İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından “Geleceğin Türkiyesi’ni inşa ediyoruz” sloganıyla 15-21 Şubat tarihlerinde düzenlenecek İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi’nin Yüksek İstişare Kurulu ikinci kez bir araya geldi.

Arkas Holding’in katkılarıyla Swissotel’de düzenlenen toplantıya Türkiye’de faaliyet gösteren iktisatçılar, bilim insanları ile iş dünyası, sendika ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.

Başkan Tunç Soyer toplantının açılış konuşmasında aylardır sürece katkı koyan herkese teşekkür ederek, “Çok heyecanlıyız. Bu yolculuğu başlatırken, heyecanımızın ne kadar paylaşılacağı konusunda kuşkuluyduk. Ama gördük ki işçisiyle, çiftçisiyle, akademisyeniyle tüm katılımcılarımız en az bizim kadar heyecanlı, en az bizim kadar hassasiyet ve titizlikle bu sürece katıldı. Şimdiye kadar 9 toplantı yaptık, her toplantımız 6-7 saat sürdü; kimse toplantıyı terk etmedi.” şeklinde konuştu.

“Sadece geçmişi değil, iyi tasarlanmış bir geleceği bırakmak istiyoruz”

Yüzyıl önce kongre başkanının ‘Milletimizin mazisinin değil, istikbalinden mesulüz’ sözlerini hatırlatan Başkan Soyer, “Aslında bizim de niyetimiz bu oldu. Bugün herkes günü kurtarmakla meşgul ama geleceğe dair, vizyon, öngörü maalesef ortaya konmuyor. Bu kongrenin en temel vazifesi, aynı yüzyıl önce olduğu gibi bir geleceğe dair çalışılmış bir tasarım bırakmak olduğunu düşündük. Biz sadece geçmişi değil, iyi tasarlanmış bir geleceği bırakmak istiyoruz.” dedi.

“Yüksek İstişare Kurulu kongrenin önsözünü yazacak”

Başkan Soyer, Yüksek İstişare Kurulu'nun önemine değinerek, “Yüksek İstişare Kurulu’nun bizim açımızdan çok temel fonksiyonları var. Birincisi İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi’nin dibacesini yazmak. 21 başlık altında 189 karar var, 54 ilke var. Bütün bu kararların bir dibacesi olacak. O dibaceyi yazmayı bu kurul üstlensin istedik. İkincisi, kongrenin gidişatıyla ilgili son dönemeçte yol göstermek. Sonuncusu ise bu kongrenin sonuçlarının takibini yapmak.” ifadelerini kullandı.

Alınan kararların takipçisi olacaklarını yineleyen Başkan Soyer, “Biz başından beri sürecin iyi bir dokümantasyonunu yapıyoruz. Hem yazılı, hem görsel olarak kaydediyoruz. Bu işin takipçisi olmaya kararlıyız. Yüzlerce kurumun, bilim insanının bir araya geldiği, kaynaklarını aktardığı çok içtenlikle ortaya çıkan bu çalışmanın, kalıcı iz bırakması arzusundayız. Her sene alınan kararlarla ilgili ne yapıldı, yapılmadı, nasıl yapıldı, takipçisi olmaya kararlıyız.” diye konuştu.

Hisarcıklıoğlu'ndan destek

Kurulun toplantısına Genç Sürdürülebilirlik Elçileri Eğitim Programı için İzmir’e gelen TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da katıldı.

Hisarcıklıoğlu, toplantının ilk bölümünde konuşmacıları dinleyerek, “Her türlü desteğimiz ilk günden bu yana devam ediyor. İktisat Kongresi’nde odalarımız ana oyuncular arasında. Sonuçlarını da merakla bekliyoruz. Herkese başarılar diliyorum” dedi.

Toplantının ilk bölümünde İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Güven Eken, İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi sürecindeki uzman toplantıları ve ana kongre programı hakkında bilgilendirme yaptı. İkinci Yüksek İstişare Kurulu toplantısının ilk bölümünde kurul üyeleri, uzman toplantılarının sonuçları ve İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi’yle ilgili görüşlerini dile getirdi.

 

Hibya Haber Ajansı