CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın; Ankara-Sivas Yüksek Hızlı Tren (YHT) hattının pek çok bölümünde altyapının uygun olmadığına ilişkin tespitlerin son ana kadar açılış baskısı nedeniyle umursanmadığını belirterek, “Altyapı dolgusunun uygun olmadığının tespit edilmesine karşın son ana kadar neden açılış hazırlığı yapıldı? Bile bile olası bir facia açılış için göze mi alındı?” değerlendirmesinde bulundu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, henüz tamamlanmadan 4 Eylül 2021 tarihinde açılış hazırlığı yapılan Ankara-Sivas YHT hattıyla ilgili iddiaları TBMM gündemine taşıdı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren CHP’li Akın, özetle şunları dile getirdi:

RİSKLERE KARŞIN AÇILIŞ HAZIRLIĞI YAPILDI: 14 yıldır yapımı yılan hikâyesine dönen Ankara-Sivas YHT hattının 4 Eylül 2021 tarihinde açılmasına yönelik hazırlık yapıldığı kamuoyu tarafından biliniyordu. Hattın tamamlanmadan açılmasının güvenlik risklerine neden olacağı uyarılarımızın ardından açılış tarihi ertelendi. Hattın ertelenen açılış tarihi olan 4 Eylül’de ayrıca TCDD Genel Müdürünün görevden alınması da dikkat çekerken; hattın açılış hazırlığının pek çok güvenlik riskinin bilinmesine karşın yapıldığı yönünde iddialar bulunmaktadır. 

ALTYAPININ UYGUN OLMADIĞI TESPİT EDİLDİ:Ankara-Sivas YHT hattının yaklaşık yüzde 20’sine denk gelen bölümünün mevcut eski raylar üzerinde işletileceği bilinmektedir. Bu durum başlı başına bir güvenlik riskine neden olurken, yüksek hızlı trenlere uygun olması gereken yeni hattın teknik olarak bu kriteri taşımadığı belirtilmektedir. Bu kapsamda inşa edilen yeni hatta kullanılan altyapı dolgu malzemesinin gerekli teknik değerleri taşımadığı ve uygun olmadığı ifade edilmektedir. Zeminde kullanılan dolgu malzemesinin teknik değerleri karşılamamasının; trenin yüksek hızla geçişi sırasında olası bir kaza riskine neden olacağı belirtilmektedir. 

RESMİ GÖRÜŞ AÇILIŞ İÇİN GÖZARDI EDİLDİ: Altyapı dolgusunda kullanılan malzemenin teknik değerleri sağlamadığı yapılan testlerle de belirlendi. TCDD’de bu konuyla ilgili daire başkanlıkları hattın trenin çalışmasına uygun olmadığı gerekçesiyle olumsuz görüş verdiği iddia edilmektedir. Konunun resmi bir şekilde kayıt altına alınması ve olumsuz görüşlerin bildirilmesine karşın hattın açılışı için de hazırlık yapıldığı belirtilmektedir. YHT hattındaki olumsuzlukların TCDD’de ilgili daire başkanlıkları tarafından belirlenmesine karşın açılış hazırlığının son ana kadar yapılması akılları karıştırmaktadır. Bu iddialar doğru ise açılış hazırlığı için olumsuzlukların göz ardı edilmesinin sorumluları kimlerdir? 

‘BİLE BİLE FACİA MI GÖZE ALINDI?’

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, Bakan Adil Karaismailoğlu’na “Altyapı dolgusunun uygun olmadığının tespit edilmesine karşın son ana kadar neden açılış hazırlığı yapıldı? Bile bile olası bir facia açılış için göze mi alındı? Bu iddialar doğru ise açılış hazırlığı için olumsuzlukların göz ardı edilmesinin sorumluları kimlerdir?” sorularını yöneltti.


Hibya Haber Ajansı