Nükleer anlaşmanın tarafları, eski Başkan Donald Trump'ın 3 yıldır yoğun bakım odasında kilitli tuttuğu nükleer anlaşmayı Mayıs 2018'e iade ederek yeniden canlandırmak için Viyana'nın merkezindeki lüks bir otelde altıncı tur müzakerelerine başladı. İran, Joe Biden yönetiminin müzakere masasına dönmesine nükleer taahhütlerini kademeli olarak askıya aldığı ve uranyum zenginleştirmede %60'a ulaştığı bir hamleyle yanıt verdi.
Altıncı tur müzakereler, anlaşmaya taraf olan İran, Rusya, Çin, Fransa, İngiltere, Almanya ve Avrupa Birliği'nin bir araya gelmesiyle her zamanki gibi başladı. Kapsamlı Ortaklık Eylem Planı Komitesi olarak bilinen görüşmelere katılan ABD heyeti, İran'ın yüz yüze görüşmeyi reddetmesi nedeniyle caddenin karşısındaki başka bir otelde kalıyor.
İran ile ABD arasındaki mekik diplomasisini yöneten Avrupa Birliği elçisi ve müzakerelerin baş koordinatörü Enrique Mora, bu müzakere turunda bir anlaşmaya varılmasını beklediğini söyledi. Ancak, diğer elçiler daha temkinli davrandılar ve hala çözülmemiş birçok zor mesele olduğunu belirttiler.
Bir sözcü, "İlerleme kaydediyoruz, ancak müzakereler hala zorlu ve üzerinde anlaşmaya varılan adımların nasıl uygulanacağı da dahil olmak üzere tartışılması gereken birçok konu var. Amacımız nihai bir anlaşmaya varmanın yollarını bulmak. Önümüzdeki günlerde." dedi.   Avrupa Birliği gazetecilere söyledi.
Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, tüm tarafları İran nükleer anlaşmasına ilişkin müzakerelerde esneklik göstermeye çağırdı. Maas, Reuters'e verdiği demeçte, "Bu, ilgili tüm tarafların esnekliği ve pragmatizmiyle ilgili" dedi. "Gecikme kimsenin çıkarına olmayacak" dedi.
Çin'in görüşmelerdeki elçisi, ABD yaptırımlarının çözümü zorlaştıran ana nokta olduğunu belirtti. Çin'in Birleşmiş Milletler Uluslararası Atom Enerjisi Büyükelçisi Wang Chun gazetecilere verdiği demeçte, "Onlara (ABD) mesajımız, yaptırımları kaldırmak için harekete geçmekten çekinmemeleridir" dedi. İran'ın anlaşmaya uymak için atması gereken adımlarla ilgili olarak Wang, “Temel konular prensipte büyük ölçüde tamamlandı. Ama hala çözülmesi gereken şeyler var" dedi.
Rusya'nın üst düzey temsilcisi Mihail Ulyanov, Twitter'da yaptığı açıklamada, görüşmelerin katılımcıların müzakereleri başarılı ve hızlı bir şekilde tamamlamak için daha fazla çalışmanın nasıl organize edileceği konusunda görüş alışverişinde bulunmalarına olanak sağlayacağını söyledi.