Taliban'ın Kabil yönetimine geçmesiyle ülkeyi terk eden cumhurbaşkanı Eşref Gani, daha fazla kan dökülmesini önlemek için ülkeyi terk ettiğini savundu.
Facebook hesabından yayınlanan bir video mesajında, Körfez ülkesinde sürgünde kalmaya niyeti olmadığını ve eve dönmek için "görüşmelerde" olduğunu söyleyerek, "Afganların ülkemiz üzerindeki egemenliğini korumak" için çaba sarf ettiğini iddia etti.
BAE'den Gani'ye yönelik, "insani nedenlerle" ağırlandığını doğrulayarak, "Şimdilik, kan dökülmesini ve kaosu durdurmak için Emirlikler'deyim" denildi.
Üst düzey Taliban hareketinin üyeleri, Gani'nin selefi Hamid Karzai ile nihai olarak başarısız olan barış sürecine başkanlık eden Abdullah Abdullah arasındaki görüşmelere desteklerini dile getirdiler.

Gani'nin ezeli rakibi Abdullah, cumhurbaşkanının Pazar günü ülkeyi terk ettiğini ve zorlu bir yargılamayla karşı karşıya kalacağını öne sürdü.
Ancak Gani, kendi iyiliği için değil, ülkenin iyiliği için ayrıldığında ısrar ederek, "Cumhurbaşkanınızın sizi sattığını ve kendi çıkarı ve kendi hayatını kurtarmak için koştuğunu söyleyenlere inanmayın" dedi. 
Emirlikler'e eli boş geldiğini savunan Gani, "Afganistan'dan o kadar kovuldum ki terliklerimi çıkarıp çizmelerimi giyme şansım bile olmadı" sözleriyle kendini  savundu.

Gani, Taliban'ın bunu yapmama anlaşmasına rağmen Kabil'e girdiğini iddia etti.