Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Katar Dışişleri Bakanı Şeyh Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani ile düzenlediği ortak basın toplantısında konuştu.

Bakan Çavuşoğlu, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:


“Kuzey Akım 1 ve Kuzey Akım 2 ‘de sabotaj oldu, sızıntılar oldu. Dolayısıyla güvenli bir güzergah olmaktan çıktığını düşünüyor Rusya. Bu nedenle Türkiye üzerinden boru hatlarıyla Avrupa’da isteyen ülkelere gaz tedarikinin yapılabileceğini söylüyoruz. Türkiye’nin bu anlamda da bir merkez olmasını istiyoruz. Enerji konusunda katar çok önemli bir aktör olduğu için bu konuda fikir alışverişinde de bulunduk. Türkiye üzerinden petrol ve boru hatları geliyor ya da Türkiye üzerinden Güney Doğu Avrupa ülkelerine kadar gidiyor. Türk Akım 1, kendi ihtiyacımız için inşa edildi. Türk Akım 2 de Güney Doğu Avrupa ülkelerini hedef alan oraya gaz tedariki için gerçekleştirilen bir proje. Özellikle Avrupa'daki enerji krizini hafifletilmesinden yanayız. Avrupa’nın her bakımdan zayıflaması Türkiye’nin çıkarına değildir. Bizim de aleyhimizedir. Avrupa’nın bu sorunlarının aşılmasında biz katkı sağlıyoruz ve katkı sağlamak da isteriz.


Tahıl anlaşması sadece Avrupa’nın değil tüm dünyanın ciddi bir şekilde içinde olduğu bir krizin hafifletilmesine katkı sağladı. Tahıl ve  gıda fiyatları da 2009’dan sonra ilk defa bu kadar düştü.

Cumhurbaşkanımızın da söylediği gibi bun iyi bir şekilde çalışılması gerekiyor. Bunun için yapılacak yatırımlar var. İlave boru hatları, Türkiye’de yapılacak tesisler. Borsanın oluşabilmesi için belli sayıda ülkeden gazın Türkiye’ye gelmesi lazım. Gaz fiyatlarının belirlenmesi için bir merkez olma hüviyetini kazandık.”

Hibya Haber Ajansı