Avrupa'da yapılan geniş çaplı bir anket, Avrupalıların Türkiye'yi Rusya ve Çin'den daha büyük bir tehdit ve korku unsuru olarak gördüğünü gösterdi.
Avrupa Dış İlişkiler Konseyi'nin (ECFR) düşünce kuruluşu tarafından hazırlanan raporun gözden geçirilmesi, COVID-19 salgını sırasında Avrupa Birliği'ne olan güvenin zayıfladığını gösteriyor.
Nüfusun çoğunluğu, özellikle Almanya (%55), Fransa (%62) ve İtalya (%57), AB'nin "kırıldığına" inanıyor, ancak hem COVID-19 hem de diğer uluslararası krizler için önemli bir araç olmaya devam ediyor. Bu nedenle, salgınla mücadeledeki düşük performansa rağmen üyeler arasında küresel bir oyuncu olmak için daha yakın işbirliği sürdürülüyor.
Alpha, Analitiqs, Dynata, YouGov ve Datapraxis müfettişleri tarafından 12 AB ülkesinde yapılan kişisel bir ankete göre, Avrupalılar ABD ve İngiltere gibi ülkeleri “doğal ortaklar” yerine “stratejik ortaklar” olarak görüyorlar.
Biden'ın çabalarına rağmen, her beş Avrupalıdan sadece biri ABD'yi "değerleri ve çıkarları Avrupa ile örtüşen bir müttefik" olarak tanımlıyor.
Kendilerini Amerika Birleşik Devletleri'nin Avrupa'daki en doğal müttefikleri olarak gören ülkeler Polonya ve Danimarka'dır.
Hollanda, İsveç, Almanya, Avusturya, İspanya, Fransa ve Portekiz nüfusunun yarısı veya daha fazlası artık Amerikan siyasi sisteminin de "bozuk ve yozlaşmış" olduğunu düşünüyor. Öte yandan Polonyalılar, Macarlar ve İtalyanlar hala bunun oldukça iyi çalıştığını düşünüyor.
TÜRKİYE HEDEF GÖRÜLEN TEK ÜLKEDİR
Anketin en çarpıcı sonuçlarından biri Türkiye ile ilgili. Avrupalılar Türkiye'yi ittifakın stratejik ortağı veya müttefiki olarak değil, “düşman” veya “düşman” olarak görüyorlar. Üstelik araştırmaya göre Türkiye, AB için Rusya veya Çin'den daha ciddi bir tehdit oluşturuyor.
Çalışmada Rusya ve Çin hasım değil stratejik ortak olarak görülürken, Avrupalılar tarafından tüm ülkeler arasında “düşman” olarak tanımlanan tek ülke Türkiye oldu.
Özellikle Fransa'da halkın yüzde 53'ü, Almanya'da yüzde 52'si Türkiye'yi birliğin baş düşmanı olarak tanımlıyor. Bu beklenti Hollanda'da yüzde 45, Danimarka'da yüzde 42 ve İsveç'te yüzde 40.
Avrupa'daki pek çok kişi, insan haklarını, hukukun üstünlüğünü veya demokratik değerleri ihlal ettiklerinde AB'nin Türkiye ve Çin'i eleştirmeye devam etmesini istiyor.
Türkiye'deki ihlaller açısından Hollanda (yüzde 69), Avusturya (yüzde 66), Almanya (yüzde 63), Danimarka (yüzde 63), İsveç (yüzde 61) diğer ülkelere göre daha güçlü bir konum görmek istiyor.
Araştırmada öne çıkan diğer noktalar:
• AB sistemini “hatalı” bulan Almanların oranı geçen yıla göre yüzde 11 arttı.
• Ulusal sistemlerini “hatalı” bulan pek çok insan da var. Buna göre İspanyolların yüzde 80'i, Fransızların yüzde 66'sı, Bulgarların yüzde 63'ü ve Polonyalıların yüzde 60'ı ulusal siyasi sistemlerine olan inancını ve güvenini kaybetmiş durumda.
• Tüm karamsarlığa rağmen, birçok Avrupalı hala AB üyeliğinin hala değerli olduğuna inanıyor ve bunun “iyi” olduğuna dair olumlu bir his var. Bu olumlu duygunun tek istisnası Fransa. Fransızların çoğu AB üyeliğini "ne iyi ne de kötü" olarak görmüyor.
• Ancak 12 AB ülkesinden 8'i salgınla mücadelede ve ülkelerinde normale dönmede kilit destek kaynağı olarak görülüyor. Özellikle Bulgaristan, Macaristan, Portekiz, İspanya ve Polonya gibi en fazla mali yardım alan ülkelerde AB'nin desteği ve faydaları diğer ülkelere göre daha önemli görülmektedir.
• Çin'i genel olarak “stratejik ortak” olarak görme eğilimi varken, Avusturya, Danimarka, Fransa, Almanya, Hollanda ve İsveç'te çoğu Çin'den “düşman” olarak söz etmektedir. Çin'e en çok sempati duyan ülkeler Bulgaristan, İtalya, Polonya ve Macaristan'dır. Çin'deki insan hakları ihlalleri konusunda Bulgaristan ve Macaristan dışındaki ülkelerdeki toplumlar AB'nin daha sert tavır almasını istiyor.
• Rusya ise birçok ülkede “düşman” veya “tehdit” olarak değil, uluslararası arenada “zorunlu ortak” olarak algılanmaktadır. Avrupa'nın sadece yüzde 17'si Rusya'yı düşman olarak görüyor. Özellikle Bulgaristan, Portekiz ve İtalya'da bu rakam yüzde 5'e düşüyor.
• Ankete göre Brexit, İngiltere'nin algısını da değiştirdi. Buna göre, yalnızca Danimarkalılar İngiltere'yi hala “doğal bir müttefik” olarak görüyor. İngiltere'nin geri kalanı “temel ortak” kategorisi haline geldi. Öte yandan Almanya'da her dört kişiden biri ve Avusturya, Fransa ve İspanya'da her beş kişiden biri İngiltere'yi artık “düşman” olarak görüyor.
Avrupalılar, Türkiye'yi tehdit unsuru olarak görüyor ve korkuyor
Avrupa'da yapılan bir araştırmaya göre Avrupalılar Türkiye'yi Rusya ve Çin'den daha büyük bir tehdit ve korku sorun olarak görüyorlar.

09 Haziran 2021, Çarşamba - 22:31