Aşılama Sürecine Yönelik Gelişmeler Risk İştahını Etkilemeye Devam Ediyor…

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, yüzde 0,14 değer kaybederek günü 1.540 puandan tamamladı. Toplam işlem hacmi 32,4 milyar lira seviyesinde gerçekleşti.

Bankacılık endeksi yüzde 2,13, holding endeksi yüzde 0,32 değer kaybettiği günde, sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 5,31 ile elektrik, en çok kaybettiren ise bankacılık olduğu görüldü.

Avrupa Borsaları, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında artan vakalar ve yeni seyahat kısıtlamaları nedeniyle günü düşüşle tamamladı.

Kapanışta, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,84, Almanya'da DAX 30 endeksi yüzde 1,66, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 1,57 ve İtalya'da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 1,6 değer kaybetti.

ABD borsası, haftanın ilk işlem gününü karışık seyirle tamamladı.

Kapanışta Dow Jones endeksi, yüzde 0,12 değer kaybederken, S&P 500 endeksi yüzde 0,36 ve ​​​​​​​Nasdaq endeksi yüzde 0,69 değer kazandı.

Bugün, Yurtiçi piyasalarda sakin veri akışı takip edilecek. Global piyasalarda ABD’de açıklanacak olan CB Tüketici Güveni, Richmond İmalat Endeksi ve S&P/CS Konut Fiyat Endeksi verileri izlenecek.

Yeni işlem gününde, global piyasalarda risk iştahında yaşanan azalışa bağlı olarak, sabah saatlerinde Asya seansında ve küresel piyasalarda işlem gören endeks/endeks vadeli işlem sözleşmeleri fiyatlama davranışları üzerinde baskının bir miktar arttığı izleniyor.


Manşette Öne Çıkanlar

·         Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Sektörel Güven Endeksleri, Ocak 2021 raporuna göre; Mevsim etkilerinden arındırılmış güven endeksi 2021 Ocak ayında 2020 Aralık ayına göre; hizmet sektöründe %2,9 artarken, perakende ticaret sektöründe %0,1 ve inşaat sektöründe %5,2 geriledi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan İmalat Sanayi Kapasite Kullanım Oranı Ocak 2021 verilerine göre; İmalat sanayi genelinde kapasite kullanım oranı (KKO), bir önceki aya göre 0,2 puan azalarak yüzde 75,4 seviyesinde gerçekleşti. Mevsimsel etkilerden arındırılmış kapasite kullanım oranı (KKO-MA), bir önceki aya göre 0,2 puan artarak yüzde 75,6 seviyesinde gerçekleşti.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan İktisadi Yönelim İstatistikleri ve Reel Kesim Güven Endeksi Ocak 2021 verilerine göre; 2021 yılı Ocak ayında Reel Kesim Güven Endeksi, bir önceki aya göre 0,2 puan artarak 107,0 seviyesinde gerçekleşti. Mevsimsellikten arındırılmış reel kesim güven endeksi (RKGE-MA) bir önceki aya göre 1,4 puan azalarak 109,0 seviyesinde gerçekleşti.
·         Dünya Ekonomik Forumu (WEF) 2021, salgın koşulların çevrimiçi olarak başlarken bu senenin ana teması “the Great Reset” (Büyük Sıfırlama) olacak. Daha adil ekonomiler, iyilik için teknoloji, jeopolitiğin ötesinde, toplum ve işin geleceği ise WEF’te tartışılacak diğer başlıklar olacağı belirtildi. (Kaynak: Bloomberght)

·         AK Parti Genel Başkanı ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin İstanbul İl Başkanlığından, AK Parti 7. Olağan Denizli, Mersin, Uşak il kongrelerine canlı bağlantıyla katıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yaptığı değerlendirmede, "Halkbank tarafından esnaf ve sanatkarlara kullandırılan Hazine ve Maliye Bakanlığı faiz destekli kredilerin 1 Ocak 2021-30 Haziran 2021 arası 6 aylık dönemde ödenmesi gereken taksitleri ertelenecektir." dedi. (Kaynak: Anadolu Ajansı)

·         Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS) tarafından sosyal medya üzerinden yapılan açıklamada; 26/01/2021 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere; Benzinde 7 KRŞ/LT Fiyat artışı gerçekleşmiş olup, artış mevcut Uygulama olan EŞEL MOBİL Sistemi gereği ÖTV'den karşılandığından pompa fiyatlarına yansımayacağı belirtildi.

·         Türkiye ile Yunanistan arasında İstanbul'da yapılan istikşafi görüşmelerin 61. turu tamamlandı. Taraflar, istikşafi görüşmelerin 61. turunda, bir sonraki görüşmenin Atina'da yapılması konusunda mutabık kaldı.

·         Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, Dünya Ekonomik Forumu'nun dijital toplantısında yaptığı değerlendirmede, ticaret, yatırım ve teknolojik alışverişin önündeki engellerin kaldırılması gerektiğini vurgulayarak, “Mevcut zorluklardan çıkış yolu olarak çok taraflılık desteklenmelidir.” İfadelerine yer verdi.

·         Dünya Ekonomik Forumu'nun (WEF) "2021 Davos Gündemi" toplantıları kapsamında çevrim içi ortamda "Ekonomik büyümenin yeniden inşası" konulu panel düzenlendi. Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Christine Lagarde, Euro Bölgesi'nde ekonomik toparlanmanın gecikebileceğini fakat toparlanmanın raydan çıkarılmaması"gerektiğini ifade etti. AMB'nin ekonomiyi desteklemek için uzun bir süre piyasada olacağına işaret eden Lagarde, "Pandemi Acil Varlık Alım Programı (PEPP) şu anki 1,85 trilyon avroluk büyüklüğünden daha küçük olabilir fakat daha büyük de olabilir. Bunu bilmemizin hiçbir yolu yok" Dedi.

·         Uluslararası Para Fonu (IMF), Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 6 büyümesinin beklendiğini duyurdu.

·         Avrupa Birliği, üye ülkelerde yeni tip koronavirüs vaka sayılarındaki artış ve daha hızlı yayılan türlerin ortaya çıkması nedeniyle zorunlu olmayan iç ve dış seyahatlerin zorlaştırılmasını tavsiye ettiği açıklandı.(Kaynak: Bloomberght)

·         ABD Senatosu, Başkan Joe Biden'ın Hazine Bakanlığına aday gösterdiği eski ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen'a onay verdiği açıklandı.

·         Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın 6 Ocak'taki Kongre baskınıyla ilgili olarak "isyana teşvik" ile suçlandığı azil maddesi Senatoya resmen iletildiği açıklandı.

·         Haftanın ikinci işlem gününde, global piyasalarda risk iştahının seyrine bağlı olarak Borsa İstanbul’un bugün negatif açılış yapmasını öngörüyoruz. (Açılış beklentisinde uygulanan metodolojide: 0-2,0 puan aralığı yatay, 2,0-4,0 puan aralığı hafif alıcılı, 4,0 puan üstü pozitif, 0--2,0 puan aralığı yatay, -2,0--4,0 puan hafif satıcılı ve -4,0 puan üstü negatif olarak değerlendirilmektedir)

 

Kaynak A1 Capital
Hibya Haber Ajansı