Fas ordusu, Afrika kıtasının en büyük askeri tatbikatı olan "Afrika Aslanı 2021" tatbikatının 7 Haziran Pazartesi günü başlayacağını duyurdu.

Ordudan yapılan açıklamada, 7-18 Haziran tarihlerinde "Afrika Aslanı 2021" tatbikatı yapılacağı belirtildi. Açıklamada, tatbikatların ülkenin orta kesiminde Agadir, Tantan ve Tafravut bölgelerini, kuzey kesiminde Tifnit ve Kuneytra bölgelerini ve Batı Sahra'da Mahbes bölgesini kapsayacağı belirtildi.

Tatbikata Fas ve ABD'nin yanı sıra Birleşik Krallık, Brezilya, Kanada, Tunus, Senegal, Hollanda ve İtalya'nın yanı sıra 30 ülkeden NATO ve askeri gözlemciler katılacak.

Aynı açıklamada, dünyanın en önemli ortak tatbikatları arasında yer alan bu tatbikatların birden fazla amacı olduğu ifade edildi. Bunlar; Tatbikata katılan birliklerin manevra kabiliyetlerinin artırılması, ittifak çerçevesinde ortak harekatların planlanması ve uygulanmasında katılımcılar arasında birlikte çalışabilirliğin geliştirilmesi, taktik, teknik ve prosedürlere hakim olunması, siber savunma becerilerinin geliştirilmesi, hava unsurunun eğitilmesi, icra muharebe operasyonları, hava desteği ve yakıt ikmali, deniz güvenliği alanında işbirliği.

Konvansiyonel muharebe sahasında takviye, deniz taktikleri ve deniz tatbikatları ile insani yardım faaliyetlerini yürütmek. Aynı açıklamada, tatbikatların komuta faaliyetleri ve şiddet içeren terör örgütleriyle mücadele alanında eğitim ve simülasyonun yanı sıra kara, hava ve deniz kuvvetlerine yönelik tatbikatları da içereceği vurgulandı. Ayrıca biyolojik, radyolojik, nükleer ve kimyasal dezenfeksiyon tatbikatları yapılacaktır.

Öte yandan, insani yardım faaliyetleri çerçevesinde Emlan'da (Tafraoute/Agadir bölgesi) tıbbi-cerrahi açık hava hastanesi kurulacak. Fas ve ABD Ordusu'ndan doktor ve hemşirelerin görev yapacağı hastanede sağlık ekiplerince bölge halkının yararına tıbbi ve cerrahi hizmetler verilecek.

Fas Ordusu, "Afrika Aslanı 2021" tatbikatının bir kısmının Batı Sahra'da, özellikle Mahbas bölgesinde yapılacağını duyurdu. Bu açıklama, Rabat'ın ABD Savunma Bakanlığı'nın (Pentagon) önceki açıklamasını reddeden bir açıklama yayınlamasından dört gün sonra geldi.
Pentagon'dan yapılan açıklamada, "Eğitim alanları ağırlıklı olarak kuzeyde Kenitra Hava Üssü'nden güneyde Tan-Tan'a ve ortada Ben Jarir Hava Üssü'ne kadar Fas'ı kapsıyor" dedi.

Açıklamada, bu tatbikatlara hazırlanan Amerikalı ve Faslı tarafların "2020 yazında planlama döngüsünün başında önerilen yerleri kullanmaya" karar verdikleri kaydedildi. Yani, ABD Başkanı Donald Trump'ın Aralık 2020'de Fas'ın Sahra üzerindeki egemenliğini tanıdığını açıklamasından aylar önce bu karar alındı.