Altın geçtiğimiz hafta dar sayılacak bir bant içerisinde hareket ederken, yatay bir kapanışla seansı tamamladı. 1783 dolar/ons seviyesinden haftaya başlayan sarı maden, genel olarak yön bulmakta zorluk çektiği bir haftayı geride bıraktı. Omikron varyantına dair kaygılarla başlanan haftada, bilim otoritelerin korkulacak bir şey olmadığını savunmasıyla güvenli liman altının üzerinde satış baskısı oluştu. Ancak haftanın son gününde piyasaların dikkatle takip ettiği enflasyon verisi beklentilerinin üzerinde gerçekleşmesiyle piyasalar dalgalı bir hareket izledi. ABD’de Tüketici Fiyat Endeksi beklentilerin bir parça üzerinde aylık bazda yüzde 0,8 artış göstermesi sonrası piyasalar yönünü bulmakta zorlanırken altının haftaya yatayda kapatmasına sebep oldu. Bu hafta gerçekleşecek olan Merkez Bankaları toplantıları öncesi haftayı yüzde haftayı 1782 dolar/onsta tamamlayan sarı maden, asıl yönünü FED toplantısı sonra belirleyecek. FED’in olası bir sıkılaşmaya yönelik yeni bir söylemi altının üzerine baskı kuracakken, enflasyonunu kalıcılığına dair bir mesajsa altına destek verebilir. Altının yukarı yönlü hamlesinden bahsedebilmek için 1800 dolar/onsun üzerinde kalıcılık sağlaması oldukça önemli olacak.
Gümüş ise geçtiğimiz haftayı da kırmızıda kapatarak üst üste dördüncü haftayı da kayıpla tamamlamış oldu. Haftaya 22,55 dolar/ons seviyesinden başlayan beyaz maden, seans boyu satıcılı seyriyle dikkat çekti. 21,83 dolar/ons seviyesine kadar geri çekilen beyaz maden, son iki ayın en düşük seviyesini kaydetmiş oldu. Hafta sonuna doğru toparlanma çabasında olan beyaz maden, haftayı 22,19 dolar/ons seviyesinden tamamlarken önceki haftaya kıyasla hanesine yüzde 1,6 kaybı hanesine yazmış oldu. Diğer taraftan Altın gümüş rasyosu gümüşün aleyhine işlemeye devam ederken 2021 yılından ilk kez 80 seviyesinin üzerinde bir kapanış yapıldı.
Platin haftayı yeşilde kapatmış tek kıymetli maden olarak öne çıkarken, 900 dolar/onsun üzerinde kalma çabası devam ediyor. Hafta içinde 915 dolar/ons seviyesine kadar geri çekilen platin, haftayı 936 dolar/onstan tamamlarken yüzde 1’lik kazancı hanesine yazmış oldu.
Paladyum da geçtiğimiz haftayı 1752 dolar/onstan tamamlarken, yüzde 2,9 kaybıyla haftanın en çok değer kaybeden kıymetli madeni oldu. Paladyumun üzerindeki baskı sürerken, otomotiv endüstrisindeki yavaşlamadan direkt olarak negatif yönlü etkilemeyi sürdürüyor.
Borsa İstanbul Kıymetli Madenler Piyasası’nda geçtiğimiz hafta satıcıların iştahlı olduğu haftada altın işlemlerinin dünya fiyatlarının altında seyretti ve işlemler spot fiyata göre 1 dolar/ons civarında iskontolu gerçekleşti. Hacimde açısından ortalamanın altı sayılacak işlemler gerçekleşirken toplamda 3.864 kg altın, 20.283 kg gümüş işlemiyle gün tamamlandı.
Kaynak TROY
Hibya HaberAjansı