El Cezire'nin haberine göre, Afganistan'ın ,doğusundaki Celalabad kentinde Afgan bayrağının kaldırılmasına yönelik Taliban karşıtı protestolar ülkenin başka yerlerine yayıldı.

Kabil'den El Cezire'ye konuşan Rob McBride, yüzlerce protestocunun aynı konu hakkında Host ilinde sokaklara döküldüğünü bildirdi.

Celalabad'da Taliban'ın Afgan bayrağını kaldırmasını protesto etmek için açılan ateş sonucu en az üç kişi öldü, bir düzine kişi de yaralandı.

McBride, Celalabad sakinlerinin "oldukça büyük bir kısmının" Afganistan'ın şehirdeki ulusal bayrağının Taliban bayrağıyla değiştirilmesine direndiğini söyledi.

Yüzlerce, hatta binlerce insanın sokaklarda ulusal bayrağı sallayarak protesto ettiğini gördük” dedi ve sosyal medyaya yükledi.

Celalabad'da önemli bir meydanda bayrağı tekrar kaldırdıklarını ve Taliban ile çatışmaların yaşandığını biliyoruz.

Associated Press haber ajansının bildirdiğine göre, yerel bir haber ajansı muhabiri Babrak Amirzada, kendisinin ve başka bir ajanstan bir TV kameramanının huzursuzluğu haber yapmaya çalışırken Taliban tarafından dövüldüğünü söyledi.

Bu arada, Batılı ulusların tahliye çabalarını hızlandırması ve Taliban'ın Afganistan'daki hükümet yetkilileri için kadın hakları, medya özgürlüğü ve af sözü vermesiyle, Kabil'den yüzlerce tahliyeyi taşıyan uçaklar Birleşik Krallık ve Almanya'ya geldi.

ABD, askeri uçuşlarının yalnızca Salı günü 1.100 kişi de dahil olmak üzere şimdiye kadar Kabil'den 3.200 kişiyi tahliye ettiğini söyledi.

Kabil'de Taliban, Afganistan'ın başkentine yıldırım düşmesinden bu yana ilk basın toplantısında uzlaştırıcı bir tonda ses çıkarmaya çalıştı, kadın haklarına "İslam çerçevesinde" saygı duyma sözü verdi ve diğer ülkelerle barışçıl ilişkiler arzusunu dile getirdi.