Yerel yetkililerin bildirdiğine göre, Batı Almanya'nın bazı bölgelerinde meydana gelen yıkıcı selden ölenlerin sayısı 106'ya yükseldi ve Batı Avrupa'daki selden kaynaklanan toplam ölü sayısı 125'i aştı ve yerel yetkililere göre yüzlerce kişi aranıyor.

Şiddetli yağışlar Fransa, İsviçre, Lüksemburg ve Hollanda'yı hırpalarken, en kötü etkilenen bölgeler Batı Almanya oldu ve burada Rheinland-Pfalz'da en az 63 ve Kuzey Ren-Vestfalya'da 43 kurban bildirildi. Belçika'da ölü sayısı 23'e yükseldi.
Su basan alan geri çekilirken ve temizleme ve kurtarma operasyonları hızlandırılırken daha fazla kurbanın bulunabileceğine dair korkular var. Yaklaşık 1.300 kişinin hala kayıp olduğu bildirilirken, Almanya'daki kurtarma çalışmalarına yaklaşık 900 ordu personeli katıldı.

Ancak yetkililer, onlarla iletişim kurma çabalarının kesintiye uğrayan yollar ve telefon bağlantıları nedeniyle engellenebileceğini söyledi.

İşte en son güncellemeler:
AB Komisyonu: Seller iklim değişikliğinin 'açık göstergesi'
Avrupa Komisyonu Başkanı, Batı Avrupa'daki yıkıcı sel gibi hava olaylarının yoğunluğunun ve uzunluğunun, iklim değişikliğinin "açık bir göstergesi" olduğunu ve "acil eylem" ihtiyacının altını çizdiğini söyledi.

Dublin'de İrlandalı Taoiseach Micheál Martin ile konuşan Ursula von der Leyen, komisyonun etkilenen üye ülkeleri desteklemek için mekanizmaları etkinleştirdiğini söyledi.

Cuma günü, Von der Leyen olumlu bir notta, iklim değişikliğine karşı mücadelenin aynı zamanda fosil yakıtları modern temiz teknolojilerle değiştirmek ve daha az enerji ve daha az atık kullanarak döngüsel bir ekonomiye doğru ilerlemek için büyük bir fırsat sunduğunu söyledi.
Hollanda Başbakanı ulusal felaket ilan etti
Yükselen sular setleri aşıp şehirleri sular altında bırakırken, Hollanda Başbakanı Mark Rutte, batı Almanya ile Belçika'nın kötü sular altında kalan bölgeleri arasında sıkışan güneydeki Limburg eyaletinde ulusal bir felaket ilan etti.

Yetkililer Cuma öğleden sonra Venlo şehrinin büyük bölümlerini tahliye etmeye hazırlanıyorlardı ve daha küçük olan Meerssen belediyesindeki insanlara mülklerini terk etmelerini söyledi.
Bölgesel güvenlik teşkilatı L1 radyosuna verdiği demeçte, ordu daha sonra Meerssen yakınlarındaki barajı güçlendirmeyi başardı, ancak tahliye emri yürürlükte kaldı.

 

(Dış Basın)