Resmi tatillerde çalışacak çalışanların ücret yerine izin kullanmasına izin verilmesi kanuna aykırı olmakla birlikte; Vatandaşların günlük alacakları ek ödeme için küçük bir hesap açmaları gerekiyor. İşte tüm detaylar.
Salı günü başlayan Kurban Bayramı Cuma günü sona erecek. Ülkemizde dini ve milli bayramlar resmi tatil olarak kabul edilir ve arife dahil 4,5 günlük resmi tatil vardır. Bu yıl Kurban Bayramı tatili, 15 Temmuz Demokrasi ve Ulusal Birlik Günü ile birleşerek resmi tatili 5,5 gün yaptı.

HER TATİL İÇİN ÖDEME
Resmi tatillerde çalışmamak dışında bir de ücretlendirme sistemi vardır. Birçok sektör resmi tatillerde çalışmak zorunda. Başka bir deyişle, işçiler tatil yerine çalışıyor. Bu, yasalarımıza göre ücretlendirilir. 15 Temmuz itibariyle toplam 5,5 gün toplanmıştır. Yeni Asır'dan Faruk Erdem'in haberine göre çalışmayan işçiler tam maaşlarını alıyor. Bu günlerde çalışan işçilere her gün için bir günlük ücret ödenmesi gerekiyor.

NASIL HESAPLANIR?
Günlük ücret, aylık ücretli bir işçinin toplam brüt ücretinin 30 güne bölünmesiyle hesaplanır. Ortaya çıkan rakam iki ile çarpılır ve tatil ücreti bulunur. Yani maaşı 3.000 TL olan bir işçinin ücreti 100 TL olarak hesaplanmaktadır. Bu işçiye 100 liraya ek olarak tatilde çalıştığı her gün için 100 lira ödeniyor. Tatillerde çalıştığı günler için 100 lira değil 200 lira alıyor. Bayram günü fazla mesai yapmışsa, yani 7,5 saatten fazla çalışmışsa, çalıştığı her saat için yüzde 50 fazla ücret alır. Asgari ücretli işçiye 2021 yılı için günlük brüt 119,25 TL ve net 94,20 TL ödenmesi gerekmektedir. 15 Temmuz'da ve 4,5 günlük tatilin tamamında çalışmak zorunda olan asgari ücretli işçiye ayrıca 518,10 TL ödenecektir. normal maaşına.

YERİNE İZİN ALMAK YASAL DEĞİLDİR
Tatil günlerinde yapılan işler nakit olarak ödenir. Bu eserlerin değiştirilmesine izin verilmesi gibi bir başvuru mevzuata aykırı sayılır. Bu nedenle işçilere izin yerine ücret ödenmelidir. Tatilde çalışanlar fazla mesai ücreti alırken, fazla mesai yapmışlarsa yani haftalık çalışma süresi 45 saati aşmışsa fazla mesai ücreti de alırlar.

MEDYA SEKTÖRÜNDE FİYAT FARKLI
Medya, tatil günlerinde çalışan sektörlerden biridir. Tatil günlerinde gazetecilere diğer işçilerden farklı ücret ödenir. Basın İş Kanunu'nda genel tatil ücreti kavramı bulunmamaktadır. Bu nedenle gazetecilerin çalışmaları tatil ücreti olarak değil, fazla mesai olarak değerlendirilmektedir. Diğer işçiler tatillerinde tam ücret alırken, gazeteciler için bu ücret fazla mesai olarak yarı yarıya uygulanmaktadır. 100 lira yevmiye alan işçi, tatilde çalıştığında 200 lira, tam zamanlı çalıştığında 150 lira alıyor. Gazeteciler için fazla mesai ücretleri saate göre belirlenir. Bu nedenle gazetecilere resmi tatillerde veya resmi tatillerde çalıştıkları saat sayısına göre saatlik ücretlerinin yüzde 50 fazlası ödenmektedir.

İDARİ İZİN ÖZEL SEKTÖRÜ KAPSAMAZ
Kamu çalışanlarına tatil günlerinde verilen idari izinler özel sektörde fazla çalışma sayılmaz. İşverenin kendi inisiyatifiyle tatili uzatması durumunda özel sektör çalışanları da idari izinli sayılır. Tatil günlerinde yapılan işler nakit olarak ödenir. Bu ödemelere bir sonraki ücret eşlik etmelidir. Bu eserlerin değiştirilmesine izin verilmesi gibi bir başvuru mevzuata aykırı sayılır. Bu nedenle işçilere izin yerine ücret ödenmelidir. Tatilde çalışanlar, fazla mesai yapmışlarsa, yani haftalık çalışma süresi 45 saati aşmışsa ek ücret alacak ve bu sefer kendilerine fazla mesai ücreti ödenecektir. Maddi bir zorluk olmadıkça, fazla mesainin ödenmemesi işçiye haklı fesih ile tazminat hakkı da verir. İş Kanunu'nun 24. maddesi bu hakkı düzenlemektedir.