Eurotahvil Piyasaları

FED faiz kararı öncesi piyasada devam eden pozitif havayla birlikte tahvil satışları da hız kesti. Geçtiğimiz hafta ve bugün açılışta %1.63 seviyelerini geçen ABD 10 yıllık tahvil getirisi 1.5 baz puan daralarak %1.61 seviyelerinde günü sonlandırdı. Avrupa’da da getirilerde gerileme öne çıktı. İngiltere, Fransa ve Almanya 10 yıllık tahvil getirileri 2.5 baz puan civarında gerileme gösterdi. Gelişmekte olan ülke eurotahvillerinde de genel itibariyle alıcılı seyir görüldü. Türkiye 10 yıllık eurotahvilde 11.5 baz puan daralma görüldü. Türkiye 5 yıllık CDS priminde ise yaklaşık 5 baz puan gerileme ile 320 seviyeleri görüştü

 

ABD &​ Avrupa Hisse Senedi Piyasaları

Çarşamba günü yapılacak FED toplantısı öncesi ABD endeksleri $1.9 trilyonluk destek paketi ile birlikte olumlu açıklamalar beklenmesi sayesinde haftanın ilk iş gününde pozitif olarak seyretti. Diğer yandan kısıtlamaların azaltılması ile birlikte aşılamaların ABD tarafında hızlı bir şekilde devam etmesi endeksleri desteklerken ABD 10 yıllık getirilerinin %1.60 seviyesinde olması yükselişleri sınırlandırıyor.

20 günlük ortalama hacimlerin %10 civarı altında işlem gören endekslerde, Dow Jones %0.5, S&P500 %0.65 oranında değerlenirken Nasdaq %1 oranında primlenerek günü sonlandırdı. Dow Jones endeksinde tercihe bağlı tüketim ürünleri %2.9 değerlenerek en iyi performansı sergilerken hammadde %2.25 ve enerji %1.2 değer kaybederek en kötü performansı sergilediler. Endekste Mc Donald’s %3.8 yükselerek en çok primlenen hisse olurken Piper Sandler tarafından hedef fiyatı $168’dan $170’a çekilen Nike %3.2 ve Walgreens Boots Alliance %3.46 değerlenerek dikkat çektiler. Petrol fiyatlarının kritik $65 seviyesinin altını test etmesiyle birlikte Chevron %1.2 değer kaybederken Dow Inc. %2.24 oranında değer kaybederek endeksin en kötü performans sergileyen hissesi oldu. Endekste geçtiğimiz haftalarda değerlenen ödeme yöntemleri ve finans kuruluşlarında ise negatif seyir hakimdi. S&P500 endeksinde ise alt yapı hizmetleri %1.36 değerlenerek en çok kazandıran sektör olurken enerji %1.25 ve finans %0.6 oranında değer kaybederek en çok düşen sektörler oldular. Endekste mart ayından bu yana ABD’de en yoğun hava trafiğinin gözlemlenmesi ve CEO tarafından beklentilerin olumlu yönde artış kaydettiği açıklamaları ardından American Airlines %7.7 ve United Airlines %8.3 oranında değerlenirken Kanadalı büyük bir emeklilik fonu General Electric üzerinde pozisyonlarını arttırdığını açıklaması ile birlikte hisse %6.1 değerlendi. Carnival CEO’su tarafından yapılan talebin zayıf olmasına karşın yıl sonuna kadar faaliyete başlanabileceği açıklaması ile hisse %4.7 oranında değerlenirken salonlarının bazılarını açmayı planladığını söyleyen sinema devi AMC Entertainment %25.8 primlendi. Alzheimer üzerine yoğunlaşan Eli Lilly ise beklentinin altında kalan test sonuçları sonrasında %9 değer kaybetti. Geçtiğimiz hafta getirilerde görülen yükselişe paralel sert kayıplar yaşan FAANG hisselerinden Apple %2.45 Netflix %0.5, Google %0.2 ve Facebook %2 değerlenirken Amazon %0.25 değer kaybetti.

Avrupa tarafında ise son olarak İrlanda’dan gelen Astra Zeneca’nın Covid-19 için ürettiği aşıları yan etkilerinden dolayı durdurma kararı sonrasında endeksler hafif değer kaybetti. Bu açıklamalara karşın İngiltere tarafından gelen şimdiye kadar yapılan 17 milyon doz aşıda böyle bir bulguya rastlanılmadığı açıklaması kayıpları sınırlı tuttu. Euro Stoxx 50 endeksi %0.1, FTSE100 %0.17 ve DAX endeksi %0.28 değer kaybetti. FTSE 100 endeksinde %2.15 ile en çok değer kaybeden sektör enerji olurken tercihe bağlı tüketim ürünleri %1.5 değerlenerek en iyi performansı sergiledi. Endekste ABD tarafından gelen olumlu havacılık verileri ile RollsRoyce %2.7 ve International Consalidated Air %2.45 oranında değerlenirken petrol vadelilerinde yaşanan fiyat hareketleri ile birlikte BP %2.3 düşerken Shell %2.1 oranında değer kaybetti. DAX endeksinde ise hammadde sektörü %1 kayıp ile en çok düşen sektör olurken iletişim servisleri ve altyapı sırasıyla %0.85 ve %0.5 değerlendi. Endekste Volkswagen %2.4 değerlenerek dikkat çekerken Covestro %3.15, BASF %2.8 ve Adidas %2 değer kaybetti.

Bugün Asya tarafında Japonya Ocak ayı çekirdek makine siparişleri beklenti olan -%5.5’in üstünde -%4.5 olarak açıklanırken ABD Mart ayı Empire imalat verisi beklenti olan 15’in üstünde 17.4 olarak açıklandı. Yarın piyasalar Japonya Ocak ayı son revize sanayi üretimi verisini, Fransa Şubat ayı son revize TÜFE ve Almanya Mart ayı ZEW beklentilerini takip edecek olup ABD Şubat ayı perakende satış verileri ve Sanayi üretimi önem kazanacak.

 

Emtia & FX Vadeli Kontratları (Futures)

Geçtiğimiz hafta 200 günlük ortalamasından destek bularak yükselen EUR/USD paritesinde yükseliş hız kesmiş durumda. Yeni haftaya 1.1952 seviyesine başlayan parite günü 1.1930 seviyelerinde sonlandırdı. Çarşamba günkü FED faiz kararı öncesi volatilitenin düşük olduğu gözlemleniyor. GBP/USD paritesinde de hafif değer kaybıyla birlikte uzun süredir destek olarak çalışan 50 günlük ortalamaya yaklaştığı dikkat çekiyor. Gün sonunda 1.39 seviyesinde fiyatlanan paritede 50 günlük ortalama 1.3794’de bulunuyor. Japon Yeni’nde dolar karşısında zayıf seyir korunuyor. USD/JPY paritesi gün içinde 109.36’ya kadar yükselerek Haziran ayından bu yana en yüksek seviyeyi test etmiş oldu ve günü 109.10 seviyelerinde sonlandırdı.

Son haftalarda yönünü aşağı çeviren altın ve gümüş fiyatlarında toparlanma işaretleri izlendi. ABD tahvil getirilerindeki gerilemenin de etkisiyle bunun desteklendiği görüldü. Spot altın %0.2 primle $1731 ve spot gümüş %1.3 değer kazancıyla $26.25 seviyelerinde fiyatlandı. Petrol, yeni haftaya negatif bölgede başladı. WTI petrol, Cuma günü test ettiği $66 seviyelerini tekrar denedi ancak üzerinde kalmayı başaramadı. Gün içinde $64.13’e kadar gerileyen WTI petrol, $65.40 seviyelerinde günü sonlandırdı. Brent petrolde ise %0.4 değer kaybıyla $68.95 seviyesinde kapanış gerçekleşti. Ayrıca vade farkının da eksiye geçmesi fiyatlar üzerinde negatif bir faktör olarak dikkat çekti.

Kaynak İş Yatırım
Hibya Haber Ajansı