Kadabashy yazısında şunları söyledi:

"Kendi evinden kovulmanın acısını hayal et. O zaman dünyaya sana neler olduğunu bildiremediğinizi hayal edin.

Bu, 1948 Nakba'dan 28 aileye ev sahipliği yapan Kudüs'ün Şeyh Jarrah mahallesinde yaşayan Filistinliler için gerçektir. Uluslararası hukuka göre, Doğu Kudüs Filistin Topraklarının bir parçası olarak kabul edilir.

Bu yılın başlarında, Doğu Kudüs'teki İsrail Merkez Mahkemesi dört Filistinli ailenin mahalledeki evlerinden tahliyesi kararını onayladı.

Mahkemenin, Filistinliler ve İsrailli yerleşimciler arasındaki sıcak gösteriler ve çatışmalar sırasında 6 Mayıs'ta tahliyelerle ilgili bir karar yayınlaması planlanıyordu, ancak karar 10 Mayıs'a ertelendi.

Yüzlerce sosyal medya kullanıcısı Instagram ve Facebook'u Şeyh Jarrah şiddetiyle ilgili haberleri yapan içerikleri ve hesapları kaldırmakla suçladı.

Filistinli gazeteci Maha Rezeq'in hikaye arşivlerinden silinen videolardan biri, 2009 yılında Muna El-Kurd'un evini devralan İsrailli yerleşimci Jacob hakkındaydı. Eğer evini çalmazsa başka birinin çalacağını söylemiş.

"Paylaştığım şey ham görüntüler, videolar, yerdeki insanların ifadeleri, bazıları aslında bir İsraillinin ağzından, bir yerleşimcinin ağzından geliyor, bu neden tartışmalı? Her şey açıklayıcıydı, toplum standardını ihlal eden bir kan veya grafik görüntü yok." dedi.

Rezeq Arab News'e verdiği demeçte, sadece Şeyh Jarrah hakkındaki içeriğinin kaldırıldığını söyledi.

"Arşivimden çıkarılan tek şey, İsrail'in Filistinlilere karşı işlediği suçları ifşa etmekle ilgili hikayeler ve gönderilerdi."

Kudüslü Filistinli yazar Muhammed El-Kurd, Şeyh Jarrah'ta şiddete ilişkin videolar ve hikayeler yayınlarken hesabının silinebileceğine dair bir uyarı aldı.

 

Mesajda, "Önceki gönderilerinizden bazıları Topluluk Kurallarımıza uymadı." ifadesi yer aldı. "Kurallarımıza aykırı bir şeyi tekrar yayınlarsanız, gönderileriniz, arşiviniz, mesajlarınız ve takipçileriniz de dahil olmak üzere hesabınız silinebilir."

Facebook ayrıca "57 içerik parçasını" da kurallara aykırı olduğu için sayfasından kaldırdı.

 

Yasmin Dabat, #SaveSheikhJarrah hashtag'i ile 3 Mayıs tarihli hikayelerinin "herhangi bir uyarı veya güncelleme yapılmadan Instagram tarafından kaldırıldığını" söyledi.

 

Facebook'un sahibi olduğu Instagram, yüzlerce kişinin sansürü bildirmeye başlamasının ardından 6 Mayıs'ta teknik sorunlarla karşı karşıya olduğunu tweetledi.

"Bazı insanların hikaye yükleme ve görüntüleme sorunları yaşadığını biliyoruz. Bu, belirli bir konuyla ilgili olmayan yaygın bir küresel teknik sorundur ve şu anda düzeltiyoruz. En kısa sürede bir güncelleme sağlayacağız."


Filistin dijital haklarını savunan 7amleh adlı kar amacı gütmeyen bir kuruluşun yöneticisi Nadim Nashif, açıklamanın kendilerine mantıklı olmadığını söyledi.

"(Bu) çok garip, bildiğiniz gibi, Kudüs'te belirli bir mahallede olanları Karşılaştırmak, Kanada, ABD ve Kolombiya gibi büyük ülkelerle, bize mantıklı gelmiyor, gerçekten açıklayıcı gelmiyor, çünkü Kanada ve ABD'de çeşitli konularla ilgili hikayeleri indiriyorlardı, (ama) burada (a) belirli hashtag hakkındaydı. özellikle Şeyh Jarrah hakkında." dedi.

Nashif, Filistinlilere yönelik sansürün iki kanaldan gerçekleştiğini söyledi.

"Bir faktör İsraillilerin ne yaptığıdır, temelde sosyal medya platformlarını orada ne olması ve ne olmaması gerektiği konusunda kendi standartlarını benimsemeye zorlamaya çalışıyorlar. Esas olarak Facebook ile aralarında güçlü bir işbirliği var."

Nashif'e göre bu, İsrail siber birimlerinin mahkeme emri olmadan belirli içerikleri kaldırma taleplerini sosyal medya platformlarına gönderdiği "gönüllü indirmeler" olarak adlandırılan şeye yol açıyor.

Yetkili, Filistin içeriğinin sosyal medyanın dışına itildikten bir diğer yolunun da "trol orduları ve insanları kitlesel bir şekilde haber yapmaya organize Act.IL uygulamalar" olduğunu da sözlerine ekledi.


Act.IL kendisini "yahudi devletinin şeytanlaştırılmasına ve meşrulaştırılmasına karşı mücadele etmek için birlikte çalışmak üzere tüm İsrail yanlısı savunucuların, toplulukların ve kuruluşların bir araya geldiği yer" olarak tanımlayan bir uygulamadır.

Uygulamaya göre, kullanıcılar "sosyal medyadan teşvik edici içerikleri kaldırabilecek, antisemitizm ve Siyonizm karşıtlığıyla mücadele edebilecek, İsrail ile ilgili çevrimiçi anlatıyı etkileyebilecek ve İsrail yanlısı özel kampanya ve çabalara katılabilecekler."

Filistinliler, hangi içeriğin kullanıcı kurallarını ihlal ettiğini belirlemek için bu platformlar tarafından Yapay Zeka kullanılarak sosyal medyada da susturuluyor.

Nashif, "Sosyal medya platformları yapay zekayı yayından kaldırmalar için kullanıyor ve başta ABD hükümetinin terör örgütü olarak gördüğü şey etrafında olmak üzere anahtar kelimelerin çok fazla kullanımı söz alıyor." dedi.

7amleh'e içerik kaldırma ve hesap kaldırma işlemlerini bildirenlerden bazıları, kuruluş Facebook'a ulaştıktan sonra içeriklerini geri yükleyebildi.

Nashif, "Bu mücadelede onlarca veya yüzlercesini geri yüklemeyi başardık, çünkü (a) Facebook'un güvenilir ortağıyız" diye ekledi.

Dabat, Instagram ile iletişime geçtikten yaklaşık 12 saat sonra hikayelerini kurtarabildi.

"Instagram'a doğrudan bundan bahseden bir e-posta attım ve onları geri koymaları için baskı uyguladım. Daha sonra bana cevap vermeden onları geri koydular." dedi.

Nashif, içerik ve hesapların restorasyonu nedeniyle sistemin hala önyargılı olduğunu söyledi.

"Şeffaf ve net bir içerik moderasyonu sistemi elde etmeyi başardık (başaramadık). Buradaki anahtar kelime şeffaflık ve eşitliktir, çünkü bu İsrail tarafında gerçekleşmiyor."

Instagram, iki gün önce binlerce Müslüman Tarawih duası yaparken çevik kuvvetteki İsrail polisinin çok sayıda konuşlandırıldığı #الأقصى (Arapça El Aksa) hashtag'ini gizledi. Sağlık görevlileri o gece 200'den fazla Filistinlinin yaralandığını söyledi.


Nashif, "Yaşanan tırmanışın bir parçası da hashtag'leri bile indiriyor olmaları, yani El Aksa gibi hashtag'leri saklıyorlardı, bu da yeni bir şey." dedi.

Sosyal medya kullanıcılarına, farkındalık yaratmak ve bu tür davranışları düzeltmek için platformları aracılığıyla sansür örneklerini bildirmeye devam etmelerini ve bu konuları ele alan kuruluşlarla iletişime geçmelerini tavsiye etti.

Instagram, 11 Mayıs'ta Arap Haberleri'ne Şeyh Jarrah ile ilgili hesapların ve gönderilerin kaldırılmasıyla ilgili bir açıklama gönderdi.
"Bu haftanın başlarında, Instagram kullanıcılarımızın çoğu, Filistin topluluğumuz da dahil olmak üzere belirli hashtag'lere ve içeriğe erişimde önemli sorunlarla karşılaştı. Bunun neden olduğu hayal kırıklığı için içtenlikle özür dileyip, kimsenin kendini özgürce ifade etme yeteneğini hiçbir şekilde sınırlamaya çalışmadığımızı garanti ediyoruz." ifadesi yer aldı.

Perşembe günü, BM Orta Doğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Tor Wennesland İsrail'i uluslararası insani hukuk kapsamındaki yükümlülükleri doğrultusunda Şeyh Jarrah'taki yıkım ve tahliyelere son vermeye çağırdı.

Pazar günü Başbakan Binyamin Netanyahu, İsrail'in Günlerdir süren huzursuzluk ve Filistinlilerin Yahudi yerleşimciler tarafından iddia edilen kentteki evlerden planlanan tahliyelerinin uluslararası alanda kınanmasının ardından Kudüs'te inşa etmeme baskısını reddettiğini söyledi.

"Kudüs'te inşa etmeme baskısını kesinlikle reddediyoruz. Pişmanlığıma göre, bu baskı son zamanlarda artmaktadır."

Kızılhaç geçen hafta, ilhak edilen Doğu Kudüs'te İsrail polisi tarafından 22 Filistinlinin yaralandığını bildirmişti."