BAE Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, üçüncü faz klinik denemelerde yapılan analizlerde Sinopharm’ın geliştirdiği aşının virüse karşı yüzde 86 etkili olduğunun tespit edildiği bildirildi.
 
Açıklamada aşının yüzde 99 nötralize edici antikor serokonversiyon oranına sahip olduğu belirtilerek, hafif ve ağır vakaları önlemede yüzde 100 etki gösterdiği aktarıldı. Sağlık Bakanlığı’nın açıklamasında, aşının ara faz analizinde ciddi bir güvenlik endişesine rastlanmadığı da kaydedilirken, ülkedeki klinik denemelere 125 milletten 31 bin gönüllünün katıldığı bilgisi paylaşıldı.
 
Katılımcılarda görülen yan etkiler, kaç gönüllüye aşı verildiği ve kaç gönüllünün plasebo aldığına ilişkin herhangi bir bilgi verilmedi. BAE, temmuz ayında Çinli aşı üreticileri Sinovac ve Sinopharm’ın üçüncü faz klinik denemelere başlamış ve ülkede bazı gruplar için acil durumda kullanım izni eylül ayında verilmişti.
 
Öte yandan kısa bir süre önce aşı geliştirme tesislerini ziyaret eden Çin Başbakan Yardımcısı Sun Chunlan, “Geniş çaplı üretim için hazırlıklı olmalıyız” derken, ülkedeki sağlık yetkilileri Çin’in bu yılın sonuna kadar 610 milyon doz ve gelecek yıl da 1 milyar doz aşı üretme kapasitesine sahip olduğunu belirtiyor.

Kaynak Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı