Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Welt gazetesine yaptığı açıklamada, Türkiye ile göç konusunda işbirliğinin güncellenmesi gerektiğini belirterek, "Türk hükümetinin tüm zorluklarına rağmen göçün yükünü bu ülkenin taşıdığı kabul edilmelidir. bizim için önemsiz sayılmayacak." dedi.
Türkiye'de yaklaşık 4 milyon Suriyeli ve bölgedeki diğer ülkelerden gelen mültecilerin yaşadığına işaret eden Maas, "Türkiye ile göç anlaşmasını daha da geliştirmek ve güncellemek için AB'nin de büyük bir ilgi duyduğuna inanıyorum." dedi.
AB'nin yeni bir anlaşma durumunda Türkiye'ye mali desteği sorulduğunda Maas, "Rakam vermek istemiyorum ama ücretsiz olmayacağı çok açık" değerlendirmesini yaptı.
Nihayetinde Türkiye'nin ciddi bir maliyeti olduğunu ve diğerlerinin tasarruf ettiğini vurgulayan Maas, bunun milyonlarca insanı önemsemek meselesi olduğunu söyledi.
Maas, Türkiye ile ilişkilerin şu anda nispeten yapıcı olduğunu belirtti.
Öte yandan İbrahim Reisi'nin İran'daki zaferini değerlendiren Maas, "İran'daki yönetimin temelde hangi yöne gitmek istediğine karar vermesi gerekiyor" dedi.
Heiko Maas, müzakereler sırasında Tahran'ın prensipte yapıcı bir yola açık olduğu izlenimini verdiklerini, ancak İran'ın ABD ile nükleer anlaşmaya geri dönmeye hazır olup olmadığını zaman gösterecek.

2. LİBYA KONFERANSI
Maas, 23 Haziran'da başkent Berlin'de düzenlenecek 2. Libya Konferansı'nın 24 Aralık'ta Libya'da yapılması planlanan seçimlere ve yabancı güçlerin ülkeden çekilmesine yeni bir ivme kazandırmaya odaklanacağını belirtti.
Berlin'deki toplantıda Libya'dan asker çekme sözü verenlerin uymadığını kaydeden Maas, yabancı güçlerin adım adım ve eşit bir şekilde ülkeyi terk etmesi gerektiğini, böylece bir tarafın ani bir saldırı için kullanabileceği askeri dengesizliğin ortadan kaldırılması gerektiğini kaydetti.