ECB, dijital euroya doğru önemli bir adım attı ve sanal para biriminin uygulanabilirliğini ölçmek için 'araştırma' aşamasına girdi.
Konuyla ilgili bankadan yapılan açıklamada, bir sonraki aşamanın 24 ay süreceği, tasarım ve dağıtım gibi temel konuların görüşüleceği belirtildi. Dijital euronun nakdin yerini değil tamamlayıcısı olacağı belirtildi.
ECB Başkanı Christine Lagarde daha önceki açıklamalarında dijital para konusunda hevesli olduklarını belirtmişti. Lagarde yaptığı açıklamada, "Dijital euro hakkındaki raporumuzu dokuz ay önce yayınladık" dedi. Bu süreçte detaylı analizler yapılmış, vatandaşlardan ve uzmanlardan görüşler alınmış, bazı deneyler yapılmış ve cesaret verici sonuçlar elde edilmiştir. Tüm bunların sonucunda dijital Euro projesini hızlandırma kararı aldık.”
ECB, şimdiye kadar yapılan deneylerin dijital para biriminin temel altyapısının "yeşil" olacağını gösterdiğini açıkladı.
Bu adımla ECB, birçok şehirde sanal para denemelerine başlayan Çin'i takip edecek.
Grenada ve St. Kitts'in de bulunduğu Doğu Karayip adalarının Merkez Bankası kendi dijital para birimini yarattı. ABD Federal Rezervi ve İngiltere Bankası da dijital bir para birimi oluşturmak için araştırma yapıyor.