Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Savunma Sanayi Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü (SAGE) tarafından T3 Vakfı ile birlikte Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali(TEKNOFEST) kapsamında düzenlenen Dikey İnişli Roket Yarışması'na katıldı.

Ankara’daki TÜBİTAK SAGE yerleşkesinde düzenlenen 108 takım ve binden fazla yarışmacının başvurduğu Dikey İnişli Roket Yarışması’nda, çeşitli rapor aşamalarını geçen ve atışa hak kazanan takımlar mücadele ediyor.

Yarışma öncesinde stantları gezerek tasarlanan roketleri inceleyen ve öğrencilerin projelerini dinleyen Bakan Varank, Türk gençlerini uzay ve teknoloji alanlarına yönlendirmek amacıyla bu sene farklı yarışmalar başlattıklarını dile getirdi.

Gençlerin teknolojinin her alanında olmasını destelediklerini belirten Bakan Varank, "Dikey İnişli Roket Yarışması'nı dünyada ilk kez Türkiye'de gerçekleştiriyoruz. 108 takım tüm Türkiye'den bu yarışmaya başvurdu ve 1000'den fazla gencimiz bu yarışmalarda mücadele etmek için ter döktü. Alana gelebilen takımlarımız da burada, onlar da peyderpey atışlarını yapıyor." diye konuştu.

“TÜBİTAK TEKNOFEST’e en büyük katkıyı veren kurumlardan biri”

Bakan Varank, TEKNOFEST'in uzay, havacılık ve teknoloji farkındalığını artırmak üzere başlatılan bir organizasyon olduğunu vurgulayarak, Türkiye'de daha önce de yapılan teknoloji yarışmalarına yenilerini ekleyerek etkinlikleri tek çatı altında topladıklarını kaydetti.

Bu yıl Türkiye'nin farklı şehirlerinde farklı yarışmaların düzenlendiğine işaret eden Varank, "Çip tasarımından roket yarışmalarına, insansız su altı araçları yarışmalarından kutup araştırmalarına kadar farklı kategorilerde, daha ortaokul çağından itibaren çocuklarımızı yetiştirmeye çalışıyoruz, farkındalık oluşturmaya çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.

TÜBİTAK’ın TEKNOFEST’e en büyük katkıyı veren kurumlardan biri olduğunu hatırlatan Bakan Varank, “Zaten Bakanlığımız T3 Vakfı ile beraber bu işin yürütücüsü. İşte bu vizyonu ortaya çıkarmaya, gençlerin önüne farklı alternatifler koymaya çalışıyoruz." dedi.

“TEKNOFEST kuşağı gümbür gümbür geliyor”

Varank, Türkiye'de TEKNOFEST kuşağının yavaş yavaş oluşmaya başladığının altını çizerek, "TEKNOFEST ateşiyle Türkiye'de artık çocuklar uzay, havacılık sektörlerinde çalışmak istiyor, bilim insanı olmak istiyor, araştırma geliştirme alanında daha fazla gayret göstermeye çalışıyor. Biz de onların önünü açarak aslında Türkiye'nin geleceği açısından büyük bir işe imza atmış oluyoruz. TEKNOFEST kuşağı gümbür gümbür geliyor. TEKNOFEST kuşağı bu ülkenin geleceğini yazacak kuşak olacak. Türkiye'nin başarı hikayelerini onlar yazacak. Biz gençlerimize güveniyoruz, onların başarılarıyla gurur duyuyoruz ve onları desteklemeye devam edeceğiz." değerlendirmesinde bulundu.

“Amaç gayret gösterilip yarışılması”

Bu yarışmalarda ter döken gençlerin 30 Ağustos-4 Eylül'de gerçekleştirilecek TEKNOFEST Karadeniz'in finalinde de olacağını dile getiren Varank, Türkiye'nin dört bir yanından teknoloji tutkunlarının kabiliyetlerini sergileyeceği, çeşitli hava gösterileri ve etkinliklerin yapılacağı TEKNOFEST'e bütün vatandaşları davet etti.

Bakan  Varank, Dikey İnişli Roket Yarışması'na katılan yarışmacıların roketleri arasında güzel tasarımlar olduğunu belirterek, şunları kaydetti: "Hem çok profesyonel, hem de amatör görüntülü roketlerimiz var. Bu işi çok profesyonel bir şekilde başarmış genç arkadaşlarımız var, biraz daha amatör görüntülü roketlerimiz var ama burada önemli olan, Türkiye'nin dört bir yanından gençler takımlarını kuruyorlar, ‘takım mücadelesi nedir?’ öğrenip, gayret gösteriyorlar, SAGE gibi önemli bir enstitümüz de bu genç kardeşlerimize hem teknik destek hem de mentörluk desteği veriyor.” ifadelerini kullandı.

Takımlara 65 bin liraya kadar malzeme ve maddi destek verildiğini belirten Bakan Varank, “Bu gençler bu alanlara yönelsinler çalışsınlar diye. Onun için her bir genç kardeşimizi başarılı bulduk, her bir genç kardeşimizi de gönlümüzde birinci ilan ettik ama bu bir yarışma tabii ki roketlerini yarıştıracaklar, bakalım hangi takım birinci olacak." diye konuştu.

TEKNOFEST için başka ülkelerden talepler geldiğini ve katılımcı olmak isteyenlerin bulunduğunu kaydeden Varank, "Bu talepleri değerlendiriyoruz, seneye hangi ülkede yaparız, arkadaşlarımız çalışma yapıyorlar. Özellikle Orta Asya'dan Türk dünyasından büyük talep var. Türk dünyasını birleştirici adımları şu anda atıyoruz. Belki ortak bir etkinliği hep beraber düzenleyebiliriz." dedi.

TEKNOFEST’teki 15 yarışmada TÜBİTAK imzası

TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal da TEKNOFEST coşkusunun her yıl farklı kategorilerdeki yarışmalarla yenilendiğini kaydetti. Mandal, bu yıl TÜBİTAK'ın, düzenlenen 40 farklı kategorideki yarışmanın 15'ini koordine ettiğini vurguladı. Bu yarışmalardan dördünün ilk kez düzenlendiğini belirten Mandal, "Bu sürece aktif bir şekilde katkı vermeye çalışıyoruz. Geleceğimizi TEKNOFEST'teki gençlerimizde görüyoruz." ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından, yarışma kapsamında tasarlanan roketlerin atışları yapıldı.

Dünyada ilk kez yapılıyor

108 takım ve binden fazla yarışmacının başvurduğu Dikey İnişli Roket Yarışması’nda, çeşitli rapor aşamalarını geçen ve atışa hak kazanan takımlar, 26 Ağustos Cuma gününe kadar TÜBİTAK SAGE yerleşkesinde kıyasıya mücadele edecek.

Yarışların ilk gününde Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal, Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç ve TÜBİTAK SAGE Müdürü Gürcan Okumuş yarışmacıların heyecanına ortak oldu.

 8 ila 20 metre aralığındaki yüksekliğe çıkartılan roketler, kurulu sistem vasıtasıyla serbest bırakıldı ve güvenlik bağlantılarının aktive olması sonrasında operasyona başladı. Yumuşak İniş kriterini sağlayan takımlar, yarışmanın önceki aşamalarında gerçekleştirdikleri çalışmalar sonrasında elde ettikleri puanlar da göz önüne alınarak dereceye hak kazanıyor.

Farklı kabiliyetler kazanacaklar

Dikey İnişli Roket Yarışması, gelecek yıllardaki teknolojik ilerleme yol haritasında yer alan roket ikili iniş sistemleri gençlerin bilgi birikimi sağlamasını, farklı disiplinlerde bilgi ve tecrübeye sahip üyelerle takım halinde tasarım yapma yeteneğini kazandırmayı amaçlıyor.


Hibya Haber Ajansı