Afgan hükümeti, silahlı grubun hızla bölgesel kazanımlar elde ettiğini gören kapsamlı bir Taliban saldırısının neden olduğu artan şiddeti durdurmak için ülkenin yaklaşık 34 ilinde gece sokağa çıkma yasakları uyguladı.

İçişleri Bakanlığı Cumartesi günü yaptığı açıklamada şunları kaydetti: "Kabil, Panjshir ve Nangarhar hariç ülke genelinde 31 ilde şiddeti durdurmak ve Taliban hareketlerini sınırlamak için gece sokağa çıkma yasakları ilan edildi." 

İçişleri bakanlığı sözcü yardımcısı Ahmed Zia Zia, gazetecilere verdiği ayrı bir sesli açıklamada, tedbirin yerel saatle 22:00 ile 04:00 arasında geçerli olacağınıduyurdu.

Mayıs ayının başından bu yana, Taliban, son ABD ve NATO birliklerinin Afganistan'ı terk etmesiyle birlikte kara ve stratejik sınır geçişlerini hızla ele geçirdi.

ABD-NATO'nun geri çekilmesi yüzde 95'ten fazla tamamlandı ve haftalar içinde tamamlanması bekleniyor.

ABD'nin üst düzey askeri yetkilisi General Mark Milley Çarşamba günü Pentagon'da düzenlediği basın toplantısında, Taliban'ın "stratejik ivmeye" sahip olduğunu ve Batı destekli hükümetten nüfus merkezlerini kesmeye giderken kırsalın yaklaşık yarısını kontrol ettiğini söyledi. Kabil'de.

Grubun savaşçıları 34 eyalet başkentini tehdit ediyor, ancak henüz hiçbirinin kontrolünü ele geçirmedi.

ABD, Almanya ve diğer ülkeler Taliban'ı saldırıyı durdurmaya çağırdı.

Bu arada Taliban, Kabil'de müzakere edilen yeni bir hükümet kurulana ve Devlet Başkanı Eşref Gani devrilinceye kadar ülkede barış olmayacağı konusunda ısrar ediyor.

Taliban sözcüsü Suhail Shaheen Associated Press'e verdiği demeçte, "Güç tekeline inanmadığımızı açıkça belirtmek istiyorum çünkü geçmişte Afganistan'da gücü tekelleştirmek isteyen hükümetler başarılı hükümetler değildi." bu değerlendirme görünüşe göre Taliban'ın kendi beş yıllık yönetimini içeriyor.

"Yani aynı formülü tekrarlamak istemiyoruz" diye ekledi.

Ghani, yeni seçimler bir sonraki hükümeti belirleyene kadar görevde kalacağını sık sık söyledi.

Beyaz Saray Cuma günü yaptığı açıklamada, ABD Başkanı Joe Biden'ın Afganistan'daki durumdan kaynaklanan "beklenmedik derecede acil" mülteci ihtiyaçlarını karşılamak için 100 milyon dolara kadar acil durum fonu yetkilendirdiğini söyledi.

Biden, aynı ihtiyaçları karşılamak için ABD devlet kurumlarının envanterlerinden 200 milyon dolarlık hizmet ve makalenin serbest bırakılmasını da onayladı.

(Dış Basın)