İki yıllık hazine tahvillerinin getirileri rekor düşük seviyeye ulaştı ve tahvil piyasası satışlarının azalmaya başlamasıyla 10 yıllık getiri bir yılın en yüksek seviyesinden geri çekildi.

 Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) tarafından yapılan çalışma, COVID-19 salgınına verilen ekonomik yanıtların global borç dağını 24 trilyon dolar büyüttüğünü gösterdi. IIF çalışmasına göre global borç, dünya genelindeki GSYH'nın yüzde 355'inin üzerine çıkarak 281 trilyon dolara ulaştı.

 İngiltere Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Dave Ramsden, Banka'nın yaklaşık 900 milyar GBP büyüklüğündeki tahvil alım programının birinci teşvik seçeneği olmaya devam ettiğini söyledi.

 İtalya’da Mario Draghi Başbakanlığındaki geniş tabanlı koalisyon hükümeti Senato’da güvenoyu kazandı.

 

 

Kaynak A1 Capital
Hibya Haber Ajansı