AB'de tek kullanımlık plastik ürünlere yönelik yasak bugün yürürlüğe girdi. Plastik tabak, çatal, bıçak, kulak çubuğu ve pipet gibi birçok eşya yasaktan etkilenecek.
Avrupa Birliği'nde (AB) 2019 yılında yürürlüğe giren tek kullanımlık plastik ürünleri yasaklayan düzenleme, Cumartesi günü tüm üye ülkelerde yürürlüğe girdi.
Plastik tabaklar, çatallar, bıçaklar, bardaklar, kulak çubukları, balon çubuklar, polistirenden (PS) yapılmış fast food paketleri, tek kullanımlık kaplar vb. ürünlerin yanı sıra artık kullanılmayacaktır.
Tek kullanımlık plastik ürünlerin, olta takımları ile birlikte AB'de denizlerde bulunan çöplerin yüzde 70'ini oluşturduğu belirtiliyor.
Plastik hijyenik ped, sigara filtresi gibi alternatifi olmayan ürünler ilk aşamada yasaktan muaf tutuldu. Ancak bu ürünler, tüketicileri çevreye verilen zarar konusunda uyaran ibareler içermelidir.
SAATTE 320 BİN PLASTİK ÜRETİLİYOR
Almanya Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre ülkede her saat yaklaşık 320 bin tek kullanımlık bardak çöpe atılıyor. 2017 yılında 346 bin tondan fazla çöp üretilen tek kullanımlık ürünler ile tek kullanımlık tabak, çatal-bıçak ve bıçakların ambalajları. AB yönetmeliğinde yasaklanan ürünlerin park, sokak ve ortak alanlardaki çöplerin yüzde 20'sini oluşturduğu belirtiliyor.
Tek kullanımlık ürünlerdeki artış, belediyelerin çöp hizmetleri üzerindeki yükünü de artırıyor. Çöplerin toplanmasının belediyelere yılda 700 milyon avroya mal olduğu belirtiliyor.
STOK MEVCUT
Yasağın etkilerinin hemen görülmesi beklenmiyor. Mağaza, büfe, restoran gibi işletmeler plastik ürün stoklarını tükenene kadar kullanmaya devam edebilecek. Ancak bu ürünlerin ithali, piyasaya arzı ve dolaşıma girmesi yasaktır.
Yasak yürürlüğe girmeden önce birçok işletme bambu çatal bıçak takımı veya kağıt pipet gibi alternatif ürünlere yönelmişti.
Ancak tüketici koruma dernekleri, alternatiflerin her zaman sağlıklı olmadığı konusunda uyarıyor. Avrupa Tüketiciler Birliği, alternatif çatal-bıçak takımı, bıçak ve mutfak eşyaları gibi ürünlerin kimyasal içerebileceğini ve tamamen biyolojik olarak parçalanabilir olmadığını eleştirdi.
ALÜMİNYUM VE KAĞIT UYARISI
Alman Tüketici Merkezi ayrıca, plastik yerine kağıdın otomatik olarak kullanılmasının, iklim değişikliğine karşı mücadeleyi baltalayacak ormansızlaşma gibi sonuçlara yol açabileceği konusunda da uyardı. Kuruluş ayrıca, üretim sürecindeki yüksek enerji tüketimi nedeniyle alüminyum kapları önermediğini de bildirdi.
Tüketici kuruluşları genellikle kullanılabilecek çelik veya polipropilen (PP) ürünleri önererek, yiyecek veya içeceklerin insanların yanlarında götürdüğü kaplara ve bardaklara doldurulabileceği örneklere dikkat çekiyor.
BAKAN: "BAŞLIKLAR DEĞİŞMELİ"
Almanya Çevre Bakanı Svenja Schulze, alternatif tartışmaların ana konusunun zihniyet değişikliği olduğunu belirterek, "Gerçek alternatif, tek kullanımlık ürünlere hiç yaklaşmak değil, ürünleri birden fazla kullanmaktır." dedi.
Bu doğrultuda 2023 yılı itibariyle Almanya'da 80 metrekareden fazla alana sahip catering firmaları, tek kullanımlık ürünlerin yanı sıra çoklu kullanım seçeneklerinin yanı sıra restoran ve evlere de catering hizmeti sunmak zorundadır. Paketleme, içindeki üründen daha pahalı olmayacaktır.
Avrupa Birliği ülkelerinde plastiksiz dönem başladı
2019 yılında yürürlüğe giren tek kullanımlık plastik ürünleri yasaklayan AB yönetmeliği, Cumartesi günü tüm üye ülkelerde yürürlüğe girdi.
04 Temmuz 2021, Pazar - 10:36