İran'ın nükleer baş müzakerecisi Abbas Arakçi daha önce Twitter'da Viyana'daki bir sonraki müzakere turunun yeni İran yönetiminin Ağustos ayında göreve başlamasını beklemesi gerektiğini, ancak ABD ve İngiltere bağlantıyı keserse bir mahkum değişiminin hızla gerçekleşebileceğini söyledi.
2015 anlaşmasını canlandırma konulu dolaylı ABD-İran müzakereleri, 20 Haziran'da sona eren son turdan bu yana askıya alındı ve Arakçi'nin yorumları, seçilen Cumhurbaşkanı İbrahim Raisi devralana kadar Tahran'ın masaya dönmeyeceğini doğruluyor: “Başkentimizde demokratik bir iktidar devri devam ettiği için bir geçiş dönemindeyiz. Dolayısıyla Viyana görüşmelerinin yeni yönetimimizi beklemesi gerektiği açık” dedi.
ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ned Price, "Bu yorumlar, mevcut çıkmazın suçunu saptırmak için çirkin bir çabadır" dedi.
Price, "İran gerekli kararları aldığında, JCPOA'ya karşılıklı dönüş çalışmalarını tamamlamak için Viyana'ya dönmeye hazırız" dedi.
Bu, eski Başkan Donald Trump'ın terk ettiği ve halefi Başkan Joe Biden'ın canlandırmaya çalıştığı nükleer anlaşma.
Arakçi ayrıca ABD ve İngiltere'yi nükleer anlaşmayı herhangi bir mahkum değişimi ile ilişkilendirmeyi bırakmaya çağırdı. "ABD ve İngiltere anlaşmanın üzerine düşeni yerine getirirse yarın her taraftan on mahkum serbest bırakılabilir" dedi.
Price, yanıt olarak, "İran tarafından kendi istekleri dışında haksız yere gözaltına alınan Amerikalılar hakkında yapılan yorumlara gelince, ailelerinin umutlarını yükseltmek için yine amansız bir çaba görüyoruz... Viyana süreci bağlamında tutuklular hakkında dolaylı görüşmeler yapıyorduk ve bu süreci yeniden başlatmanın gecikmesi yardımcı olmuyor. Viyana'da görüşseydik ilerleme kaydetmek daha etkili olurdu, ancak bu dönemde tutuklularla görüşmeye devam etmeye hazırız" dedi.
Bir avuç İranlı-Amerikalıyı elinde tutan İran, insan hakları savunucuları tarafından diğer ülkelerden bir imtiyaz koparmak amacıyla çifte vatandaşları gözaltına almakla suçlanıyor. İran suçlamayı reddetti.
İran bu haftanın başlarında, ABD yaptırımlarını ihlal ettiği için Amerikan hapishanelerinde ve diğer ülkelerdeki İranlı mahkumların serbest bırakılmasını sağlamak için görüşmelerde bulunduğunu söyledi.
Mayıs ayında Washington, İran devlet televizyonunun, diğer ülkelerdeki ABD yaptırımları kapsamındaki 7 milyar dolarlık donmuş İran petrol fonlarının serbest bırakılması karşılığında ülkelerin mahkum takas anlaşmasına vardıkları yönündeki haberlerini yalanlamıştı.
ABD ve Avrupalı yetkililerin zorlu Raisi seçimlerine bağladıkları nükleer görüşmelerdeki kesinti, görüşmelerin çıkmaza girmesi durumunda atılacak sonraki adımlar hakkında soru işaretlerine yol açtı.
(Dış Basın)