Sonbahara kadar koronavirüs salgınını kontrol altına almak ve nüfusun çoğunluğunun aşı planını uygulamak için bir dizi yeni karar alınması gerekecek. Uzmanlar, “Aşı yavaşladı, açılma hızlandı. Böyle giderse sonbahar hedefine ulaşmak zor olacak.”dedi.

HASSAS GRUPLAR
Alınan bilgilere göre, sonbaharda hızlı bir aşı kampanyasıyla yüzde 70 sosyal bağışıklığa ulaşılmasına yönelik planın başarılı bir şekilde uygulanması için bazı önlemler alınacak.
Koronavirüsle mücadelede aşı olmayanlara yeni kısıtlama! İşte tablodaki formüller
Değerlendirme toplantılarında aşı randevularına olan ilginin azalmasının nedeni ise 40-50 yaş arası orta yaş gruplarının duyarsızlığıdır. 18-35 yaş grubunun hem kurallara uyum hem de aşıya ilgi açısından en duyarsız grup olduğu belirtiliyor.
Sadece aşı kampanyasının değil, Sağlık Bakanlığı'nın da koordinasyonunda karar vericiler ve sosyal bilimciler ile toplumun aşı psikolojisini yönetmek için yeni kararlar alınması gerektiği de belirtiliyor.
Nüfusun yüzde 70'inin özellikle sonbahara kadar aşılanması gerektiği, aksi halde bu oranın yüzde 50'de kalabileceği iddia ediliyor.
Uzmanlar, "Yani kurallara uymayarak toplumu enfekte eden ve aşıya duyarsız olan aynı yaş grubu. Ayrıca 'her şey geçecek' gibi havanın erken yayılması nedeniyle büyük bir rahatlama oldu.
Koronavirüs aşısına ilgi artmazsa pozitif ayrımcılık da planlar arasında yer alıyor.

Aşı olmayanlar kamu kurumlarına giremeyecek
HES kodu olmayanlar gibi aşısız kişiler için kısıtlamalar kamu binalarına, bankalara ve alışveriş merkezlerine alınmayacaktır.
Aşı yaygınlaştıktan sonra aşısız kişilerin oranı yüksekse, aşısız kişilerin sinema, tiyatro, spor etkinlikleri, konserler ve hatta bazı kamu kurumları gibi yerlere girmesini engelleyen kurallar devreye girebilir.
Sağlık personelinin aşıları tamamlandıktan sonra Sağlık Bakanlığı kanser hastaları, bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaç kullanan hastalar ve hatta obezite sorunu olan vatandaşlar için aşı çalışmalarına başladı.
Bakanlık, BioNTech aşılarının devreye girmesiyle aşılanacak vatandaş sayısını artırdı ve yeni kronik hastalıkları ekledi. Bu yeni kronik hastalıklar arasında kan basıncı, diyabet, ileri böbrek hastalığı ve kalp hastalığı yer alıyor.
Aşı zamanının geldiğini gören kronik hastalığı olan 20 yaş ve üzeri vatandaşlar şaşkınlık ve mutluluklarını sosyal medya hesaplarından duyurdu. Sağlık Bakanlığı, 30 milyon doz BioNTech aşısının Haziran ayı sonuna kadar ülkeye ulaşacağını duyurdu. Bakanlık aşı rakamlarını paylaşmıyor.
Aşı sevkiyatına zarar vermemek için herhangi bir açıklama yapılmadığı belirtildi. Sinovac aşısına gelince, ilk dozlarda sorun var. Sinovac'ı tercih edenler "uygun kriter yok" uyarısı ile karşı karşıya kalıyor.