*Yeşil ok olumluyu kırmızı ok olumsuzu göstermektedir.

 

Artan koronavirüs vaka sayıları ve zayıf veriler ABD'de teşvik paketi ile ilgili beklentileri biraz daha artırırken, borsa endeksleri dün pozitif bölgede günü kapattılar. Bu sabah ise Asya'nın ABD'ye katılamadığını izliyoruz. Asya'daki güçsüzlükle birlikte ABD vadelileri de hafif ekside. Paritelerde de Dolar lehine bir hareket olsa da Ons Altın'ın dirençli durmaya devam etmesi borsa endekslerindeki düşüşün ve Dolar'daki kısmi yükselişin sınırlı olabileceğine işaret ediyor. Dolayısıyla genel risk algısında bir değişiklik olmaması diğer yandan ülke risk primimizin (5 yıllık CDS) 336 seviyesine kadar iyileşmesine bağlı olarak BIST100 endeksi güne hafif de olsa artıda başlayabilir. Endeks, gün içerisinde ise 1.392 yakın desteğinin üzerinde kalarak 1.410 direncini test edebilir. Yurtiçinde bugün saat 14.30'da Aralık Ayı TCMB Beklenti Anketi yayımlanacak.

 

 

        

 

 

 

 

MAKROEKONOMİ

 

        

Koronavirüse yönelik mali teşvik paketine dair gelişmeler izlenmeye devam ediliyor. Fed'in desteğinin süreceğinin gözlenmesi ve ABD teşvik paketine dair iyimserlikle Wall Street dün artıda kapatırken, bugün Asya borsalarında ise karışık bir görünüm mevcut. Bu arada ABD'de 12 Aralık haftasına ilişkin yeni işsizlik maaşı başvurularının 885 bin kişi ile son üç ayın en yüksek seviyesine ulaşması teşvik beklentilerini canlı tutan bir unsur olmakta. Japonya'da kasım ayı TÜFE, Eylül 2010'dan bu yana en sert düşüşünü yaşadı ve yıllık %0,9 düştü. Bu arada Japonya Merkez Bankası para politikası bileşenlerinde değişikliğe gitmedi, salgına karşı desteklerini 6 ay daha uzatırken, gerekirse ek adımlar atacaklarını da vurguladı.

 

BoE dünkü toplantısında faizleri ve varlık alım programı miktarını değiştirmedi. Özette salgının ve Brexit'in yarattığı belirsizliğe vurgu yapılırken, enflasyon görünümündeki olası bir bozulmada gereken ekstra aksiyonların alınacağı belirtildi. Ayrıca atıl kapasiteyi yok etmeden ve %2'lik enflasyon hedefine kalıcı bir şekilde ulaşmadan para politikasında sıkılaşma safhasına geçilmeyeceğini vurguladı. Kurul kısıtlamaların etkisinin kasımdaki toplantıda öngörülenden daha fazla olacağı ve bu çeyrekte ekonominin daralacağı tahmininde bulundu. Ayrıca BoE martta başlattığı bankaları KOBİ'lere kredi vermeye teşvik eden TFSME programını 6 ay daha uzattı. 

 

Bugün ABD tarafında, TSİ 19'da Chicago Fed Başkanı Charles Evans'ın konuşması takip edilecek.

 

Avrupa tarafında, Almanya'da TSİ 10'da kasım ayına ilişkin ÜFE verisi açıklanacak. Yıllık bazda ÜFE'nin -%0,6 seviyesinde gerçekleşerek ülkede deflasyonist baskıların devam ettiğine işaret etmesi bekleniyor. Ayrıca TSİ 12'de aralık ayına ilişkin IFO iş dünyası endeksi verisi açıklanacak. Bunun yanında, TSİ 10'da İngiltere'de kasım ayına ilişkin perakende satışların yıllık bazda artış hızının %5,8'den %2,8 seviyesine gerilemesi bekleniyor. Ayrıca TSİ 13'te Rusya Merkez Bankası'nın, politika faiz oranını %4,25 seviyesinde sabit tutması bekleniyor.

 

Yurt içi tarafta ise,

 

Bugün TSİ 10'da ekim ayına ilişkin uluslararası yatırım pozisyonu verisi izlenecek. Net uluslararası yatırım pozisyonu, Türkiye'nin yurt dışı finansal varlıkları ile yurt dışına olan finansal yükümlülüklerinin arasındaki fark olarak adlandırılmaktadır. Net uluslararası yatırım pozisyonu bu yılın ikinci çeyreğindeki -344 milyar USD seviyesinden üçüncü çeyrekte 24 milyar USD artış sergileyerek -368 milyar USD seviyesine gelmişti. Uluslararası yatırım pozisyonunun negatif değer alması, ülkenin net yabancı varlıklarının net yabancı yükümlülüklerinden az olduğuna işaret etmektedir. Bu durum da o ülkenin yurt dışı pozisyonu olarak net borçlu olduğu anlamına gelmektedir.

Ayrıca TSİ 10'da kasım ayına ilişkin TOBB kurulan ve kapanan şirketler istatistikleri de açıklanacak. Ekonomik faaliyetleri görmek açısından takip ettiğimiz TOBB açılan kapanan şirket istatistiğine göre ekim ayında açılan toplam şirket sayısında aylık %3 düşüş görmemize rağmen yıllık bazda %23,1 artış görülmekteydi. Kasım ayında da finansal sıkılaşmaya rağmen öncü göstergelere göre veride yıllık artış trendinin devam ettiğini görmemiz olası.

Öte yandan, TSİ 14.30'da Aralık Ayı TCMB Beklenti Anketi yayınlanacak. Kasım ayına ilişkin TCMB Beklenti Anketi'nde, AOFM'deki artışı ve enflasyonist baskıları dikkate alan anket katılımcıları, politika faizi beklentilerini yukarı yönlü güncellemişti. Beklentilerin üstünde açıklanan enflasyon verisi sonrası aralık ayı beklenti anketinde de enflasyon ve politika faizi beklentilerinde sınırlı yukarı yönlü hareket görebiliriz. Döviz kurunun geçişkenlik etkisi ve yüksek ÜFE'nin maliyet baskısını sürdüreceğine işaret etmesiyle enflasyon beklentilerinde yukarı yönlü revizeler görebiliriz. Öncü göstergelerdeki olumlu seyirle anket katılımcıları kasımda yıl sonu GSYH tahminlerini iyileştirmeyi sürdürmüştü. Bu dönemde sıkılaşan finansal koşullara rağmen öncü göstergeler olumlu gitmekte. GSYH büyüme oranları tahmininde yukarı yönlü revizeler görmemiz olası. Geçen ay ithalatta belirgin bir yavaşlama görülmemesi ve zayıf hizmet gelirleri ile birlikte cari açık tahminlerinde yukarı yönlü revize sürmüştü. Son açıklanan geçici dış ticaret açığı verisi altın ithalatındaki seyirle beklentinin üstünde çıkmıştı. Bu yüzden, ihracattaki olumlu seyre ve sıkılaşan finansal koşullara rağmen cari açıkta yukarı yönlü revizeler görmemiz olası. Ek olarak ekim ayı cari dengesinde geriye dönük cari açığı artırıcı revizeler görmüştük. Bunun da cari açık beklentilerini yukarı çekmesini bekleriz. 

 

Ekim ayında kısa vadeli dış borç stoku üçüncü çeyreğe göre 1,1 milyar USD azalarak 132,8 milyar USD gerçekleşti. Bankalar 1,4 milyar USD ile kısa vadeli dış borç stokunda azalışa sebep olan ana kalem olurken, diğer sektörler ve Merkez Bankası'nın dış borç stoku sırasıyla aylık 130 ve 111 milyon USD artış kaydetti. Kısa vadeli dış borç stokunun döviz kompozisyonu %44'u ABD doları, %29'u Euro, %11'i TL ve %16'sı diğer döviz cinslerinden oluştu.

 

Vadesine 1 yıl veya daha az kalmış dış borç verisi olan kalan vadeye göre kısa vadeli dış borç stoku, eylül ayına göre 1,5 milyar USD azalarak 181 milyar USD gerçekleşti. Bu aylık azalışın nedenleri ise bankalar, genel yönetim ve diğer sektörlerdeki sınırlı azalıştan kaynaklanmakta. Kalan vadeye göre kısa vadeli dış borç stokunda özel sektörün payı %66 seviyesinde bulunurken, onu %23 ile kamu sektörü izlemekte. Merkez Bankası'nın payı %12 düzeyinde.

TCMB'nin Haftalık Para ve Banka İstatistikleri'ne göre, yurt içi yerleşiklerin DTH'ları, 11 Aralık haftasında 0,3 milyar USD artış sergileyerek 231,5 milyar USD ile rekor seviyesini yeniledi. Döviz mevduatların, toplam mevduatlar içerisindeki payı, 11 Aralık haftasında 0,5 yüzde puanlık azalışla %56,7 seviyesine geriledi. 

 

Merkez Bankası'nın toplam döviz rezervleri, 11 Aralık haftasında bir önceki haftaya göre 1,5 milyar USD artarak 88,2 milyar USD seviyesine yükseldi. Net rezervler ise, ilgili haftada değişmeyerek 15,6 milyar USD seviyesinde yatay seyretti.

 

TCMB'nin Haftalık Menkul Kıymet İstatistikleri'ne göre, ekonomide yeni dönemde öngörülebilir ve piyasa dostu uygulamaların etkisiyle TL varlıklara yönelim devam ediyor. Bu kapsamda, yabancı yatırımcılar, 11 Aralık haftasında yurt içinde hisse senedi piyasasında 41 milyon USD tutarında alış gerçekleştirirken, repo hariç DİBS tarafında ise 95 milyon USD tutarında alışta bulundular.

 

Hisse senetleri piyasasındaki yabancı payı, 11 Aralık haftasında 0,3 yüzde puanlık azalışla %49,4 seviyesine gerilerken, repo hariç DİBS piyasasındaki yabancı payı ise bir önceki haftaya göre 0,02 yüzde puanlık artışla %3,92 seviyesine yükseldi.

 

 

 

ŞİRKET HABERLERİ 

 

 

Aselsan (ASELS, Sınırlı Pozitif): ASELSAN ile Savunma Sanayii Başkanlığı arasında bir Elektronik Harp Sistemi Projesi ile ilgili olarak 17.12.2020 tarihinde, toplam bedeli 315mn TL ve 18,99mn USD tutarında bir sözleşme değişikliği imzalanmıştır. Söz konusu sözleşme kapsamında teslimatlar 2022-2024 yılları arasında gerçekleştirilecektir.

 

30 Ekim 2020 tarihli Aselsan raporumuz için tıklayınız…

 

Emlak Konut GYO (EKGYO, Sınırlı Pozitif): Şirket mülkiyetindeki Merkez Ankara projesinde yer alan bir blok, 745,4mn TL bedel ile İller Bankası'na satılmasına ilişkin protokol imzalanmıştır. Diğer yandan, İstanbul Ataşehir'de bulunan taşınmaz 61,2mn TL bedel ile, İstanbul Sarıyer'de bulunan taşınmaz 408,8mn TL ile İller Bankası'nda satın alınmasına ilişkin protokol imzalanmıştır. Alım satım işlemleri sonrası kalan 275,4mn TL Şirket alacağı nakit olarak tahsil edilecektir.

 

Diğer yandan, İstanbul Çekmeköy ilçesinde'deki "taşınmazların kadastral 330bin m²'lik kısmını toplam 990mnTL (KDV Hariç) bedel üzerinden Şirket tarafından satın alınmasına ilişkin; Şirket ile Çevre Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürlüğü protokol imzalanmıştır. Söz konusu protokol sonrası oluşan 990mnTL'den Çevre Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile, daha önce imzalanan protokoler sonrası oluşan 421,1mn TL alacak mahsup edilmiştir.

 

12 Kasım 2020 Tarihli Emlak Konut GYO Raporumuz için tıklayınız…

 

İş Bankası (ISCTR, Nötr): İş Bankası Yönetim Kurulunca, yurt dışında ihraç edilmek üzere, toplamda 5 milyar ABD Doları veya Türk Lirası da dahil diğer para birimlerinde muadili tutara kadar, özkaynak hesaplamasına dahil edilecek borçlanma araçları da dahil olmak üzere tahvil ve bono ihraç edilmesine ilişkin olarak gerekli işlemlerin yapılması konusunda Genel Müdürlük yetkili kılınmıştır.

 

9 Kasım 2020 tarihli İş Bankası Raporumuz için tıklayınız…

 

SEKTÖR HABERLERİ

 

Demir- Çelik: Büyük Türk çelik üreticilerinden Çolakoğlu'nun 17 Aralık'ta S&P Global Platts'a verdiği demeçte, Avrupa Komisyonu'nun bazı Türk çelik ürünlerinin ithalatına % 4,6-% 7,8 oranında anti-damping vergisi uygulayacağını söylediği bildirildi. Avrupa Komisyonu, Avrupalı çelik üreticileri grubu Eurofer'in talebi üzerine Mayıs ayı ortasında Türkiye'den bazı sıcak haddelenmiş yassı ürünlerin ithalatına yönelik anti-damping soruşturması başlatmıştı. S&P Global Platts'da yayınlanan habere göre Çolakoğlu Metalurji CEO'su Uğur Dalbeler, "AB Komisyonu'nun son vergi kararı, Türkiye'den ithalatı engellemenin bir başka adımı. Türkiye, AB'ye karşı tedbirlerle cevap vermediği sürece, bu konudaki hamlelerine devam edecek gibi görünüyor." dedi. Platts tarafından görülen Avrupa Komisyonu, karar belgesine göre, Çolakoğlu en yüksek geçici vergiye tabi olacak, Türkiye'nin en büyük entegre çelik üreticisi Erdemir Grubu (Erdemir (EREGL, Sınırlı Negatif) ve İsdemir (ISDMR, Sınırlı Negatif))% 5,4 vergi oranına tabi. En düşük vergi% 4.8 ile Habaş'a uygulanırken, diğer tüm Türk şirketlerinin geçici gümrük vergisi% 7,6 olacak. Avrupa Komisyonu vergi koyma konusunda niyeti olduğunu resmi olarak açıklamadı. Kaynak: Matriks

 

DİĞER SİRKET HABERLERİ

 

Banvit (BANVT): Şirket tarafından potansiyel alıcılar ile yapılan görüşmeler sonrasında, Şirketin %0,0003 oranında pay sahibi olduğu ve Nutrinvestment B.V.'nin %99,9997 oranında pay sahibi olduğu Banvit Foods S.R.L.'nin paylarının tamamının Aaylex System Group S.A.'ya toplam 20,3mn EUR devir bedeli ile devrine dair pay devir sözleşmesi 17.12.2020 tarihinde imzalanmıştır. Sözleşme koşullarına göre kapanış işlemleri yapılacaktır.

 

Kontrolmatik Teknoloji (KONTR): Şirketin, Türkiye de kurulacak olan akıllı cep telefonu fabrikası için gerekli elektrik, mekanik, HVAC, kompresör ve nitrojen sistemi, akıllı üretim hatlarının kurulumu, dijital fabrika altyapısı (kontrol, haberleşme ve zayıf akım sistemleri) tüm dizayn, mühendislik, tedarik, uygulama, renovasyon ve rehabilitasyon işleri kapsamında SalcompCo. Ltd. Singapur şirketine verdiği opsiyonlar hariç 4mn USD+KDV tutarındaki teknik ve ticari teklif kabul edilmiş olup sözleşme görüşmelerine başlandığı açıklanmıştı. Söz konusu sözleşme, opsiyonlar hariç 4mn USD+KDV bedelle, Molen Grup Uluslararası Ticaret ve Danışmanlık A.Ş. ile imzalanmıştır.

 

RTA Laboratuvarları (RTALB): DMO tarafından SARS- COV-2, RT-Q PCR tespit kitinin temini hususunda akdedilen sağlık market tıbbi malzeme çerçeve anlaşması kapsamında, dün firmaya 500bin adet ürün siparişi verilmiştir.

     

FAİZ PİYASALARI

 

Perşembe günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %15 seviyesinde yatay seyretti. TCMB toplamda piyasayı 200 milyar TL ile 1 hafta vadeli (%15 faizle) repo ihalelerinden karşılanacak şekilde fonladı ve böylece tüm fonlama hatfalık repo ihaleleriyle sağlandı. TCMB sadeleşme politikasıyla uyumlu olarak perşembe günü 28 milyar TL (%15'ten) haftalık repo ihalesi açtı. Sadeleşme politikası ile uyumlu olarak diğer kanallardan fonlama yapılmadı.

 

ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi dün güne %0,92 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %0,89-%0,94 bandında hareketin ardından, %0,93 seviyesinden günü kapattı.

 

Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisi genelinde faizlerde düşüşler gözlendi. Bu kapsamda, günlük bazda kısa vadeli tarafta faizlerde 40 baz puana varan düşüşler görülürken, orta ve uzun vadeli tarafta ise faizlerde 50 baz puana varan düşüşler gözlendi. 

 

 

GÜNLÜK ÖZET PİYASA VERİLERİ

 

 

 

 

 

 

*Yeşil ok olumluyu kırmızı ok olumsuzu göstermektedir.

 

Artan koronavirüs vaka sayıları ve zayıf veriler ABD'de teşvik paketi ile ilgili beklentileri biraz daha artırırken, borsa endeksleri dün pozitif bölgede günü kapattılar. Bu sabah ise Asya'nın ABD'ye katılamadığını izliyoruz. Asya'daki güçsüzlükle birlikte ABD vadelileri de hafif ekside. Paritelerde de Dolar lehine bir hareket olsa da Ons Altın'ın dirençli durmaya devam etmesi borsa endekslerindeki düşüşün ve Dolar'daki kısmi yükselişin sınırlı olabileceğine işaret ediyor. Dolayısıyla genel risk algısında bir değişiklik olmaması diğer yandan ülke risk primimizin (5 yıllık CDS) 336 seviyesine kadar iyileşmesine bağlı olarak BIST100 endeksi güne hafif de olsa artıda başlayabilir. Endeks, gün içerisinde ise 1.392 yakın desteğinin üzerinde kalarak 1.410 direncini test edebilir. Yurtiçinde bugün saat 14.30'da Aralık Ayı TCMB Beklenti Anketi yayımlanacak.

 

 

        

 

 

 

 

MAKROEKONOMİ

 

        

Koronavirüse yönelik mali teşvik paketine dair gelişmeler izlenmeye devam ediliyor. Fed'in desteğinin süreceğinin gözlenmesi ve ABD teşvik paketine dair iyimserlikle Wall Street dün artıda kapatırken, bugün Asya borsalarında ise karışık bir görünüm mevcut. Bu arada ABD'de 12 Aralık haftasına ilişkin yeni işsizlik maaşı başvurularının 885 bin kişi ile son üç ayın en yüksek seviyesine ulaşması teşvik beklentilerini canlı tutan bir unsur olmakta. Japonya'da kasım ayı TÜFE, Eylül 2010'dan bu yana en sert düşüşünü yaşadı ve yıllık %0,9 düştü. Bu arada Japonya Merkez Bankası para politikası bileşenlerinde değişikliğe gitmedi, salgına karşı desteklerini 6 ay daha uzatırken, gerekirse ek adımlar atacaklarını da vurguladı.

 

BoE dünkü toplantısında faizleri ve varlık alım programı miktarını değiştirmedi. Özette salgının ve Brexit'in yarattığı belirsizliğe vurgu yapılırken, enflasyon görünümündeki olası bir bozulmada gereken ekstra aksiyonların alınacağı belirtildi. Ayrıca atıl kapasiteyi yok etmeden ve %2'lik enflasyon hedefine kalıcı bir şekilde ulaşmadan para politikasında sıkılaşma safhasına geçilmeyeceğini vurguladı. Kurul kısıtlamaların etkisinin kasımdaki toplantıda öngörülenden daha fazla olacağı ve bu çeyrekte ekonominin daralacağı tahmininde bulundu. Ayrıca BoE martta başlattığı bankaları KOBİ'lere kredi vermeye teşvik eden TFSME programını 6 ay daha uzattı. 

 

Bugün ABD tarafında, TSİ 19'da Chicago Fed Başkanı Charles Evans'ın konuşması takip edilecek.

 

Avrupa tarafında, Almanya'da TSİ 10'da kasım ayına ilişkin ÜFE verisi açıklanacak. Yıllık bazda ÜFE'nin -%0,6 seviyesinde gerçekleşerek ülkede deflasyonist baskıların devam ettiğine işaret etmesi bekleniyor. Ayrıca TSİ 12'de aralık ayına ilişkin IFO iş dünyası endeksi verisi açıklanacak. Bunun yanında, TSİ 10'da İngiltere'de kasım ayına ilişkin perakende satışların yıllık bazda artış hızının %5,8'den %2,8 seviyesine gerilemesi bekleniyor. Ayrıca TSİ 13'te Rusya Merkez Bankası'nın, politika faiz oranını %4,25 seviyesinde sabit tutması bekleniyor.

 

Yurt içi tarafta ise,

 

Bugün TSİ 10'da ekim ayına ilişkin uluslararası yatırım pozisyonu verisi izlenecek. Net uluslararası yatırım pozisyonu, Türkiye'nin yurt dışı finansal varlıkları ile yurt dışına olan finansal yükümlülüklerinin arasındaki fark olarak adlandırılmaktadır. Net uluslararası yatırım pozisyonu bu yılın ikinci çeyreğindeki -344 milyar USD seviyesinden üçüncü çeyrekte 24 milyar USD artış sergileyerek -368 milyar USD seviyesine gelmişti. Uluslararası yatırım pozisyonunun negatif değer alması, ülkenin net yabancı varlıklarının net yabancı yükümlülüklerinden az olduğuna işaret etmektedir. Bu durum da o ülkenin yurt dışı pozisyonu olarak net borçlu olduğu anlamına gelmektedir.

Ayrıca TSİ 10'da kasım ayına ilişkin TOBB kurulan ve kapanan şirketler istatistikleri de açıklanacak. Ekonomik faaliyetleri görmek açısından takip ettiğimiz TOBB açılan kapanan şirket istatistiğine göre ekim ayında açılan toplam şirket sayısında aylık %3 düşüş görmemize rağmen yıllık bazda %23,1 artış görülmekteydi. Kasım ayında da finansal sıkılaşmaya rağmen öncü göstergelere göre veride yıllık artış trendinin devam ettiğini görmemiz olası.

Öte yandan, TSİ 14.30'da Aralık Ayı TCMB Beklenti Anketi yayınlanacak. Kasım ayına ilişkin TCMB Beklenti Anketi'nde, AOFM'deki artışı ve enflasyonist baskıları dikkate alan anket katılımcıları, politika faizi beklentilerini yukarı yönlü güncellemişti. Beklentilerin üstünde açıklanan enflasyon verisi sonrası aralık ayı beklenti anketinde de enflasyon ve politika faizi beklentilerinde sınırlı yukarı yönlü hareket görebiliriz. Döviz kurunun geçişkenlik etkisi ve yüksek ÜFE'nin maliyet baskısını sürdüreceğine işaret etmesiyle enflasyon beklentilerinde yukarı yönlü revizeler görebiliriz. Öncü göstergelerdeki olumlu seyirle anket katılımcıları kasımda yıl sonu GSYH tahminlerini iyileştirmeyi sürdürmüştü. Bu dönemde sıkılaşan finansal koşullara rağmen öncü göstergeler olumlu gitmekte. GSYH büyüme oranları tahmininde yukarı yönlü revizeler görmemiz olası. Geçen ay ithalatta belirgin bir yavaşlama görülmemesi ve zayıf hizmet gelirleri ile birlikte cari açık tahminlerinde yukarı yönlü revize sürmüştü. Son açıklanan geçici dış ticaret açığı verisi altın ithalatındaki seyirle beklentinin üstünde çıkmıştı. Bu yüzden, ihracattaki olumlu seyre ve sıkılaşan finansal koşullara rağmen cari açıkta yukarı yönlü revizeler görmemiz olası. Ek olarak ekim ayı cari dengesinde geriye dönük cari açığı artırıcı revizeler görmüştük. Bunun da cari açık beklentilerini yukarı çekmesini bekleriz. 

 

Ekim ayında kısa vadeli dış borç stoku üçüncü çeyreğe göre 1,1 milyar USD azalarak 132,8 milyar USD gerçekleşti. Bankalar 1,4 milyar USD ile kısa vadeli dış borç stokunda azalışa sebep olan ana kalem olurken, diğer sektörler ve Merkez Bankası'nın dış borç stoku sırasıyla aylık 130 ve 111 milyon USD artış kaydetti. Kısa vadeli dış borç stokunun döviz kompozisyonu %44'u ABD doları, %29'u Euro, %11'i TL ve %16'sı diğer döviz cinslerinden oluştu.

 

Vadesine 1 yıl veya daha az kalmış dış borç verisi olan kalan vadeye göre kısa vadeli dış borç stoku, eylül ayına göre 1,5 milyar USD azalarak 181 milyar USD gerçekleşti. Bu aylık azalışın nedenleri ise bankalar, genel yönetim ve diğer sektörlerdeki sınırlı azalıştan kaynaklanmakta. Kalan vadeye göre kısa vadeli dış borç stokunda özel sektörün payı %66 seviyesinde bulunurken, onu %23 ile kamu sektörü izlemekte. Merkez Bankası'nın payı %12 düzeyinde.

TCMB'nin Haftalık Para ve Banka İstatistikleri'ne göre, yurt içi yerleşiklerin DTH'ları, 11 Aralık haftasında 0,3 milyar USD artış sergileyerek 231,5 milyar USD ile rekor seviyesini yeniledi. Döviz mevduatların, toplam mevduatlar içerisindeki payı, 11 Aralık haftasında 0,5 yüzde puanlık azalışla %56,7 seviyesine geriledi. 

 

Merkez Bankası'nın toplam döviz rezervleri, 11 Aralık haftasında bir önceki haftaya göre 1,5 milyar USD artarak 88,2 milyar USD seviyesine yükseldi. Net rezervler ise, ilgili haftada değişmeyerek 15,6 milyar USD seviyesinde yatay seyretti.

 

TCMB'nin Haftalık Menkul Kıymet İstatistikleri'ne göre, ekonomide yeni dönemde öngörülebilir ve piyasa dostu uygulamaların etkisiyle TL varlıklara yönelim devam ediyor. Bu kapsamda, yabancı yatırımcılar, 11 Aralık haftasında yurt içinde hisse senedi piyasasında 41 milyon USD tutarında alış gerçekleştirirken, repo hariç DİBS tarafında ise 95 milyon USD tutarında alışta bulundular.

 

Hisse senetleri piyasasındaki yabancı payı, 11 Aralık haftasında 0,3 yüzde puanlık azalışla %49,4 seviyesine gerilerken, repo hariç DİBS piyasasındaki yabancı payı ise bir önceki haftaya göre 0,02 yüzde puanlık artışla %3,92 seviyesine yükseldi.

 

 

 

ŞİRKET HABERLERİ 

 

 

Aselsan (ASELS, Sınırlı Pozitif): ASELSAN ile Savunma Sanayii Başkanlığı arasında bir Elektronik Harp Sistemi Projesi ile ilgili olarak 17.12.2020 tarihinde, toplam bedeli 315mn TL ve 18,99mn USD tutarında bir sözleşme değişikliği imzalanmıştır. Söz konusu sözleşme kapsamında teslimatlar 2022-2024 yılları arasında gerçekleştirilecektir.

 

30 Ekim 2020 tarihli Aselsan raporumuz için tıklayınız…

 

Emlak Konut GYO (EKGYO, Sınırlı Pozitif): Şirket mülkiyetindeki Merkez Ankara projesinde yer alan bir blok, 745,4mn TL bedel ile İller Bankası'na satılmasına ilişkin protokol imzalanmıştır. Diğer yandan, İstanbul Ataşehir'de bulunan taşınmaz 61,2mn TL bedel ile, İstanbul Sarıyer'de bulunan taşınmaz 408,8mn TL ile İller Bankası'nda satın alınmasına ilişkin protokol imzalanmıştır. Alım satım işlemleri sonrası kalan 275,4mn TL Şirket alacağı nakit olarak tahsil edilecektir.

 

Diğer yandan, İstanbul Çekmeköy ilçesinde'deki "taşınmazların kadastral 330bin m²'lik kısmını toplam 990mnTL (KDV Hariç) bedel üzerinden Şirket tarafından satın alınmasına ilişkin; Şirket ile Çevre Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürlüğü protokol imzalanmıştır. Söz konusu protokol sonrası oluşan 990mnTL'den Çevre Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile, daha önce imzalanan protokoler sonrası oluşan 421,1mn TL alacak mahsup edilmiştir.

 

12 Kasım 2020 Tarihli Emlak Konut GYO Raporumuz için tıklayınız…

 

İş Bankası (ISCTR, Nötr): İş Bankası Yönetim Kurulunca, yurt dışında ihraç edilmek üzere, toplamda 5 milyar ABD Doları veya Türk Lirası da dahil diğer para birimlerinde muadili tutara kadar, özkaynak hesaplamasına dahil edilecek borçlanma araçları da dahil olmak üzere tahvil ve bono ihraç edilmesine ilişkin olarak gerekli işlemlerin yapılması konusunda Genel Müdürlük yetkili kılınmıştır.

 

9 Kasım 2020 tarihli İş Bankası Raporumuz için tıklayınız…

 

SEKTÖR HABERLERİ

 

Demir- Çelik: Büyük Türk çelik üreticilerinden Çolakoğlu'nun 17 Aralık'ta S&P Global Platts'a verdiği demeçte, Avrupa Komisyonu'nun bazı Türk çelik ürünlerinin ithalatına % 4,6-% 7,8 oranında anti-damping vergisi uygulayacağını söylediği bildirildi. Avrupa Komisyonu, Avrupalı çelik üreticileri grubu Eurofer'in talebi üzerine Mayıs ayı ortasında Türkiye'den bazı sıcak haddelenmiş yassı ürünlerin ithalatına yönelik anti-damping soruşturması başlatmıştı. S&P Global Platts'da yayınlanan habere göre Çolakoğlu Metalurji CEO'su Uğur Dalbeler, "AB Komisyonu'nun son vergi kararı, Türkiye'den ithalatı engellemenin bir başka adımı. Türkiye, AB'ye karşı tedbirlerle cevap vermediği sürece, bu konudaki hamlelerine devam edecek gibi görünüyor." dedi. Platts tarafından görülen Avrupa Komisyonu, karar belgesine göre, Çolakoğlu en yüksek geçici vergiye tabi olacak, Türkiye'nin en büyük entegre çelik üreticisi Erdemir Grubu (Erdemir (EREGL, Sınırlı Negatif) ve İsdemir (ISDMR, Sınırlı Negatif))% 5,4 vergi oranına tabi. En düşük vergi% 4.8 ile Habaş'a uygulanırken, diğer tüm Türk şirketlerinin geçici gümrük vergisi% 7,6 olacak. Avrupa Komisyonu vergi koyma konusunda niyeti olduğunu resmi olarak açıklamadı. Kaynak: Matriks

 

DİĞER SİRKET HABERLERİ

 

Banvit (BANVT): Şirket tarafından potansiyel alıcılar ile yapılan görüşmeler sonrasında, Şirketin %0,0003 oranında pay sahibi olduğu ve Nutrinvestment B.V.'nin %99,9997 oranında pay sahibi olduğu Banvit Foods S.R.L.'nin paylarının tamamının Aaylex System Group S.A.'ya toplam 20,3mn EUR devir bedeli ile devrine dair pay devir sözleşmesi 17.12.2020 tarihinde imzalanmıştır. Sözleşme koşullarına göre kapanış işlemleri yapılacaktır.

 

Kontrolmatik Teknoloji (KONTR): Şirketin, Türkiye de kurulacak olan akıllı cep telefonu fabrikası için gerekli elektrik, mekanik, HVAC, kompresör ve nitrojen sistemi, akıllı üretim hatlarının kurulumu, dijital fabrika altyapısı (kontrol, haberleşme ve zayıf akım sistemleri) tüm dizayn, mühendislik, tedarik, uygulama, renovasyon ve rehabilitasyon işleri kapsamında SalcompCo. Ltd. Singapur şirketine verdiği opsiyonlar hariç 4mn USD+KDV tutarındaki teknik ve ticari teklif kabul edilmiş olup sözleşme görüşmelerine başlandığı açıklanmıştı. Söz konusu sözleşme, opsiyonlar hariç 4mn USD+KDV bedelle, Molen Grup Uluslararası Ticaret ve Danışmanlık A.Ş. ile imzalanmıştır.

 

RTA Laboratuvarları (RTALB): DMO tarafından SARS- COV-2, RT-Q PCR tespit kitinin temini hususunda akdedilen sağlık market tıbbi malzeme çerçeve anlaşması kapsamında, dün firmaya 500bin adet ürün siparişi verilmiştir.

     

FAİZ PİYASALARI

 

Perşembe günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %15 seviyesinde yatay seyretti. TCMB toplamda piyasayı 200 milyar TL ile 1 hafta vadeli (%15 faizle) repo ihalelerinden karşılanacak şekilde fonladı ve böylece tüm fonlama hatfalık repo ihaleleriyle sağlandı. TCMB sadeleşme politikasıyla uyumlu olarak perşembe günü 28 milyar TL (%15'ten) haftalık repo ihalesi açtı. Sadeleşme politikası ile uyumlu olarak diğer kanallardan fonlama yapılmadı.

 

ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi dün güne %0,92 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %0,89-%0,94 bandında hareketin ardından, %0,93 seviyesinden günü kapattı.

 

Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisi genelinde faizlerde düşüşler gözlendi. Bu kapsamda, günlük bazda kısa vadeli tarafta faizlerde 40 baz puana varan düşüşler görülürken, orta ve uzun vadeli tarafta ise faizlerde 50 baz puana varan düşüşler gözlendi. 

 

 

GÜNLÜK ÖZET PİYASA VERİLERİ

 

 

 

 

Kaynak Ziraat Yatırım

Hibya Haber Ajansı