Bakan Varank, Boğaziçi Yöneticiler Vakfı tarafından düzenlenen "Özgün İyi Yönetim Uygulamaları Forumu" nda video konferans yöntemiyle düzenlenen "Girişimcilik" etkinliğine katıldı. Türkiye'nin en seçkin yüksek öğretim kurumlarından Boğaziçi Üniversitesi'nden Bakan Varank yaptığı konuşmada, "Anayasa ve yasaya uygun olarak aşağıdaki atama bölümünde verilen tepkiler uzun süredir ülke gündemini zehirledi. hala bu gündemi sıcak tutmaya çalışanlar da var. " söyledi.
Ulusal Teknoloji Hamlesi vizyonu ile hazırladıkları 2023 Sanayi ve Teknoloji Stratejisinin 5 ana bileşeninden biri olan Kovid-19 salgını hakkında konuşan Varank, "Girişimcilik ekosisteminin etkinliğini artırmaya yönelik girişimler, güçlendirmek için teknoloji tedarikçisi, stratejimizdeki en önemli konulardan biridir. " dedi.
Bakan Varank, girişimcilik alanında "Ulusal Teknoloji Girişimcilik Stratejisi ve Eylem Planı" nı Mayıs ayında kamuoyuna duyurmayı planladıklarını söyledi. Bununla ilgili kritik teknolojilerde girişimciliği ve yerelliği geliştirmeye büyük önem verdiğini belirten Varank, şunları yazdı:
“Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı ile cari açığımız olan orta-yüksek ve yüksek teknolojili yurtlarla üretim yapılmasını sağlayacak uçtan uca tek pencere destek mekanizması tasarladık. Ar-Ge, Ür-Ge, ticarileştirme, yatırım ve üretim talep sorularına yönelik desteği paket halinde satın aldı.
Verdiğimiz bu eğitimde tecrübeli firmalarla iş birliği geliştiriyoruz. Böylelikle sektörümüzde eksiksiz bir teknolojik dönüşüm sağlamayı hedefliyoruz. Girişimciliğin gelişmesine verdiğimiz önem sadece günümüz meselesi değil. Hükümdarlığımız döneminde ülkemizdeki iş, yatırım ve girişimcilik ekosistemini güçlendirecek çok kapsamlı bir yazı ile. "
Bakan Varank, 2002 yılında 5 olan "teknopark" parasının 87 olduğunu, Teknoparklarda girişimcilere büyük miktarlarda vergi desteği, kira indirimi ve çeşitli teşvikler sunduklarını belirtti. Varank, Teknoparklarda bugün itibariyle 68.500'ün istihdam edildiğini ve 6.543 firmanın faaliyet gösterdiğini belirterek, “Şu anda 11 bine yakın Ar-Ge projesi yürütüyorlar. Teknopark şirketlerimizin yurt içi satış hacmi 123 Milyar TL'ye, ihracatı ise 5,8 Milyar Dolara ulaştı ”dedi.
Ayrıca Varank, tüm dünyanın Covid-19 ile takip ettiği ve Türkiye'deki yoksul ülkelere bağışladığı yoğun solunum cihazını 'biosis' adlı bir teknopark firmasının tasarladığını söyledi. Bakan Varank, 1.8 milyar dolarlık bir değere ulaşarak Türkiye'deki ilk Türk Mızrağı olmayı başaran Peak Games'in teknoparklardan bir başka başarı öyküsü olduğunu hatırlattı. Bakan Varank, girişimcilik açısından kullandıkları önemli bir politika aracının "Kuluçka Merkezleri" olduğunu ifade etti:
“Yenilikçi iş fikirlerine sahip gençlerimiz, şirket kurmadan kuluçka merkezinde yer alabilir, mentorlar ve diğer start-up şirketlerle etkileşim kurarak fikirlerini ticarileştirebilirler. Kuluçka merkezlerimizin en önemli özelliği ortak tesis kiralama ve erişim imkanıdır. Genç girişimciler de bu teklifte sunulan danışmanlık ve eğitim hizmetlerinden ücretsiz olarak yararlanabilmektedir. "
Varank, girişim sermayesi fonlarının yanı sıra KOSGEB, Kalkınma Ajansları ve TÜBİTAK'ın da girişimcilerin sağladığı birçok avantaja sahip olduğunu belirtti.
“Kalkınma ajansları bugüne kadar 358 girişimcilik temalı projeye 110 milyon TL destek sağladı. Bugüne kadar 203 bin vatandaşımız Geleneksel Girişimci Eğitimi'ni, 91 bin vatandaşımız KOSGEB tarafından düzenlenen İleri Girişimci Eğitimi'ni tamamladı. Bu eğitimleri tamamlayarak destek için başvuran yaklaşık 110 bin girişimciye 3,5 milyar TL destek sağladık. Ayrıca 15 bin girişimciye yaklaşık 700 milyon TL işletme kredisi kullandık. Benzer şekilde TÜBİTAK'ın teknoloji ve inovasyona verdiği destek 2002 yılından bu yana 20 bine yakın projeye 15 milyar liranın üzerinde destek sağladı. KOSGEB destek programına başvurular Pazartesi gününden itibaren e-Devlet açıklaması yapabilecek. Girişimcilerimizi başvurmaya davet ediyorum. "
Bakan Varank, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı 'Covid-19'dan Etkilenen Mikro ve Küçük İşletmelerde Hızlı Destek Programı'nın 75 bin liraya kadar mikro ve küçük işletmeler için hızlı bir şekilde finansmana erişebileceğini hatırlattı.