Merkez üssü Maraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan ve 10 ilde büyük yıkıma neden olan 7.7 ve 7.6 büyüklüğünde iki deprem, Maraş, Antep, Urfa, Diyarbakır, Malatya, Hatay, Kilis, Adıyaman, Malatya, Osmaniye ve Adana’da büyük çapta yıkıma neden oldu.

AFAD tarafından akşam saatlerinde güncellenen açıklamaya göre depremde bin 541 kişi hayatını kaybetti, 9 bin 733 kişi yaralandı. Depremde 3 bin bina yıkıldı.

Deprem ayrıca Rojava, Suriye, Kürdistan Bölgesi, Irak ve Mısır’da da şiddetli şekilde hissedildi.

Barzani Yardım Vakfı ve Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) yardım gönderiyor

Depremin ardından Başkan Barzani, Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani ve Başbakan Mesrur Barzani birer mesaj yayımladı.

Ardından Başbakan Barzani, depremzedelere yardım edilmesi için Sağlık Bakanlığı’na talimat verdi.

Rûdaw’a konuşan Barzani Yardım Vakfı (BCF) Başkanı Musa Ahmed, Sağlık Bakanlığı, GSS ve vakıf olarak koordineli bir şekilde deprem bölgelerine yardım göndermek için Türkiye Kızılayı ve Türkiye’nin Erbil Başkonsolosluğu ile iletişime geçtiklerini söyledi.

AFAD ve İHH’ya destek için sağlık ve sivil savunma ekipleri ile birlikte sağlık, lojistik ve gıda yardımında bulunmak için harekete geçtiklerini aktaran Ahmed, “Ekiplerimiz ADAF ve İHH’nın belirlediği bölgelere giderek çalışmalara başlayacak” dedi.

Deprem bölgelerine yardım toplamak için tüm şubelerini görevlendirdiklerini belirten Musa Ahmed, “Bizden istenen yardım malzemeleri şu an elimizde bulunan malzemeler zaten. İlk etapta sağlık ekibi, ambulans ve kurtarma timi isteniyor. İkinci aşamada ise biliyorsunuz havalar soğuk, bunun için de çadır ve battaniye gibi malzemeler temin edilecek. Ayrıca yardım için açtığımız hesaplar var. Toplanan yardım depremzedelere ulaştırılacak” diye konuştu.

Aynı şekilde Suriye ve Rojava’ya da yardımda bulunmak istediklerini kaydeden Musa Ahmed, “Maalesef Suriye’deki mevcut durum nedeniyle depremden etkilenen bölgelere yardım ulaştıramıyoruz. Fakat yine de imkanlar dahilinde özellikle Efrin’in köylerine, yine Şam üzerinden diğer bölgelere yardım ulaştırmak istiyoruz” diye belirti.

Barzani Yardım Vakfı Başkan Yardımcısı İbrahim Samin de, Türkiye, Suriye ve Rojava’daki deprem mağdurlarına yardım etmek isteyenler için İngiltere'de bir banka hesabı açtıklarını söyledi.

 Samin, "Hesaba herkes, özellikle Kürdistan Bölgesi dışında Avrupa ve ABD'de yaşayanlar para aktarabilir" dedi.

İbrahim Samin, "Bugün Türkiye'ye 40 kişilik bir ekip gönderdik. Gerekli donanıma sahipler” bilgisini paylaştı.

Öte yandan Sağlık Bakanlığı Başbakan Mesrur Barzani'nin talimatıyla deprem bölgelerine sağlık ekibi sevk edildiğini açıkladı.

Kürdistan Bölgesi’nden yola çıkan 30'dan fazla ambulans ve çoğu cerrah olan 45'ten fazla doktor, depremzedelere yardım etmek için Habur Sınır Kapısı’ndan Türkiye'ye giriş yaptı.

Kaynak: Rudaw