Avrupa'da hava kirliliği son on yılda azaldı, ancak en büyük çevre sağlığı riski olmaya devam ediyor. Kontamine havaya uzun süre maruz kalmak diyabete, akciğer hastalıklarına ve kansere neden olabilir.
AB mahkemesi, Almanya'nın 2010'dan 2016'ya kadar Berlin, Stuttgart, Münih, Köln ve Düsseldorf dahil olmak üzere 26 bölgede AB'nin azot dioksit (NO2) kirliliğine ilişkin yıllık sınırlarını sürekli ihlal ettiğini belirtti. Yetkili, Stuttgart ve Ren-Main bölgesinin de bu dönemde 2 saatlik sınırı ihlal ettiğini söyledi.
Mahkeme, Avrupa Komisyonu'nun davayı önüne getirmesine destek olarak, Alman hükümetinin AB hava kalitesi kurallarına uyulmasını sağlayacak tedbirleri kabul etmemesine karar verdi. Almanya'nın artık buna uyması gerekiyor, aksi bir daha yasal işlemle karşı karşıya kalacak.
Bununla birlikte, 2016'dan bu yana, çoğu bölge, daha az kirletici otomobillere ve araç sokağa çıkma yasakları, hız limitleri ve düşük emisyonlu otobüslere geçiş gibi yerel önlemlere geçiş yardımıyla AB sınırlarına uymak için NO2 kirliliğini soludu.
Hükümet verilerine göre, 2020'de altı Alman şehri metreküp hava başına yıllık ortalama 40 mikrogram NO2 sınırını ihlal etti ve bu rakam 2016'da 90 şehirle karşılaştırıldığında gerçekleşti.
Münih ve Stuttgart geçen yıl yasaları çiğneyen şehirler arasındaydı.
Karayolu taşımacılığı NO2 emisyonlarının ana kaynağıdır, bu da kentsel alanların daha büyük bir etkiye maruz kalma eğiliminde olduğu anlamına gelir.
Avrupa Çevre Ajansı'na göre, AB'de NO2 emisyonlarına atfedilen yıllık erken ölümler 2009'dan bu yana yarıdan fazla azaldı, ancak 2018'de 54 bin erken ölüm kaydedildi.
Lüksemburg merkezli mahkeme daha önceki kararlarında Fransa ve İngiltere'yi yasadışı NO2 kirliliğinden suçlu bulurken, Macaristan, İsveç ve İtalya gibi ülkeler partikül madde sınırlarını ihlal etti.