Koronavirüs Bilim Kurulu aşılama gündemi ile toplandı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, görüşmenin ardından basın açıklaması yaptı. Fahrettin Koca, yapılacak anlaşma ile önümüzdeki altı ay içinde 50 milyon Sputnik V aşısının Türkiye'ye geleceğini açıkladı. Buna göre ilk sevkiyat Mayıs ayında yapılacak.
Fahrettin Koca'nın konuşmasından satırbaşları:
"Salgın sırasında tüm dünya ile ağır bir bedel ödedik"
Yeni bir Dünya düzenine sert ve hazırlıksız bir geçiş dönemi yaşadık. İş yapma şeklimizden sevdiklerimize dokunma şeklimize kadar sahada yeni bir düzene geçişin acısını yaşadık. Sevdiklerimizi kaybettik. Sevdiklerimizi korumak için onları görmeme riskini aldık.
Bu çok zahmetli süreç beklenenden uzun sürdü. Ülkemizde vaka ve kayıp sayılarının artmasını durdurmak için kısıtlamaları bir kez daha sıkılaştırdık. Umarım ödediğimiz bu bedel, bu salgından tamamen kurtulmamıza yardımcı olur.
Kısıtlamaların işe yarayıp yaramadığı veya tamamen hayatımızın dışında olup olmadığı, onlara ne kadar iyi uyduğumuzla ilgilidir. Bu kısıtlamalardan ve hastalıklardan bir an önce kurtulmak istiyorsak önlemlere ve kısıtlamalara hep birlikte uymalıyız. Bunun ne kadar zor bir talep olduğunun farkındayım. Aşılama programı ile sosyal dokunulmazlık kazanmadan eski günlerimize dönmek kolay olmayacak. Bu süreci kısaltmak için kısıtlamalara ve önlemlere uyulmalıdır.
"Sputnik V aşısı geliyor"
Önümüzdeki 2 ay içinde aşı temini zorlaşıyor ancak sonrasında bol miktarda aşı olması bekleniyor. Aşı üreticilerinin sayısı her geçen gün artmaktadır. Üretilen aşıların üretim kapasitesi de artıyor. Bildiğiniz gibi ülkemize iki aşı girdi. Üçüncüsü, Sputnik V aşısının acil onayı son aşamaya geldi ve aşının tedariki için bir anlaşma yapıldı. Türkiye 6 ayda 50 milyon doz Sputnik V aşısı almak için anlaşma imzaladı. İlk sevkiyat Mayıs ayında gerçekleşecek. Ayrıca bu aşının ülkemizde üretilmesi için teknoloji transferi yapılacaktır.
Haziran ayına kadar, teslim edilecek Biontech aşı miktarı 30 milyon dozu aşacak. Prof.Dr. Uğur Şahin'in görüşü alınarak iki doz Biontech aşısı arasındaki sürenin 6-8 hafta olarak uygulanmasına karar verildi.
Sinovac için sevkiyat zaman zaman yavaşlasa da kapasite artışı ile ulaştığımız miktar artacaktır. Ayrıca diğer aşılar ile erken sipariş bazında görüşmeler devam etmektedir.
"Yerel aşımız deneme aşamasında"
Yerel gücümüz, yerel aşılarımız sahaya çıkmaya hazırlanıyor.
Yerel inaktif aşımız Faz II denemelerini tamamladı. Faz III denemeleri için hazırlıklar, sonuçlar değerlendirildikten sonra birkaç gün içinde başlayacaktır. Bu, ortak kullanımdan önceki son adımdır.
İkinci inaktif aşımız Faz I Ankara Şehir Hastanesi Klinik Araştırma Merkezinde başladı ve ilk gönüllü aşılamayı tamamladı.
Devam eden virüs bulaşma aşısı olan Faz I'de çalışan bir başka aşı, ilk gönüllüleri tarafından aşılandı. Faz II çalışmasının Mayıs ayı sonunda başlaması hedefleniyor.
Burun içi aşı adayımızın Faz I çalışması için bir araştırma ürünü üretildi. Faz I çalışması, testler tamamlandıktan sonra başlayacaktır.
Adenovirüs bazlı vektör aşı adayımız aşama ve aşama I'e ulaştı.
"Virüs mutasyona uğradı"
Aşı çalışmalarının etkinliği ve salgının seyri ile yakından ilgilenen başka bir konu daha var: Mutasyonlar.
RNA virüsleri için mutasyonlar bekleniyordu. Virüsle savaşmayı zorlaştıran budur. Günümüzde dünya genelinde karşılaşılan onlarca mutasyon / farklı tür vardır. Hakim hale gelip hızla yayılırken, sadece yayılır.
Virüs değişti ve yeni formlara girdi. Bunun bir sonu var. Bu mutasyonlar aynı zamanda virüsün bulaşma kabiliyetini de sınırlayacaktır. Şu anda ülkemizde en çok izlenen görüntü türü İngiltere'dir. Brezilya ve Güney Afrika çeşitleri de görülmüştür. Son olarak İstanbul'daki 5 vatandaşımızda Hint varyantı görüldü. Bu ülkemizde ilk defa ve vakalar tek başına takip ediliyor.