Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı, İstanbul Milletvekili Fethi Açıkel, 2021 yılı Mart ayında İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya TBMM üzerinden sorduğu soru önergesini ve İçişleri Bakanlığı tarafından verilen cevabı paylaştı. Açıkel açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

CHP’li Açıkel, “Suriyelilere vatandaşlık verilmesi konusunu İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya 2021 Mart’ında sormuştuk. Gelen geç cevabın içeriğini ve tatmin edici olup olmadığını kamuoyunun takdirine sunuyorum. Sığınmacı krizini şeffaflıktan uzak yöneten Saray, sorunların temel nedenidir.” değerlendirmesinde bulundu.

29/05/2009 tarihli ve 5901 Sayılı Kanunun 12. Maddesindeki, Türk vatandaşlığının kazanılmasındaki istisnai hallere dikkat çeken CHP’li Açıkel’in Soru Önergesinde sorduğu sorular şu şekilde:

1-) 2011 yılından bugüne kadar Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşlığı verilen sığınmacıların uyrukları nedir ve sayıları kaçtır?

2-) Türkiye Cumhuriyeti sınırlarına sığınmacı olarak geldikten sonra, kendisine istisnai olarak vatandaşlık verilen kişi sayısı kaçtır?

3-) Türkiye Cumhuriyeti sınırlarına sığınmacı olarak geldikten sonra, istisnai olarak vatandaşlık verilen kişilerin, Türkiye’ye getirdikleri yatırım ya da sanayi tesisi sayısı kaçtır ve bu tesislerde kaç kişi istihdam edilmektedir?

4-) Türkiye Cumhuriyeti sınırlarına sığınmacı olarak geldikten sonra, istisnai olarak vatandaşlık verilen kişilerin, vatandaş olduktan sonra başvurdukları patent sayısı kaçtır?

5-) Türkiye Cumhuriyeti sınırlarına sığınmacı olarak geldikten sonra, istisnai olarak vatandaşlık verilen kişilerin, ulusal ya da uluslararası bilimsel yayın sayısı kaçtır?

CHP’li Açıkel’in soru önergesine İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından verilen ve kamuoyunu şeffaf şekilde bilgilendirmekten uzak olan cevap ise şu şekilde:

“5901 sayılı Türk vatandaşlığı Kanunu ile Türk Vatandaşlığı Kanunun uygulamasına ilişkin yönetmeliğe göre gerekli iş ve işlemler yapılmaktadır.”

https://cdn.chp.org.tr/iys/eposta/Attachment/s1_1.jpg

https://cdn.chp.org.tr/iys/eposta/Attachment/s2.jpg

Hibya Haber Ajansı