Almanya Şansölyesi Angela Merkel, AB Liderler Zirvesi öncesinde Federal Meclis'te yaptığı konuşmada, Avrupa Konseyi ve Komisyon'dan göç konusunda kilit ülkelerle ortaklıklar kurma adımlarına ilişkin öneriler sunmalarını istedi.
Ayrıca Merkel, zirvede AB Komisyonu'nun AB'nin Türkiye ile olan göç işbirliğinin finansmanının sürdürülmesine yönelik somut bir öneri sunmasını beklediklerini belirterek, Türkiye'de 3,7 milyon Suriyelinin kayıtlı olduğunu hatırlattı.
Merkel, "Mevcut ve gelecekteki göç sorunlarını ancak Türkiye ile diyalog yoluyla çözebileceğimiz açıktır. Mart ayında kararlaştırdığımız gibi, AB, ortak çıkarlar üzerinde işbirliğimizi ilerletmek için artık Türkiye ile diyalog gündemini hızla uygulamalıdır." dedi. değerlendirmesini yaptı.
Merkel, Gümrük Birliği'nin modernizasyonunun ilerletilmesinin yanı sıra sağlık, iklim koruma ve terörle mücadele gibi konuların Türkiye ile müzakerelerde ele alınması gerektiğini söyledi.

AB, RUSYA İLE DOĞRUDAN TOPLANTI YAPMASI İSTEDİ
AB Liderler Zirvesi'nde Rusya ile ilişkilerin de ele alınacağına işaret eden Şansölye Merkel, Rusya'nın provokasyonlarına üye devletlerin koordinasyonu olmadan yanıt vermenin yeterli olmadığını kaydetti.
Merkel, bu provokasyonlara ortaklaşa yanıt verecek mekanizmaların geliştirilmesini talep ederek, "Rusya'nın hibrit saldırılarına direnmeyi öğrenmemizin tek yolu bu" dedi. deyimini kullandı.
Merkel ayrıca Rusya ile ortak stratejik çıkarlar gündeminin belirlenmesi gerektiğini belirterek, AB'nin Rusya ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile doğrudan temasa geçmesini talep etti.
ABD Başkanı Joe Biden'ın Putin ile görüşmesinin yeterli olmadığını, AB'nin de görüşme formatları oluşturması gerektiğini vurgulayan Merkel, çatışmaların başka türlü çözülemeyeceğini kaydetti.