“GERİDE KALANLAR”
“Asya borsaları pozitif”
Rusya’ya uygulanan yaptırımlar ve Ukrayna’da savaş devam ederken, Asya borsaları pozitif bir seyir izledi.
Japonya ve Çin endekslerinde pozitif seyir oluşurken, Hong Kong’da endeks dünkü kapanışa yakın seyretti. ABD endeks vadelilerinde ise şimdilik karışık bir görünüm var. Hong Kong’daki negatif ayrışmanın nedeni olarak, bölgede Covid testi için kısıtlama planlaması gösteriliyor.
Dolar endeksi dün yaşadığı düşüş eğilimi ardından yeni güne düne kıyasla sınırlı da olsa yükselişle başladı. Petrol tarafında da yükselişler izlenirken, ons altın sakin seyretti.
Batı’nın Rusya’ya uyguladığı yaptırımlar sonrasında ülke merkez bankasının rezervlerinin büyük kısmını kullanamaz duruma gelmesi ve ticaretin zorlaşması Ruble’nin savunulmasını oldukça zorlaştırıyor.
Dün Belarus sınırında iki ülke yetkililerinin yaklaşık 6 saat süren görüşmeleri ardından yapılan açıklamada, tekrar bir görüşme gerçekleşeceği belirtildi. Ancak bu süreçte Kiev’e yönelik kuşatma da devam ediyor. Ukrayna’nın kuşatmaya karşı direnmesinin, görüşmelerde elini güçlendirebileceği belirtiliyor.
ÇİN
- PMI verileri açıklandı
Çin’de imalat satın alma yöneticileri endeksi (PMI) verisi Şubat ayında imalat aktivitesinin bir ay aradan sonra tekrar genişlemeye başladığını gösterdi. Endeks 50,2 seviyesinde açıklandı. İmalat dışı aktiviteyi gösteren PMI ise 51,6 olarak açıklandı. İki veri de piyasa beklentisini üzerinde oluştu.
Caixin’in açıkladığı PMI verisi de imalat aktivitesinin bir ay aradan sonra artış yaşadığını gösterdi. Endeks 50,4 puan olarak açıklandı. Piyasa beklentisi daralmanın devam edeceği yönündeydi.
AVUSTRALYA
- RBA faiz değiştirmedi
Avustralya Merkez Bankası 0,1% olan politika faizinde değişiklik yapmadığını açıkladı. Ukrayna’da devam eden savaş ve enerji fiyatlarındaki hareketlilik nedeniyle temkinli yaklaşımın devam edeceği belirtildi.
“ÖNE ÇIKANLAR”
“Rusya ekonomisi köşeye sıkıştı”
Batı’nın SWIFT ve Rusya Merkez Bankası varlıklarının hareket alanını oldukça daraltması ile birlikte ülkenin önemli kozu olan döviz rezervleri büyük ölçüde pasif duruma geldi. BP ve Shell, ülkedeki ortaklıklarından çekildiğini açıkladı. Önceki yıllarda Putin yönetiminin dayatmasıyla paylarının büyük kısmı Gasprom’a satılmış olsa da, operasyonel sürecin devamı için iki şirket de önemini koruyordu.
Rusya’da hala Exxon gibi ABD devleri yer alıyor. Bunların benzer bir karar alıp almayacağı merak ediliyor. Belarus’ta ikinci kez gerçekleşmesi beklenen görüşmeler herhangi bir ateşkes süreci getirmedi. Kiev hala kuşatma altında. Batı’nın Rusya ekonomisini hedef alan kararları ardından Ruble’nin değerini korumanın oldukça güç hale geldiği belirtiliyor.
AVRUPA
- PMI verileri takip edilecek
Bugün Almanya, Fransa ve İngiltere başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesinde imalat aktivitesine ilişkin PMI verileri açıklanacak. Veriler nihai olduğu, yani öncüleri daha önceden açıklandığı için sürprize daha kapalı olabiliyor.
ABD
- ISM imalat PMI verisi
ABD’de iki ISM’in açıklayacağı imalat PMI verisi takip edilecek. TSİ 18:00’da açıklanacak verinin imalat aktivitesinde Şubat ayında da genişlemenin devamını işaret etmesi bekleniyor. Endeksin 58 puan düzeyinde oluşması bekleniyor.
Kaynak GCM Yatırım
Hibya Haber Ajansı