30 yıldır müzik yapan, 10 yıldan fazladır da bestelerini ve yorumlarını çeşitli online platformlarda yayımlayan Barış Yıldırım, bütünüyle yeni bestelerden oluşan dört şarkılık bir Kürtçe kısa albüm (EP) yayımladı. Müziklerin tamamının sanatçıya ait olduğu albümde; iki şarkının sözlerine şair Zana Kılıç ve yazar Şewket Herkî de katkı sundu.

Sessizliğin sesi, yokluğun varlığı

Albümün çıkış parçası olan “Bêdeng”, sözlerindeki felsefi göndermelerinin yanı sıra Kürt müziğinin halay, ağıt ve uzun hava formlarına selam göndermesiyle dikkati çekiyor. Mezzosoprano Serap Taş’ın kontrapuntal vokali, Sedat Anar’ın bağlaması, Asım Murat Okur’un basıyla hayat bulan kalabalık kadrolu şarkıda ses mühendisi Orçun Babak’ın ve Stüdyo Allegro müzisyenlerinin katkıları dikkat çekiyor. “Ben yokluğun varlığıyım, hem sahibim hem kimsesizim, sesim gitmiş ama ben şarkıyım, ne yapsam da dünyaya ses düşüremem, ben sessizim” sözlerinin yer aldığı albümün en çok öne çıkan parçası olmasının yanı sıra “ses” ve “müzik” kavramlarını imgelerle buluşturuyor.

Cizre’de öldürülen çocuklara ağıt

Tayfun Bilgin’in kaydettiği iki ritmik şarkıdan “Ax Cegera min” (Ah Ciğerim) albümün ikinci parçası. “Ax Cegera min” ve albümün son şarkısı olan düğün halayı (gowend) “Ha Dilocan”da Tayfun Bilgin’in ritim kurguları, Uğur Selime Konak’ın otantik vokali ile Volkan İncüvez’in neyi “Dünya Müziği” türü içinde sayılabilecek şarkılara imza atıyor. Albümün üçüncü parçası “Şewata Cizîra Botan” (Cizre Yangını), Cizre’de öldürülen çocuklar için bir ağıt ve albümde daha önce yayımlanmış olan tek şarkı. Sanatçının YouTube kanalındaki en çok izlenen videolardan olan bu şarkıda Serdar Güzelişler’in ritim ve vokal kurgusu ile Süleyman Cenik’in bas partisi özellikle dikkat çekiyor.

Kartonetler unutulmasın diye…

“Bêdeng” albümü PDF formatında bir “kartonet” ve “şarkı defteri” ile birlikte yayımlanıyor. Şarkıların sözlerinin, Türkçe çevirilerinin ve diğer bilgilerin yer aldığı kartoneti (albüm kitapçığını) ve şarkıların notalarıyla akorlarının olduğu “şarkı defteri”ni edinmek isteyen dinleyiciler müzisyenin YouTube kanalına abone olarak musicbandera@gmail.com adresine mail atabiliyor.

Bir yılda üç farklı albüm

“Bahar Gelmiş Olmalı” isimli ilk albümündeki dört parça oldukça ilgi gören Barış Yıldırım; haziran ayında yayımladığı dört şarkıdan oluşan “Adım Haziran” albümünde, Gezi Direnişi günleri ve hemen sonrasında video platformlarda yayımladığı şarkıların remastered versiyonlarını ilk kez dijital akış platformlarına taşımıştı. Barış Yıldırım bu kez farklı bir çalışmayla, tümü Kürtçenin Kurmancî lehçesindeki şarkılardan oluşan “Bêdeng”le müzik platformlarında. Kapak fotoğrafını sanatçının çektiği, kapak tasarımını Ozan Yıldırım’ın yaptığı albüme Spotify, Apple Müzik, YouTube Müzik, Tidal, Deezer ve tüm dijital kanallardan ulaşılabiliyor.

 

Barış Yıldırım Hakkında:

30 yıla yakın süredir müzik kariyeri devam eden Barış Yıldırım, şarkılarını 10 yıldır çok çeşitli kanallardan dinleyicileriyle buluşturuyor. Pek çok kolektif çalışmada beste ve yorumlarıyla yer alan, şarkıları İlkay Akkaya ve Pınar Sezgi gibi sanatçılar tarafından daha önce yorumlanmış olan Yıldırım, klasik müzikten Anadolu ve dünya halk müziklerine uzanan, popüler ve batılı janrları çapraz kesen bir yelpazenin farklı kanatlarında şarkılar yapıyor. “Ela Gözlerini” “Buldum Seni” ve “Direndikçe” ismindeki teklileri Spotify, Apple Müzik, Tidal, YouTube Müzik ve diğer dijital platformlarda yayımlandıktan sonra “Bahar Gelmiş Olmalı” isimli albümünü mayıs ayında, “Adım Haziran” albümünü ise haziran ayında dinleyicilerle buluşturdu. Oldukça ilgi gören, yazılı ve çevrimiçi basında çeşitli yazı ve röportajlara konu olan albümlerin ardından Barış Yıldırım bu kez dört şarkılık Kürtçe albüm “Bêdeng”le tüm dijital platformlarda. Yıldırım’ın tüm şarkılarına ve dijital akış hizmetlerinde yayımlanmamış diğer şarkılarına müzisyenin YouTube kanalından da erişiliyor.

 

YouTube: bit.ly/musicbandera | twitter.com/musicbandera | instagram.com/prometeatro/

Basın ve Bilgi için: Tel No: 0090 532 570 89 35 -
ePosta: musicbandera@gmail.com